Janika 280 lóerővel tér vissza. Célja a dobogó

Ifj. Tóth János új navigátorral tér vissza a Magyar Rallye Bajnokságba

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Janika 15 évvel ezelőtt indult először Peugeot-val, 10 éve szerezte utolsó abszolút bajnoki címét. Most ismét Peugeot-val, egy 208 T16 R5-tel tér vissza.


Janika visszatérése nem újdonság, hiszen már tavaly is sejteni lehetett, ősszel már tesztelte a Peugeot 208 T16 R5 versenyautót. Mint elmondta, minden másodpercét élvezte. A visszatérés ténye e hónap eleje óta már ismert, de a csapat most hivatalos sajtótájékoztatót is tartott, hogy még néhány részletet eláruljon. A hétszeres abszolút magyar bajnok ifj. Tóth János a kétszeres bajnok navigátorral, Szőke Tamással indul a Tagai Racing Teamtől bérelt Peugeot 208 T16 R5 versenyautóval.
Janika 2000-ben, azaz 15 évvel ezelőtt elsők között indulhatott az akkor bemutatkozott 206 WRC-vel, és lett vele abszolút bajnok már rögtön abban abban az évben, majd az elkövetkezendő kettőben is. Miként azt Janika kérdésünkre elmondta, nem kergetnek hiú ábrándokat, de a második-harmadik futamon már dobogós helyezést szeretnének elérni. Bajnoki címben idén még nem reménykednek, de az év végén is dobogón kívánnak állni. Az első futamok nyilván az ismerkedésről fognak szólni, az autóval és egymással is. Janika ugyanakkor azt is elárulta, hogy a kedvenc autója egyelőre még a 206 WRC. „Az eddigi versenyautóim közül a 206-os volt a nagy kedvencem: ez nem is lehet kérdés!” – mosolygott ifjabb Tóth, amikor arról kérdezték, tudna-e választani az eddigi versenyautói közül. „Jó kis autó volt, amelybe Rolf Schmidt minden évben beletette azokat a fejlesztéseket, amelyek hoztak valamit a konyhára. Jó éveink voltak vele, remélem hasonlóak jönnek a 208-assal is, amely szintén nagyon jó. Szeptemberben teszteltem vele körülbelül száz kilométert, és minden pillanatát élveztem. Persze, tudni kell kezelni, tudni kell bánni vele, és tőlünk függ, milyen hamar tudunk összebarátkozni vele. A 208-as kategóriája egyik topautója, de ha őszinte akarok lenni, nincsenek nagy különbségek a versenygépek között, az R5-ösök nagyjából egyformák. De jól is van ez így – ez a legjobb, ami egy pilótával történhet, hogy vannak jó ellenfelei.”
Hirdetés

Nem titok, hogy Janika új navigátora, a kétszeres bajnok Szőke Tamás kereste meg a visszatérő ralilegendát, aki nem adta könnyen magát. Szőkétől belső kamerás felvételeket kért be korábbi munkáiról, majd többször beszélgetett vele, kiderült, hogy Janika nem ugyanazt várja el, mint Szőke korábbi pilótája. „Eddigi pilótáim szögeket kértek, míg ő sebességi fokozatokat, úgyhogy nagyon koncentráltnak kell lennem, hogy átálljak erre a látásmódra” - nyilatkozta Szőke Tamás.
Jövő hétvégén már debütál az új páros a Peugeot 208 T16 R5-tel, hiszen március utolsó hétvégéjén indul az Országos Rallye Bajnokság az Eger-ralival. Annak pályái sem könnyítik majd meg a dolgukat, hiszen jó néhány új lesz közülük, s nem a legkönnyebbek. A március 27. és 29. között zajló viadal össztávja 452 km, ebből szelektív szakasz 157 km. A mezőny érdekes autókat ígér, egyebek mellett Ford Fiesta R5 is indul (erről részletesen jövő hét elején) és lesznek WRC-k is, így aztán izgalmas évadnak nézünk elébe.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?