Így utazhatnak biztonságosan a gyerekek az autódban!

Egy miskolci eset kapcsán hívja fel a figyelmet a rendőrség, mire figyelj ha gyerekeket szállítasz!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Gyerekek esetében a passzív biztonsági rendszerek önmagukban nem elegendőek, mutatjuk miért szükséges a gyerekülés az autóba.

A Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai július 4-én közúti ellenőrzést végeztek a vármegyeszékhelyen. A járőrök 8 óra magasságában ellenőriztek egy autót, melyben a sofőrön kívül 6 gyerek utazott. A fiatalok közül öten gyermekbiztonsági rendszer nélkül utaztak, illetve a biztonsági övet sem a megfelelő módon használták. Ezért a rendőrség három hónapra eltiltotta a sofőrt a vezetéstől és 45 ezer forintos pénzbírságot szabott ki. Az ügy kapcsán a rendőrség a közleményében külön kiemelte mire kell nagyon ügyelni ha gyerekek is utaznak a járműben:
Hirdetés
  1. Három évnél fiatalabb gyermek csak gyermekülésben, ebből adódóan csak olyan gépkocsiban szállítható, amelynek a gyári kialakítása lehetővé teszi a gyermekbiztonsági rendszer alkalmazását. Így például egy biztonsági övvel nem rendelkező, veterán autóban nem szállítható 3 évnél fiatalabb kisgyermek.
    Hirdetés

  2. A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, a harmadik életévét betöltötte, legalább 135 centiméter magas, és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazítottan – biztonságosan rögzíthető. A testmagasság azért fontos, mert az autók passzív biztonsági rendszerei az adott magasságok alatt nem hatékonyak, sőt sérülést is okozhatnak. Az alacsonyabb gyermek kicsúszhat a biztonsági öv alól, illetve az öv felső szára nem a vállánál, hanem a nyaknál fut, ami szintén veszélyes.
  3. A tapasztalatok szerint egy személyautó legbiztonságosabb ülése a jobb hátsó ülés, így elsődlegesen oda érdemes berakni a gyermekülést. Már csak azért is, mert ez a járda felőli oldal, ott a legbiztonságosabb a be- és a kiszállás, így a legkényelmesebb a biztonsági öv be- és kicsatolása. A kisebb gyermekek a menetiránynak háttal – kikapcsolt utasoldali első légzsák mellett – az első utasülésen elhelyezett gyerekülésben is utazhatnak.
    Hirdetés

Forrás: Police.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?