Itt a Tesla új szuperakkuja, nem csak autókhoz

Akkumulátor-forradalmat hoz a Tesla?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Autó helyett ezúttal akkumulátort mutatott be a Tesla - otthon töltődhet, amíg mi autózunk.


Régóta támadják a villanyautókat azzal, hogy vajon valóban emissziómentesek-e. Hiszen a hozzájuk szükséges áram sem minden esetben emissziómentesen születik. Azért gyorsan jegyezzük meg a fosszilis (nem megújuló) energiahordozók zömét közlekedésre használjuk, az Egyesült Államokban például csupán harmadrésze megy áramtermelésre, egyéb országokban pedig még szerényebb százaléka. A megújuló energiaforrások, mint például a nap- és a szélenergia hátránya, hogy nem egyenletesen kapjuk őket, éjszaka például nem süt a nap. Energiatárolásra van szükség. A Tesla eddig is eléggé jó volt akkumulátorok terén, hiszen háromszor-négyszer olyan kapacitású akkumulátorokat kínált, mint ami a villanyautókban általában elérhető, most pedig piacra viszi Powerwall (szabad fordításban: energiafal) lítium-ion akkuját, ami minden villanyautó, illetve háztartás számára lehetővé teszi, hogy valóban zéró emissziós lehessen.
Hirdetés

A 130 cm magas, 86 cm széles és 18 cm mély akkupakk úgy készült, hogy akár egy előszobában, kamrában vagy épp a garázs falán is gond nélkül elférjen. Mind napelemrendszerre, mind pedig elektromos hálózatra is köthető, hogy a napközben érkező napenergiát vagy az akkor olcsóbb hálózati áramot magába szívja, s este/éjszaka azt a háztartásnak vagy épp az akkor bedugott villanyautónak adja. Kezdetben kétféle, 7 és 10 kWh-s kapacitással, 3000, illetve 3500 dolláros (850-980 ezer Ft) kínálja az amúgy 10 év garanciával adott energiatárolóját a Tesla. A kiszállításokat már a nyáron megkezdi, később pedig üzleti felhasználásra szánt nagyobb kapacitású, úgynevezett Powerpack telepeket is kínálni fog.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?