Hivatalos: nem csak az új, a használt autók piaca is csökken

Szeptemberben kevesebben cseréltek autót hazánkban, mint tavaly

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Beigazolódott a Használtautó.hu előrejelzése: szeptemberben visszaestek a használtautó-vásárlások.

A hó elején írtunk arról, hogy éves szinten és szeptemberben is visszaestek az újautó-eladások hazánkban (lásd itt), majd a Használtautó.hu statisztikája arra mutatott rá, hogy a hirdetésfeladási és keresési trendek szerint fogynak a vásárlók a használt autók piacáról is (lásd bővebben itt). Most befutott végre az átírások számát mutató hivatalos adat is a Datahouse Kft-től, ez pedig az idei évben még nem látott, 5%-os visszaesést jelez szeptemberre, akkor ugyanis a 2021-es 72 183 helyett csak 68 586 személyautó átírását regisztrálták hazánkban.
Hirdetés
Éves szintén még mindig bővülést mutat a használtautó-piac, hiszen a tavalyi év első háromnegyedében 612 078 autó cserélt gazdát, míg az idei évben a korábbi bővülésnek köszönhetően 636 399, így még arra is van esély, hogy az éves eredmény túlnövi majd a tavalyi 817 300 autós számot. Nem mondható el ez ugyanakkor az importról, ami a 400 forint feletti euróárfolyam miatt már június óta visszaesést mutat, s bár háromnegyedéves eredményével most még 1,3%-os pluszban van a szeptemberig regisztrált 99 294 behozott használt autóval, ám év végére nem várható a tavalyi 132 205 autós szám felülmúlása. Nem is ez a nagyobb baj, hanem az, hogy a behozott autók átlagéletkora 10 év feletti, műszaki állapota nem "a legjobb", igaz ugyanez elmondható az átlagosan 15 éves hazai autópark járműveiről is.
Hirdetés
Míg a hazai tulajdonosváltásoknál az 5 leginkább jellemző modell az Opel Astra, a Suzuki Swift, a Ford Focus, a Volkswagen Golf és a Volkswagen Passat, az import autók listáján az 5 legnépszerűbb modell jelenleg a Volkswagen Passat, az Opel Astra, a Ford Focus, a Volkswagen Passsat és az Audi A4; a Használtautó.hu kereséseinél pedig a Volkswagen Golf, BMW 3-as sorozat, Opel Astra, Volkswagen Passat, BMW 5-ös sorozat adja a top 5 modellt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?