Frankfurt 2011: Hipertakarékos a Toyota Prius Plug-in Hybrid

A világból kimegy az új Toyota Prius

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Alapesetben elektromosan megy a konnektorról tölthető Toyota Prius Plug-in Hybrid, csak szükség esetén használja a belsőégésű motort.

Akár 128,4 mérföldet tesz meg 1 gallon benzinnel a Toyota Prius Plug-in változata, azaz kombinált fogyasztása kontinentálisra fordítva 2,1 l/100 km!
Az új verzió CO2-kibocsátása is körülbelül felére, 49 g/km-re csökken, annak ellenére, hogy 1420 kg-os tömegével jó 50 kg-mal nehezebb, mint az alapmodell. Az alacsony sebességre, rövid távra használható villanymotort a már ismert, 1,8 literes belsőégésű benzines teszi alkalmassá nagyobb távokra és magasabb sebességre, a Hybrid Synergy Drive rendszer összteljesítménye 134 lóerő, ami 10,7 másodperces 0-100 km/h-s sprintet, és 180 km/h-s végsebességet tesz lehetővé. A háromféle üzemmódban használható HSD rendszer csak szükség esetén kapcsolja be a benzinmotort a hajtásba. EV módban a Prius Plug-in hatótávja 23,2 km, maximális sebessége 85 km/h. Az EV-City módban az elektronika erőteljesebb gázreakciókat engedélyez, mielőtt bekapcsolná a belsőégésű motort. Ha az akkuk lemerülnek, nem kell vészes töltési időre számítani, a Toyota infói szerint szabványos konnektorról is elegendő 1,5 óra. Aki tudja házára telepíteni a Toyota Smart Grid névre keresztelt napelem rendszerét, az akár ingyen is autózhat a Plug-in Priussal, mivel az autósok vélhetően éjszaka csatlakoztatják majd a töltőt, a napelemekhez energiatároló is jár, valójában abból táplálható a Prius lítium-ion akkumulátorcsomagja.
A Prius PHEV lesz a sorozat zászlóshajója, piacra körülbelül egy év múlva, 2012 őszén kerülhet, de nem lesz olcsó, ára a külföldiekből következtetve a 8-9 millió forintot is elérheti.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 10:55
    Permalink

    Elviselném a fenekem alatt, de ha kiszámolom hogy fele ennyiért milyen kocsit kapok, és a “maradékból” mennyi km-t tudok megtenni 6-7 l-es fogyasztással, már nem annyira tűnik vonzónak. Amúgy dicséretes az irány!

Vélemény, hozzászólás?