Ingyen villanyautó sok napelemért cserébe

Napelemet vett, ingyen jutott autóhoz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bob Stonerock ingyen jutott villanyautóhoz, igaz, ehhez több mint százezer dollárért, mintegy 30 millió forintért vett napelemeket.

Divatból, meggyőződésből vagy éppen szükségből – akárhogy is, de egyre többen próbálnak meg leválni a közüzemi hálózatokról, és a gazdasági világ ingadozásaitól független, önfenntartó életet élni. Ennek a leginkább kézenfekvő módja a megújuló, fenntartható energiaforrások kiaknázása; ahogy mifelénk háztájiban a zöldséget, a fejlettebb országokban úgy termeli meg magának mind több háztartás az elektromos áramot.
Ahol ennek hagyománya van, ott ráadásul nem csak előállíthatja, de el is adhatja az ember az energiát: megoldott a hálózatba történő visszatáplálás, és a szolgáltatók fizetnek is becsülettel a lakosságnak. Ez történt Bob Stonerock nyugdíjas floridai orvossal is, aki hogy megnyugtassa a globális felmelegedés és az emberiség felelőtlen széndioxid-gazdálkodása miatt háborgó lelkiismeretét, évekkel ezelőtt elkezdte napelemekkel felszerelni otthonát. Mára nem csak háza tetejét fedik szolárcellák, de egy külön állványerdőt is beborítanak. Mr. Stonerock ma az állam legnagyobb lakossági mikroerőművét üzemelteti, amely az évek során több ezer dollár hasznot hozott neki – az Orlando Sentinel című helyi napilap szerint elegendőt ahhoz, hogy ebből kifizesse új autója, egy 46 ezer dolláros Chevrolet Volt (azaz az általunk is próbált Opel Ampera testvérének) kezdő részletét.
Hirdetés
Az autó üzemeltetésére sem lesz gondja a jelenleg gyógyszeripari kutatóként tevékenykedő doktornak, hiszen házában minden konnektorból ingyen áram folyik – legfeljebb kevesebbet ad el a közüzemi szolgáltatónak. Stonerock úr számára egyébként mindez elvi kérdés, ami a környezet védelméről, nem pedig a spórolásról szól. Nehezen is szólhatna, hiszen gigantikus méretű házi naperőművére eddig több mint százezer dollárt, azaz mintegy 30 millió forintott áldozott, s a rendszer megtérülési ideje saját becslései szerint ötven év, mégpedig Floridában, amelyet Sunshine State, azaz napfényes állam néven emleget az amerikai köznyelv, és ahol még a téli hónapokban is napi hét óra intenzív napsütést mérnek. Nálunk sokkal komolyabb napelemrendszert kellene telepíteni azonos mennyiségű áram nyeréséhez.
Szó sincs tehát arról, hogy az elektromos közlekedés és a modern napelemek házasságából megszülethetne a pénzügyi perpetuum mobile. De tavaly mintegy tizenötezer amerikai vásárló döntött a Chevy Volthoz hasonló, hálózatról tölthető, tisztán elektromos vagy hibrid hajtású autók mellett, s ők mindenképpen közelebb kerülhetnek az energiasemleges közlekedés álmához, mintha megmaradtak volna a hagyományos, belső égésű technológiák mellett.
Forrás: ECO hírügynökség
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 04:42
  Permalink

  A konkrét valóság az, hogy amíg az államadósságot újra nem tárgyaljuk és el nem érjük az elengedését, addig a lakosság terhei nem fognak csökkenni, mert ezt a mérhetetlen nagy államadósságot fizetni kell valamiből.

  Az üzemanyagárak viszont mindenképpen csak növekedni fognak, ezért van szükség az olaj alapú közlekedés kiváltására, alternatív megoldások bevezetésére. Most még egy kicsit drágák az elektromos autók, mert nagyon újak, de aki nagyon sokat használja, annak így is megéri, hogy nem kell többé tankolnia. Az töltőállomás infrastruktúrát néhány hét alatt is ki lehet építeni, már el is kezdődött és szépen haladnak a munkálatok.

  Én sem tudok még elektromos autót venni a magas vételára miatt, de bízom benne, hogy 1-2 év múlva már használtan is lehet kapni, ill. a verseny és az óriási kereslet miatt jelentősen csökkenni fognak az árak.

 • 2017.10.31. at 04:42
  Permalink

  Horatius !
  Te valószínűleg jó sok pénz kaphatsz valahonnan hogy ezt az elektromos autót folyamatosan reklámozod ( minden hozzászólásodban) egy olyan helyzetben ahol lassan az embereknek enniük nem lesz mit!
  Miről beszélsz ebben a gazdasági helyzetben? Mikor lesz annyi pénze mindenkinek hogy olyat vegyen?
  Mikor lesz az átlag embernek erre pénze? Miből teremti elő?
  Mikorra épül ki minden hogy használni is lehessen?
  Ha már mindenkinek ilyen lesz ,gondolod azt nem adóztatják meg ugyanúgy?
  Ha meggyőződésből nyomod a reklámszöveget akkor pedig csak irigyelni tudlak az optimizmusodért. Jó neked hogy ez ennyire leköt és nem érdekel az ami körülöttünk van,konkrétan a valóság.

 • 2017.10.31. at 04:42
  Permalink

  2-3 hónap múlva 5-6 különböző típusú elektromos autó is kaphatóvá válik Magyarországon. Venni fogják, mint a cukrot, villámgyorsan elterjednek majd!

 • 2017.10.31. at 04:42
  Permalink

  Úgy legyen! De azért még az áram előállításán is van mit fejleszteni, ott is keletkezik káros anyag.
  Persze nem kötözködni akarok, csak azért elég lassú ez a fejlődés sajnos…
  Valamint az is kérdés hogy ha elterjednek ezek az autók, az áramszolgáltatók mennyire emelik meg a villany árát, esetleg állam bácsi mekkora adóval fogja sújtani, mint ahogy teszi azt az etanollal is.
  Az árakat figyelembe véve remélem megérem hogy egyszer lesz ilyen autóm…

 • 2017.10.31. at 04:42
  Permalink

  Az akkumulátorok begyűjtése és újrahasznosítása 100%-ban megoldott Magyarországon és az egész EU-ban. Az árak pedig hamarosan jelentősen csökkennek.

 • 2017.10.31. at 04:42
  Permalink

  Azért ne feledjük az elhasználódott akkumulátorok okozta szennyezést, valamint hogy az akkumulátor költségét beleszámolva jelenleg drágább elektromos autóval közlekedni, mint benzinessel.

 • 2017.10.31. at 04:42
  Permalink

  Jönnek az elektromos autók, 2 hónap múlva kapható lesz több típus is Magyarországon, mellyel örökre vége lehet méreg drága üzemanyagoktól való függőségnek!

  [b]Az elektromos autókról:[/b]

  Reggel beszállunk az éjszaka során, otthonunkban teljesen feltöltött autónkba és csendesen, károsanyag kibocsátás nélkül suhanunk munkába vele. A tudat, hogy nem szennyezzük a többi ember levegőjét jó érzéssel tölt el, s még büszkébbek vagyunk, amikor arra gondolunk, hogy mennyit spórolunk a családi kasszán az olcsó üzemanyag miatt.

  És ez valóban így van: Az elektromos autót bárhol feltölthetjük, ahol találunk szabványos konnektort. A gyártók az elkövetkező években számos elektromos autó bevezetését tervezik. Annak érdekében, hogy a vásárlók bátrabban nyissanak az új típusú autók felé, a töltő infrastruktúra fejlesztésére is gondolniuk kell. A tervekben gyorstöltő állomások és akku-csere állomások is szerepelnek, amelyek mind a könnyű és gyors tankolást segítik.

  Azon túl, hogy a tankolás rugalmas, lényegesen olcsóbb is az elektromos autók esetében, mint például a benzineseknél. Attól függően, hogy nappali vagy éjszakai árammal számolunk, egy kilométer költsége csupán 4-7 Ft körül van.

  Ráadásul nem csak az üzemanyag az olcsóbb, hanem a szervizköltségek is alacsonyabbak, hiszen a villanymotor miatt sokkal kevesebb a mozgó, kopásra hajlamos alkatrész, ezért a szervizeket is ritkábban kell látogatni.

  Természetesen nem csak az anyagiakban érezni az elektromos autó pozitív hatásait, hanem például a hangján is. A jól megszokott zümmögő motorhang teljesen hiányzik, helyette a légellenállás futurisztikus suhogása hallható. Valószínűleg egészen másmilyen lenne egy város vagy egy autópálya alaphangja, ha minden autót hirtelen kicserélnénk elektromosra.

  A fentieken túl a villanymotoros járművek igazi előnye az, hogy az autóból valóban nem távozik semmilyen károsanyag. Ez nem csak a környezet szempontjából jó, hanem főleg a városok levegőminőségének javítása érdekében fontos. A városok rossz levegőjéért és az ebből adódó megbetegedésekért (pl. tüdőrák) elsősorban a közlekedés a felelős. Sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy a láthatatlan levegővel miket lélegzünk be, és főleg mekkora mennyiséget a különböző szennyezőkből.

  Érdemes rajta elgondolkozni…

Vélemény, hozzászólás?