Holnap startol az ORFK OBB közúti műszakiellenőrzés-sorozata

Műszaki ellenőrzésbe kezd az ORFK OBB és a Continental, ajándékot kap, aki rendben van

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az év eddigi részében javultak a hazai közúti baleseti mutatók. Az ORFK OBB azon van, hogy ez így is maradjon.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet elmúltával ébredezik a gazdaság, végre utazhatnak a családok, ugyanakkor az idei évben a még mindig szükséges távolságtartás, a sokakat érintő bevételkiesés és a forint/euró árfolyama is a legtöbbeket a hazai, autós nyaralás felé tereli. A tavasszal csak alig-alig használt autók esetén most különösen fontos, hogy a nyár és a fokozott igénybevételt (hosszabb távú, teljes terheléssel történő használatot jelentő) nyaralós kimozdulások előtt kapjanak átvizsgálást. Miként arra az ORFK OBB sajtótájékoztatója is felhívta a figyelmet, nagyon fontos az évszaknak megfelelő (és persze jó állapotú) gumiabroncs, hiszen a téli gumi a nyári melegben rosszabb tapadást, nagyobb fékutat, gyengébb kanyarjellemzőket ad, ráadásul jobban is kopik, akár meg is éghet, ami után télen sem lesz már megfelelő. Minderre saját gumitesztjeink is többször felhívták már a figyelmet.
Hirdetés
Az ORFK-OBB a Continentallal karöltve célzott közúti ellenőrzéseket is indít, június 26-ától Pest megyében és június 29-én Budapesten. „Az ellenőrzések célja, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsok használatára” – jegyezte meg Berzai Zsolt r. alezredes, ORFK Rendészeti Főigazgatóság, Közlekedésrendészeti Főosztály, Balesetmegelőzési Osztályának vezetője. „A koronavírus okozta veszélyhelyzet után az autók megfelelő műszaki ellenőrzése még indokoltabb, hiszen számos család sokkal kevesebbszer mozdult ki otthonról, sok autó hetekig, hónapokig pihent a garázsban, vagy csak ritkán, kifejezetten rövid utat tettek meg vele” – hangsúlyozta az ORFK-OBB főtitkára. Azok az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök, a Continental munkatársaitól egy 10.000 Ft értékű utalványt, illetve a Continental gumiabroncsokra 30%-os kedvezményt kapnak, melyeket a Continental Centrum gyorsszervizben használhatnak fel augusztus végéig. Van azért csavar is a történetben, az ajánlat az első 100 jelentkezőnek szól, de ez voltaképp mindegy, a lényeg az, hogy a közlekedésben lévő autók műszaki állapota megfelelő legyen.
Hirdetés
Mint azt Berzai Zsolt az Autónavigátor.hu kérdésére elmondta, a karanténidőszak pozitív velejárója volt, hogy az idei év első 5 hónapjában a tavalyi évhez mérten 20 százalékkal kevesebb személyi sérüléses közúti baleset adódott, a közúti halálozás 30 százalékkal csökkent. Ez mintegy 60 megmentett életet jelent. Egy emberi élet nyilván nem forintosítható, meghatározhatatlan érték, de azért vannak kutatók akik kiszámolták, kalkulációjuk szerint a mentési költségeket és a családokra nehezedő terheket is beleszámolva egy közúti balesetben elhunyt személy 270 millió forintos kárt jelent, azaz az idei baleseti statisztika javulása 16,2 milliárd forintos "spórolást" jelentett. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy valós az, amit a közutakon tapasztalhatunk: a gyorshajtók aránya nőtt, sokan kihasználják, illetve kihasználták, hogy üresek (voltak) az utak.
Hirdetés
Jó lenne pedig megtartani a baleseti statisztikák javulását, ez alapvetően két tényezőn múlik: be kell tartani a szabályokat, megfelelő műszaki állapotú autóval kell közlekedni. Nyugalmasan, türelmesen, sietés helyett bőséges menetidőt hagyva és a melegben persze ivóvizet mindig magunknál tartva.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?