Hatósági engedélyhez kötik a kistehergépjárműves fuvarozást

Változik az engedélykötelezettség szabálya a kisteherautóval fuvarozók számára

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Európai Unió jogszabályaival összhangban 2022. május 21-től itthon is szakhatósági engedélyhez kötik a kistehergépjárműves árufuvarozást.

Eddig 3,5 tonna volt az engedélykötelezettség alsó határa, ám az új szabály alapján ez 2,5 tonnára csökkent. Tehát azok a kistehergépjárműves fuvarozók, akik 2,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozást végeznek, csak a hatósági engedéllyel működhetnek. A vállalkozásoknak az alábbi feltételeknek kell eleget tenniük:
 1. A vállalkozás jó hírneve (9. §) — Ez a kitétel a piac tisztaságát hivatott szavatolni, és megakadályozza, hogy olyasvalaki végezzen fuvarozási tevékenységet, akinek korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete volt (pl. fizetésképtelenség, hatóság által bevont korábbi engedély).
 2. Pénzügyi megfelelőség (12. §) — A jogszabály biztos anyagi hátteret követel meg. A vagyoni biztosíték lehet meghatározott összegű – pénzügyi intézménynél lekötött és elkülönített – pénzösszeg, pénzügyi intézmény által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóintézettel kötött felelősségbiztosítás. A vagyoni biztosítékra vonatkozó szerződést minimum egy évi időtartamra kell megkötni.
 3. Szakmai irányító foglalkoztatása (9-10-11. §) — A 2,5 t össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak — ahogy az már a nehéz-tehergépjárműveket üzemben tartó vállalkozásoknál működik — 2022. május 21-től szakmai irányítót kell foglalkoztatniuk. A közúti árufuvarozó-vállalkozó szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítvány, valamint a továbbképzési igazolás megszerzéséhez a vállalkozás szakmai irányítójának szaktanfolyamon kell részt vennie.
  Hirdetés


Forrás: Útdíj.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.05.11. at 20:00
  Permalink

  Ez nevetséges. Folyamatosan azt szajkózzák mindenhol, hogy adminisztráció csökkentés, meg egyszerűsítés, meg karcsúbb államigazgatás. Ehhez képest ez most egy újabb bürokratikus intézkedés, egy teljesen felesleges adminisztráció, aminek semmi, de semmi értelme nincsen.

 • 2022.05.13. at 21:52
  Permalink

  MUHAHAHAHAHA

  NA, KAPISGÁLJÁTOK MÁR?

  G.ciládák ülnek brüsszelben…

  Ezek a nyomorult férgek embargót akarnak az orosz OLCSÓ energiára.

  De miért is???

  Egy se nem nato, se nem eu tag, korrupt szarfészek ukrajna miatt?

  Azért, hogy 5x áron vehessük a palagázt az usától??

  Ezek betegek.
  És a nyugat európai lakosok is, ha nem koncolják fel ezt a sok usa seggnyaló, kontinensáruló patkányt.

  Gyerekek… ez a hatósagi engedély csak egy kis szelete a szopatásnak, amit nekünk szán még a brüsszeli elit.

  Csak figyeljetek.

  • 2022.05.14. at 00:03
   Permalink

   Menjél inkább focimeccsre ott több értelme van a fröcsögést skandálni parancsra…
   Látom a te agyadat már rendesen feltöltötték kreténségekkel, valszeg más nem is menne…

Vélemény, hozzászólás?