Ideje javítani a gyalogosvédelmen, de nem csak az autógyártóknak

Ma van a közlekedési kultúra világnapja, az idei téma: vigyázzunk a gyalogosokra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Rengeteg helyszínen, még több program várja ma az érdeklődőket a közlekedési kultúránk javítása érdekében. 2022-ben a gyalogosvédelem a tematika, a gázolások számát elnézve közel sem véletlenül.

Május 11-én a közlekedőket és a közlekedésben dolgozó szakembereket ünneplik, valamint arra hívják fel a közlekedőket, tartsák tiszteletben egymást: ez a közlekedési kultúra napja, amelyhez idén már nyolcadik alkalommal társul programsorozat és figyelemfelkeltő, közlekedésbiztonság-javító kampány. Idén a gyalogoshalálozások elkerülése a központi téma, a számok is elárulják, hogy miért.

A lakott területen belül, zebrán elütött gyalogosok aránya az elmúlt öt évben 41 százalékról 44 százalékra nőtt.

Számszerűsítve még félelmetesebb mindez: tízezernél is több embert ütöttek el Magyarország közútjain, ebből 4335 esetben kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történt gázolásról beszélhetünk a statisztikák szerint. A szervezőgárda is igen sokszínű, ami a programok változatosságán is látszik: a Közlekedéstudományi Egyesület által koordinált kezdeményezéshez 84 további szervezet csatlakozott, a Magyar Államvasutak Zrt. mellett a Budapesti Közlekedési Központ és az Országos Mentőszolgálat is feltűnik a listában. A programsorozat keretei közt rendeznek például szakmai konferenciát a Müpában, este pedig a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertezik. A részletes program a rendezvény weboldalán olvasható.
Hirdetés

Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?