Koncepcióként már láthatjuk az első igazi villany-AMG-t

A Mercedes-Benz Vision AMG előrevetíti, milyenek lesznek az elektromos sportautóik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak a Mercedes-EQ modelljeit tuningolják Affalterbachban, saját platformot fejlesztve önálló AMG-k is érkeznek majd kizárólag elektromos meghajtással.

Egy vadonatúj koncepcióautóval jelentkezett a Mercedes-AMG, mely a gyári sportrészleg önálló villanymodelljeit hivatott előrevetíteni. Az AMG mindig is a dinamikus élményautózás egyik szimbóluma volt, ami évtizedekig benzinfaló sportkupékat jelentett - ehhez képest szakítanak a hagyományokkal Affalterbachban, mert hamarosan villanyautókat is piacra dobnak, és ha már benne vannak az újításokban, két ajtó helyett néggyel próbálkoznak a villanykorszakban. Az AMG viszont egy erős hátránnyal indul az úton, a Project ONE Forma-1-es utcai hiperautójuk többéves késése után kételkedünk, hogy nem vágják-e ismét olyan fába a fejszéjüket, amivel aztán nem bírnak. Pedig tény, hogy komolyan veszik a feladatot, ugyanis az AMG saját platformot fejleszt, amin a későbbi villanyautói érkeznek - márpedig ha ennyi pénzt befektetnek ebbe, akkor előbb-utóbb muszáj lesz megvalósítaniuk az elektromos modelljeiket. Egy teljesen különálló platform egyébként jó hír, hiszen a sportrészleg leginkább úgy szavatolhatja az AMG-től elvárt vezetési élményt, ha teljesen a saját elképzeléseik szerint alakíthatják ki az autót már az alapoktól kezdve. A most bemutatott Vision AMG alatt is az új AMG.EA padlólemez van, ami elmondásuk szerint még laposabb, mint ami az EQS-ben található EVA. További részleteket, menetteljesítményeket nem árult el a Mercedes, csak annyit tudunk, hogy az akkumulátor nagyfeszültségű lesz, ez bizonyára minimum 800 V-ot jelent.
Hirdetés
Új a stílus is, ami előrevetítheti a következő generációs AMG-k dizájnját. Egyedi például a márka emblémájának csillagát megidéző háromágú első fényszóró, amit egy fénycsík köt össze középen, ez utóbbi kisebb animációkat is képes megjeleníteni. Az AMG-kre jellemző hangsúlyos hűtőrács motívumát még mindig nem tudják elhagyni, de már egyre kevesebb mintával próbálják utánozni, itt már csak a függőleges lamellák jelennek meg világító csíkokként. Oldalnézetből érdekesek a fényesre festett ablakok (nem tudjuk, kilátni azért lehet-e rajtuk), valamint a hatalmas, aerodinamikus, 22 colos felnik. Négyajtós kupénak tervezték, de a tetővonal valóban elegáns lejtése bizonyára nem hagy túl sok helyet a hátul ülőknek. Hátul érdekességek a kipufogócsövek karikáit helyettesítő kör alakú lámpák, melyekből rögtön 3-3 került két oldalra, de ezek fölött a modern autókon elengedhetetlen fénycsík is világít, szintén animáltan. A Vision AMG sorozatgyártású változata 2025-ben érkezhet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?