Kizárták a gazdagokat az olcsó villanyautó lízingből a franciák

Az új támogatási program olyan népszerű, hogy másfél hónap után felfüggesztették

Alig kezdődött el az év, máris elfogyott a villanyautó-támogatásra fordítható keret, az alacsonyabb jövedelműek már csak jövőre pályázhatnak.

Az év elején indították el új támogatási programjukat a franciák, amely keretében a kevesebb bevétellel rendelkezők ülhetnek új villanyautóba. A járműveket kedvező lízing keretében finanszírozzák a felhasználók, havonta átszámítva 20 és 60 ezer forint közötti összeget kell fizetni a használatért. A kormányzat 20 ezer szerződéssel számolt, majd látva a program népszerűségét 50 ezerre emelte a limitet, ám január végén már 90 ezren jelentkeztek, így 2025-ig szünetel a szerződéskötés. A kormányzat célja, hogy olyanok is használhassanak elektromos autót, akik amúgy nem engedhetnék meg maguknak. A részvétel egyik feltétele, hogy az éves igazolható jövedelem ne haladja meg a 15 400 eurót, illetve valóban használják is az autókat. Csak olyanokat segít az állam, akik minimum 15 kilométerre laknak a munkahelyüktől és évente legalább 8000 kilométert autóznak.
Hirdetés
Ezzel egyidejűleg a gazdagabb réteg autóvásárlási támogatását 20%-kal csökkentik. Az eddigi 5000 eurós kedvezmény 4000 euróra csökken azoknak, akik a jövedelmük alapján a társadalom felső felébe tartoznak. Az ilyen jellegű állami segítség számos országban visszásra sikerült, ugyanis gyakran nem volt semmilyen felső korlát. Jövedelemigazolás nélkül járt és jár az ingyen pénz, és az sem számít, hogy egy Dacia Spring vagy egy Mercedes EQE megvásárlását finanszírozza az állam.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?