Hazatért a Scania vándora

Kalandok után múzeumi pihenő

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

11 évnyi humanitárius szolgálat után múzeumba kerül a Scania még 2000 nyarán legyártott egymilliomodik járműve, amely a Vöröskereszt munkáját segítette.

Mintegy 11 évvel ezelőtt, a Hannoverben megrendezett Expo 2000 kiállításon mutatta be egymilliomodik járművét a Scania, amelyet a közismert segélyszervezet, a Nemzetközi Vöröskereszt számára gyártottak. A Scania üzemei közül világszinten tizenegy gyártóegység vett részt a jármű összeszerelésében, így mutatva be a vállalat globális termékkínálatát és gyártási módszerét. Az autó hannoveri bemutatkozó ünnepségen minden üzemegység dolgozója részt vett. A 124c 360 vontatót később humanitárius célokra használták a Balkánon, Afganisztánban és Afrikában, de már túl van utolsó küldetésén: a Scania múzeumának munkatársa, Robert Bengtsson a göthenburg-i Skandia kikötőből Södertäljeba vezette.
A fehér óriás több hónapos hajóút után futott be Svédországba. Az utazás a tanzániai Dar Es Salamban kezdődött márciusban, ahonnan hajóval előbb Indiába, majd Japánba érkezett, hogy végül eljusson az angliai Southampton kikötőjébe. Itt ismételten hajóra rakták, hogy végül befusson a svédországi Gothenburgba. Létezik egy fotósorozat, amely a teljes eddigi életutat dokumentálja, az egyes alkatrészek gyártásától kezdve a Vöröskeresztnél töltött szolgálati idő alatti fuvarfeladatokig. A Scania múzeumában, a Marcus Wallenberg Hall-ban fogják kiállítani a járművet, ahol a látogatók megtekinthetik a fényképeket, és alkalmanként történeteket hallhatnak az évtized alatt megesett kalandokról.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?