Ismét drágulnak az autópályamatricák, íme az új árak

Az alkalmi autópálya-használók járnak rosszul az új matrica-árazással

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ismét drágább lesz autópályán járni, a legrosszabbul a teherautósok és az alkalmi felhasználók járnak. Ezzel szemben személyautóra a megyei és az éves országos matricák ára alig emelkedik.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint nem jelentős az autópályahasználat díjának változása jövő év januárjától, ám ez csak bizonyos nézőpontból igaz. Hangsúlyozták ugyanis, hogy bár a törvényi rendelkezések automatikus inflációkövetést tennének lehetővé, a magyar vásárlók körében legkelendőbb éves országos és megyei e-matricák ára mindössze öt százalékkal nő 2023 elején. A személyautósoknak így mindösszesen 49 190 forint lesz az autópálya korlátlan használatának díja az egész ország területén, míg az egy adott megyére vonatkozó matrica 5720 forintba kerül majd.
Hirdetés
Közel sem igaz viszont az emlegetett öt százalék az alkalmi felhasználókra, akik egy hónapra 8900 forintért, 10 napra pedig 5500 forintért vásárolhatnak jogosultságot 2023 elejétől. Ezt a jelentős áremelkedést a minisztérium a külföldi autósokkal indokolta, akik csak alkalmanként járnak erre és főként áthaladnak az országon, ezzel az árazással ők nagyobb részt vesznek ki a fenntartás költségeiből. A D1M kategóriába eső motorok 10 napos, országos matricája 2023 januárjától 2750 forintba, a havi 4450 forintba, az éves 49 190 forintba, a megyei matrica pedig 5720 forintba kerül majd. A B2 kategóriába tartozó buszok esetében a 10 napos, országos matrica 17 730 forint, a havi 25 150 forint, az éves 228 ezer 850 forint, a megyei matrica pedig 22 890 forint lesz.
Hirdetés
A teherautók továbbra is a megtett úttal arányos rendszerében fizetik a díjakat, ám ők járnak a legkorábban rosszul: az inflációkövető emelés időpontját január elsejéről az idei évtől október közepére hozzák előre, így ők egy hónap múlva már az emelt díjakat fizetik majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?