Kiderült, mekkora a bukási ráta a forgalmi vizsgán!

Sokaknak az sem jelent gondot, ha nem sikerül elsőre valamelyik próbatétel

Ma már alig akad, aki tanteremben sajátítja el a KRESZ alapjait, szinte mindenki otthonról tanul. Az adatokból viszont az is kiderül, hogy mekkora a bukási ráta az elméleti és a gyakorlati vizsgán.

Talán nem meglepő, hogy itthon a B kategóriás jogosítvány megszerzésébe vágnak bele a legtöbben, amellyel személyautót, 3,5 tonna össztömeg alatti haszongépjárművet, kerti traktort, lovas szekeret, illetve 50 köbcentis segédmotort lehet vezetni. A KAV (Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont) tájékoztatása szerint az elméleti vizsga sokkal könnyebben megy a tanulóknak, hiszen 2021-ben 67, míg 2022-ben 64 százalék volt a sikerességi ráta. A számok alapján a forgalomban már nem mindenki boldogul ilyen könnyen, ugyanis 2021-ben a vizsgázók 50 százaléka teljesítette első nekifutásra, míg 2022-ben ennél is rosszabb volt a mutató, csupán 47 százalék. Ez azért is lehet problémás, mert az elmélettel korlátlanul lehet próbálkozni, ellenben a forgalmit 2 éven belül ötször lehet megkísérelni, utána kötelező pályaalkalmassági vizsgát tenni.
Hirdetés
Kiderült az is a KAV által közzétett adatokból, hogy az utóbbi években csupán minden 10. diák ült be az "iskolapadba" elsajátítani a KRESZ-t, a fennmaradó 89 százalék a monitor előtt készült fel. A Covid utáni évben 120 ezernél is többen, míg egy évvel később - 2022-ben - közel 98 ezer tanuló iratkozott be a különböző autósiskolákhoz. Ennek tükrében kissé paradox, hogy 2021-ben 27 ezerrel kevesebben vizsgáztak le sikeresen mint az azt megelőző évben, ezzel szemben tavaly előtt már 1545-tel többen teljesítették az elvárásokat. A magyarázat persze egyszerű: nem minden tanuló abban az évben vizsgázik, amelyikben megkezdi a tanulmányait - magyarázza a Kreszváltozás.hu. Korábban úgy tűnt, szeptembertől minden középiskolás ingyenes jogosítványhoz juthat, azonban később pontosított a kormány, hogy csupán a tantervbe kerül be a KRESZ, a gyakorlati oktatást csak kísérleti jelleggel indítják el. A KAV által közölt adatokból úgy tűnik, ez tényleg nagy segítség lenne a fiataloknak, hiszen 2022-ben több mint 18 ezer fiatal volt, aki még ezelőtt megszerezte a vezetői engedélyt, mielőtt nagykorúvá vált volna. 14 ezer olyan személy is ebben az időszakban szerezte meg a jogosítványát, akik a vizsga napján már betöltötték a 18. életévüket, de még nem múltak el 20 évesek. A legtöbb vizsgázó 20 és 30 év közötti volt (közel 41 ezer), de 104 olyan sikeres vizsgát is regisztráltak, ahol a tanuló már elmúlt 60 éves. Akadt olyan is, aki 80 éves kora után kívánta megízlelni a vezetés örömét, az ő vizsgaeredményeikről korábban itt számoltunk be.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?