Közel egymilliárd forintnyi járművet foglalt le a rendőrség

Országos térképen és videón a szerdára virradóra lefoglalt járművek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A szerdán kezdődött rajtaütéssel lefoglalt járművek értéke az egymilliárd forintot közelíti. Eddig 174 járgányt gyűjtöttek be.

Mint arról egy érintett történetével is beszámoltunk, szerda hajnalban csaknem kétszáz járművet foglalt le a rendőrség. Továbbá öt gyanúsítottat állítottak elő az április 15-én hajnalban végrehajtott, valamennyi megyei rendőr-főkapitányság részvételével végzett akcióban.
Hirdetés

Miként azt a police.hu írja, a gépjárműlopásokra, orgazdaságra és főként a gépkocsik egyedi azonosító jeleinek meghamisítására specializálódott személyeket nagyszabású felderítőmunkát követően – összehangolt művelet keretében – a Terrorelhárítási Központ bevonásával fogták el a rendőrök.
A pénteki összesítésig a nyomozók az ország egész területén 174 – feltehetően lopott – gépjárművet foglaltak le főként magánszemélyektől, összértékük megközelíti az egymilliárd forintot, s a gépjárművek lefoglalása még jelenleg is folyamatban van. A lefoglalt és összegyűjtött autók egy része az alábbi videóban látható. A gyanú szerint az elkövetők a főként Magyarországon, illetve nyugat-európai országokból lopott autókat – azok papírjait és alvázszámát meghamisítva – piaci áron vagy az alatt értékesítették a hiszékeny vevőknek.
A rendőrök az ügyhöz kapcsolódóan idén kora tavasszal már elfogtak három férfit, így jelenleg nyolc fő ellen folyik a nyomozás lopás, orgazdaság és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Miként arról korábban beszámoltunk, a lefoglalt autók eredetének azonosítása jelenleg is folyik, a jóhiszemű vásárlóknak csekély esélyük van arra, hogy kártalanítást kapjanak. Rosszabbul jártak, mint a Quaestor-kötvényesek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 19:04
  Permalink

  EZ EGYÉRTELMŰEN igazolja hogy az “eredetvizsga” csak épp oly pénzbehajtás mint a balesetadó és sok más sarc !! A jóhiszemű /elkobzott autótulajoknak/ meg miért nem fizet kártérítést az eredetvizsgás?? Sajnos a törvények a csalóknak áll és nem is akarnak ezen változtatni mert akkor Orbány, Gyurtyán és sok más börtönben lenne már …

 • 2017.10.28. at 19:04
  Permalink

  Nem kell ide táblázat. A minimálbér 68.775 Ft. Ez 3.200 Ft/nap. Ezen az áron lehet ledolgozni az okozott kárt, amennyiben azt nem térítik meg a károsultnak. Ha megtérítik, akkor csak a cselekmény elkövetését kell leülni. A Quaestoros 150 milliárdot kb. 128000 év alatt ledolgozhatná Tarsolyka. 🙂

 • 2017.10.28. at 19:04
  Permalink

  Az arab módszer is remekül működik, hogy levágják a kezét annak, aki lop, mégsem vezetik ezt sem be. Sajnos a bűnözőknek itt kánaán van,

 • 2017.10.28. at 19:04
  Permalink

  Legálisan nem tudom kideríteni, hogy tiszta autót veszek-e, átírásnál az eredetvizsgán a Hatóság csak pénzt szed tőlem, felelősséget nem vállal. Hogyan tud egy állami hivatal így a nevemre bejegyezni valamit? Mi ez itt? Kolumbia? Lehet, hogy a kolumbiaiakat érzik most sértve magukat.

 • 2017.10.28. at 19:04
  Permalink

  Sajnos jelenleg gyakorlatilag semilyen visszatartó erő nincs, egy ilyen eset után az elkövető kap egy-két évet egy fűtött cellában. A sértettek életét meg sok esetben tönkreteszi. Én az egész büntetés végrehajtását ilyen alapokra fektetném az ilyen szándékos anyagi károkozás esetén. Lenne egy táblázat, ott lenne mekkora kár mennyi idő munkavégzés és kész. Nem lehetne maszatolni. És mivel büntetés, így igen rossz órabérrel lehetne törleszteni, mert mondjuk kitermelhetné a börtönben töltött idő költségeit is. Szerintem sok elkövető kétszer is meggondolná, hogy megéri-e lopni.

 • 2017.10.28. at 19:04
  Permalink

  Nem kevés pénzbe kerül egy autó átírása, ezért a felelősséget a hivatal számlájára kellene írni. Mi az, hogy nem veszik észre, hogy egy autónak átütötték a motor-és alvázszámát? Ezért fizettetik a százezreket? Ezekben az esetekben minden költséget az ellenőrző hivatallal fizettetnék meg, futná a többi autós által befizetett sarcból.

 • 2017.10.28. at 19:04
  Permalink

  Ha ledolgoztatnák az ilyen eseteket, nagyon sokan életük végéig melózhatnának, az biztos. Meg is érdemelnék. És akik most hitelre vásárolták ezeket az autókat, szerencsétlenek fizethetik még évekig az elkobzott autót, és a gyereket nincs mivel oviba, iskolába hordani. Ezek a tulajok sokkal rosszabbul jártak, mint a devizahiteles kollégáik. A polgári peres eljárás pedig egy vicc, onnan egy fillért sem látnak.

 • 2017.10.28. at 19:04
  Permalink

  A jogállam részt egy polgári peres eljárással fedik le. Aminek a végén természetesen nagy eséllyel semmilyen kártérítést nem kap a sértett. Én azt tenném, ha valaki valamilyen kárt okoz, akkor azt valamilyen előre megszabott napi tarifával dolgozza le amíg vissza nem téríti a sértettnek, és ez alól ne lehessen kibújni sehogyan sem. A börtönbüntetés meg addig tart, amíg ki nem fizette az okozott kárt. 😀 ilyen egyszerű is lehetne a dolog.

 • 2017.10.28. at 19:04
  Permalink

  Ebben az a szép, ha akarok venni egy autót, nekem senki sem ad felvilágosítást annak azonosítói alapján! Például nem tudhatom, hogy a gyárban belerakott sorszámú motor van benne? Maximum ha lefizetek egy márkaszervizest 🙂 . De honnét kellene nekem tudnom, hogy lopott? Az okmányirodákban sem derült ez ki az átíratás során? Érdekes! Utána meg jön a TEK aztán viszi a piaci áron vásárolt verdát, aztán se pénz se kocsi. Ez így megfelelő eljárás egy jogállamban? Ha csak nem jelentősebben alacsonyabb áron adták a piaci árnál akkor még gyanúsnak sem kell tűnjön a dolog. Legalábbis én egyszerű polgár lévén nem nyomozással kezdek egy autóvásárlást, persze márkaszervizben mindig átnézetem a műszaki állapotot és a múltat is. Ha valami gyanús inkább nézelődök tovább. Így is átverhetnek, de ennél többet nem tehetünk szerintem!

Vélemény, hozzászólás?