Futóműhibák – nem elég a lengéscsillapító ellenőrzése

Fizetett hirdetés

Minden, amit a futómű javításáról tudni érdemes

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A tél vége egyben a kátyúkárok, a futóműhibák főszezonját is jelenti. Ajánlott az ellenőrzés, hiba esetén érdemes átlátni a rendszert.


Új sorozatot indítunk, egy kicsit belemászunk az autókba, megnézzük egy-egy alkatrészének, pontosabban alkatrészcsoportjának jellemzőit, amihez a gyári és utángyártott alkatrészeket egyaránt kínáló Bárdi Autó tapasztalatait, tudását is alapul vesszük. A futóművel kezdés kettős apropó. A futóműhibáknak tél végén az utak kátyúsodása miatt tényleg főszezonja van, másrészt ha ez nincs rendben autónkban, akkor talán autózásról sem érdemes beszélni. A futómű egésze gondoskodik ugyanis arról, hogy autónk kerekei az úton gördülve fékezhetők és irányíthatók legyenek. Amennyiben rossz a lengéscsillapító, a kerék elpattog, nem tudunk sem gyorsítani, sem lassítani, sem pedig kanyarodni. A futómű persze jóval több, mint a lengéscsillapító, az csupán a rendszer egyik, persze jó eséllyel legismertebb eleme.
A lengéscsillapító hibájának felismerése persze nem egyszerű, legalábbis legtöbbször nem az - árulja el Bárdi Viktor, aki azon túl, hogy az ország, illetve a térség legnagyobb autóalkatrész-kereskedésének számító Bárdi Autó egyik alapítója, a lengéscsillapító-vizsgálatokból írta szakdolgozatát. Tudja, hogy a futómű-hibájával a legtöbb autós önkéntelenül is megtanul együtt élni. Annak romlása ugyanis – normál üzemben – egy folyamat. Szép lassan egyre nagyobb lesz a fékút, egyre romlanak a kanyarjellemzők, ezt pedig normál közlekedésben nehéz felismerni. Persze egy-egy kátyú, vagy akár teli utastérrel történő magasabb járdáról, nem kellően óvatosan történő lehajtás is tönkreteheti a lengéscsillapítót. Az ellenőrzés, ami a műszaki vizsgákon is megvan, legalább évente/30-35 ezer kilométerenként ajánlott Bárdi Viktor szerint. Úgy, ahogyan a vizsgákon is csinálják: rázópaddal. Ami persze még mindig nem egyértelmű, hogy jó eredményt ad, sok olyan részlet van, amivel el lehet rontani. Ilyen a nem megfelelő keréknyomás, a megpakolt csomagtér, de az is, ha egy kicsit is ferdén állunk a padra. A keréknyomás egyébként ugyanúgy rendszeresen ellenőrizendő, ahogyan a kerekek állapota, egy szálszakadt gumi vagy egy kissé megütött felni ugyanis az általa keltett rezonanciákkal ugyanúgy tönkreteheti a lengéscsillapítót, mint a nem megfelelő abroncsnyomás.
Ha baj van
Egy dologban lehetünk biztosak, amennyiben a futómű-vizsgálat hibát, nem megfelelő állapotú lengéscsillapítót jelez: további, megbontással is járó ellenőrzés szükséges. Valószínű, hogy a lengéscsillapító nincs rendben, de a futómű egésze átvizsgálandó, az ugyanis egy szervesen összetartozó rendszer, a lengéscsillapító meghibásodása saját elöregedésén túl egyéb alkatrészek hibájából is következhet. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a rossz lengéscsillapító egyéb futóműalkatrészeket is a halálba küldhet. Ilyenek a gömbfejek, a szilent blokkok, a toronycsapágy és a spirálrugó is. Ha pedig ezeket nem ellenőrizzük, szükség esetén nem cseréljük, akkor hamarosan ismét bekövetkezik a lengéscsillapító hibája. Rendszerint elmondható, hogy a lengéscsillapítóval együttesen cserélendő annak porvédő harangja és az annak tetején lévő felütközésgátló. Utóbbi esetén különösen fontos, hogy a gyárival egyező paramétereket mutató poliuretán, azaz rugalmas anyag kerüljön be, ugyanis ez tudja csak a teljes összenyomódáskor, buckára, kátyúba hajtva megvédeni a lengéscsillapító szeleprendszerét. Amennyiben e fontos kiegészítőkről elfeledkezünk, a lengéscsillapító töredék élettartamot fog csupán kiszolgálni, ugyanez igaz, ha a gátlót nem párban cseréljük. Csakis úgy szabad, nincs gyártó, amelyik nem párban eladott és beszerelt lengéscsillapítóra garanciát adna.
Választási kérdés
Már autóvásárláskor is érdemes azt szem előtt tartani, hogy minél inkább szofisztikált futóművű modellt vásárolunk, annál komolyabb futómű-javítási számlákra számíthatunk majd. Egy új autónál nyilván nem, de egy 10 év körüli, vagy 200 ezer kilométer feletti példánynál már jó eséllyel. Minden egyes lengőkar további szilentblokkal csatlakozik a karosszériához, ez pedig további hibaforrás. Igaz, ekkor még csak apró tételekről beszéltünk egy légrugós futóműhöz, illetve az ahhoz való lengéscsillapítókhoz mérten. Jó hír, hogy a Bilstein kínálatában a gyáriakhoz képest kevesebb mint fél-, inkább negyedáron vannak légrugós futómű/lengéscsillapító alkatrészek is, ám azok még úgy sem olcsók, egy nagyságrenddel húzósabb tételek, mint egy átlagautóhoz. Ez konkrétan úgy értendő, hogy míg egy középkategóriás autóhoz is kaphatunk Bilstein, ráadásul gázos lengéscsillapítót 25 ezer forint környékén, egy légrugós rendszerbe való a Bilsteintől is 250 ezer forint környékén kezdődik, a gyári árak pedig jellemzően milliós tételt jelentenek. Pedig a Bilstein alapvetően nem olcsó, alábbi táblázatunkból kiolvasható, hogy náluk még a Suzuki Swifthez is húzósabb tétel egy gátló, míg ugyanahhoz az autóhoz kevesebb mint fele ennyiért is kaphatunk egyéb gyártótól lengéscsillapítót, igaz, a Bilstein minősége megegyezik a gyári alkatrészek minőségével.
Bilstein lengéscsillapítók árai / jobb első
Autótípus Bruttó kisker ár
Mazda 6 20 429 Ft
VW Passat (B6) 26 523 Ft
Suzuki Swift (2005-) 34 989 Ft
Opel Astra H 24 989 Ft
Peugeot 308 27 965 Ft

Ha luxusautós kényelemre vágyunk, titkos tipp az elsősorban a Citroën által alkalmazott hidropneumatikus futómű, amihez nem sokkal drágábbak az alkatrészek, mint egy hagyományos futóműhöz, élettartamban is legalább olyan jók, kényelemben egyértelműen jobbak, ellenben a fék és a kormányszervó számára egy olajkörrel dolgozó rendszer sokkal sebezhetőbb. Ha például egy fejlettebb példányba egyszer is nem megfelelő olaj (például hagyományos fékolaj) kerül, akkor gyakorlatilag az egész rendszert cserélhetjük.
Hirdetés

A választás persze nem csak autóvásárláskor, már egy lengéscsillapító cseréjekor, illetve nevezzük inkább szakszerűen, a futómű felújításakor is fontos. Ugyanis ismét hangsúlyozni kell: a futómű komplex egységként kezelendő. Ha egyszer hozzányúlunk, akkor nem szabad félmunkát végezni. Továbbá mérlegelni kell, hogy autónkat jellemzően milyen terepen, milyen terheltséggel és milyen hosszú ideig kívánjuk még használni. Ha még sokáig, akár a gyárinál masszívabb alkatrészeket is tud ajánlani a Bárdi Autó. Mást tud egy hagyományos olajos és egy gázzal (is) töltött lengéscsillapító, miként az sem mindegy, hogy milyen minőségű olaj/gáz, és milyen nyomáson van benne. Csupán lengéscsillapítóból és persze az összes többi futómű-alkatrészből is számos verziót kaphatunk. Lehet, hogy másfélszer annyiba kerül egy profibb cucc, mint a gyári megfelelője, ugyanakkor még így sem biztos, hogy többet költünk, mint amennyit a márkaszervizben hagynánk, a hosszabb élettartam pedig simán behozhatja az olcsóbbhoz mérteni felárat. Hogy az árak szórása mennyire jelentős, megnéztük, hogy egy 10 éves Ford Focus esetén, milyen áron kaphatunk meg egy-egy jellemző alkatrészt gyárit vagy különféle utángyártottakat választva. Egyértelmű, hogy érdemes vásárlás előtt egy kicsikét beszélgetni a Bárdi Autó bármely értékesítőjével, nem pedig csak ár és márkanév alapján dönteni. Hogy miért épp velük? Mert a Bárdi Autónál a gyári és az összes utángyártott alkatrészt megvásárolhatjuk, így pártatlanul, valóban a felhasználói igényeknek megfelelően tudnak tanácsot adni, ha eláruljuk, mire, miként használjuk autónkat.
Néhány jellemző futóműalkatrész Ford Focus II (2006) számára (Ft) - kisker áron
OE - gyári Gyári beszállító Utángyártott Saját márkás
Lengéscsillapító / jobb első 48 374 Ft (Ford) 27 655 Ft (Bilstein) 24 710 Ft (Japanparts) 17 768 Ft (Bárdi Autó)
Spirálrugó / első 28 895 Ft (Ford) 14 259 Ft (Monroe) 10 290 Ft (Mapco) -
Lengéscsill. Porvédő + ütköző (1 db) 4 996 Ft (Ford) 4 884 Ft (Monroe) 2 573 Ft (Kayaba) -
Torony csap + szilent 5 138 Ft (Ford) - 8 999 Ft (Lemförder) -
Stabilizátor bekötő 12 704 Ft (Ford) 8 915 Ft (Lemförder) 3 399 Ft (Birth) 2 999 Ft (Bárdi Autó)
Lengőkar 42 490 Ft (Ford) 45 531 Ft (FEBI) 34 026 Ft (Frap) 27 500 Ft (Bárdi Autó)
Támasztó gömbfej 17 478 Ft (Ford) 9 305 Ft (FEBI -Pro Kit) 6 500 Ft (Frap) 4 698 Ft (Bárdi Autó)
Első lengőkar hátsó szilent 9 643 Ft (Ford) 11 835 Ft (Monroe) 8 330 Ft (Birth) -
Lengéscsillapító / hátsó 47 212 Ft (Ford) 15 883 Ft (Bilstein) 13 699 Ft (Japanparts) 10 989 Ft (Bárdi Autó)


Az pedig, hogy valóban érdemes rendszeresen, évente/35 ezer kilométerenként ellenőriztetni autónk futóművét, könnyedén belátható:

biztonsági és egyben költségcsökkentési kérdésről van szó.

Nem csupán az elkerült balesetekre gondolva, hanem arra is, hogy egy-egy rossz elem kiszűrésével elkerülhető a többi meghibásodása. A rossz futómű autónk gumigarnitúráját is tönkreteszi, ami szintén nem olcsó mulatság. Nem mellesleg egy átlagautónál egy komolyabb futómű-felújítás is megvan egy garnitúra abroncs árából, tehát nem olyan összegekről beszélünk, ami miatt bármely autót le kellene cserélni. Ellenőriztetni, szükség szerint karbantartani viszont erősen ajánlott, így autózhatunk biztonságosan és persze a legolcsóbban is. Ha ugyanis előbbieket elmulasztjuk, később valóban mélyen a zsebünkbe nyúlhatunk.
Ingyenes futómű-ellenőrzések a Bárdi Autó és a Bilstein által
Dátum Város Cím (linkelve a térkép)
május 16. (kedd) Dunaújváros 2400 Dunaújváros, Aranyvölgyi út 1526/6.hrsz.
május 19. (péntek) Érd 2030 Érd, Budai út 13.
május 23. (kedd) Tatabánya 2800 Tatabánya, Győri út 37/a.
május 26. (péntek) Vác 2300 Vác, Gödöllői út 2.
május 29. (hétfő) Budaörs 2040 Budaörs, Vasút utca 3.
június 3. (szombat) Monor 2200 Monor, Külterület 0359/75 hrsz.
június 6. (kedd) Szolnok 5000 Szolnok, Szántó krt. 56.
június 8. (csütörtök) Cegléd 2700 Cegléd, Jászberényi út 130.
június 10. (szombat) Hatvan 3000 Hatvan, Bibó István u. 3.
június 15. (csütörtök) Debrecen 4031 Debrecen, Széchenyi utca 70.
június 17. (szombat) Hajdúszoboszló 4200 Hajdúszoboszló, Debreceni út 10.

Az ellenőrzéshez van ingyenes segítség is: május közepétől a Bárdi Autó országos lengéscsillapító-mérési turnét szervez a Bilsteinnel. Az autókat ingyenesen ellenőrzik, a „szűrővizsgálatokon” megjelenő autósok ráadásul kedvezményesen vásárolhatják meg az autójukhoz szükséges alkatrészeket és még szervizajánlást is kapnak. Igaz, nagyjából köztudott, hogy az autószerelők, de még a Bárdi Autó Klubjához csatlakozó magánszemélyek is mindig listaár alatt vásárolhatnak – hogy még egy ok legyen arra, hogy autónkat, illetve annak futóművét se hanyagoljuk el.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 20:31
  Permalink

  Hozzátenném, hogy az állam bácsinak kellene fizetni az autósoknak, hogy használják ezeket a sz….r utakat, mert nekünk elég sokba kerül, nem csak a beépített út díj miatt.Motoros barátaim tudnának regélni milyen NAGY ÉLVEZET ezeken az utakon motorozni, mert hatványosan jelentkezik az úthiba.

 • 2017.10.27. at 20:31
  Permalink

  Kit és KI vonna felelősségre a Magyar utak minőségéért???
  Ugyanis pár év alatt az új autót tönkre teszik a magyar utak, elsősorban a futóművet, ennek következtében vagy mellette a belsőrész is kezd zörögni, nyiszogni, csörögni stb… Sokkal kevesebb idő alatt amortizálódik a magyar országon használt autó mint a nyugati országokban. Erre utal is a cikk helyesen.

Vélemény, hozzászólás?