Holman Moody emlékére is készül limitált szériás Ford GT

Mert nem csak Shelbyék érdeme a '66-os Le Mans-i Ford győzelem

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ultra-limitált darabszámban készül a Ford GT Holman Moody Edition, amit a 2022-es New York-i Autószalonon láthat először a nagyközönség, méghozzá az eredeti P/1016 alvázszámú Holman Moody Ford GT40 MK II-es gép mellett.

A legújabb Heritage Edition modellváltozat az eredeti versenyautó előtt tiszteleg, amellyel a Ford mindhárom dobogós helyet megszerezte. Ugyanis a Holman Moody csapat nagyon fontos szerepet játszott a GT40 győzelmeiben. Az 1965-ös Le Mans után a Ford azzal bízta meg Holman Moodyt (és persze a Shelby Americant), hogy dolgozzák át a GT40 MK II-est. 1966 januárjában a P/1016 alvázszámú autó nyolc nap alatt 265 kört futott guruló laboratóriumként, hogy a csapat alaposan letesztelhesse az újratervezett fék-, futómű- és abroncsbeállításokat, sőt még egy kísérleti automata sebességváltót is kipróbáltak. A mérnökök szeme előtt egyetlen cél lebegett: megnyerni az 1966-os Le Mans futamot. Ahogy ez a sztori a hollywoodi feldolgozásból is kiderült, csak épp Shelbyéket helyezve előtérbe. A limitált darabszámú GT egyedi arany-vörös fényezését fehér (Oxford White) színű körökben virító 5-os rajtszám egészíti ki az ajtókon, a gépháztetőn, illetve a hátsó légterelőn. Pontosan úgy, ahogyan az 1966-os Ford GT40-esen is volt. Az arany-vörös fényezést még jobban kiemelik a karbonszálas elemek, például az első légterelő, a küszöbelemek, a tükörházak, a gépháztető-légbeömlők, a hátsó diffúzor és a 20 colos keréktárcsák A feketére lakkozott Brembo féknyergeket pedig ezüstszínű grafika egészíti ki, és persze feketék a kerékrögzítő csavarok is.
Hirdetés
A karbonszálas felületek a kabinban is visszaköszönnek, hiszen szénszál borítja a küszöböket és a középkonzolt is, az ajtópaneleken pedig matt színű 5-ös rajtszámok láthatók. A szintén karbonvázas ülések ébenfa árnyalatú Alcantara kárpitozását aranyszínű varrás díszíti, az ülőfelületen és a fejtámlán pedig dombornyomású GT embléma látható. Az Alcantara feltűnik még a műszerfalon, az A-oszlopok belső burkolatán, illetve a tetőburkolaton is. Sőt, a kormánykereket is fekete cérnával varrott Alcantara borítja, a duplakuplungos sebességváltó kormánykapcsolóit pedig a külső fényezéshez illeszkedve arany árnyalatúra festették. A Holman Moody Heritage Edition modellt a kiválasztott Ford GT vásárlók rendelhetik meg, akik már idén ősszel megkapják autójukat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?