Láttál már jelzőlámpát testközelből? Mutatjuk, miként cserélik!

Videó: így cserélik és tartják karban a jelzőlámpákat a közutasok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Érdekes videót tett közzé a Magyar Közút, amelyben egy meghibásodott jelzőlámpát cserélnek le. A videóban nem csak a forgalomirányító eszközt figyelhetitek meg testközelből, hanem abba is betekintést nyerhettek, hogy miként zajlik a csere.

A jelzőlámpás csomópontok folyamatos karbantartást igényelnek, ahol a fejlesztéseket, javításokat is ütemezetten végzi a Magyar Közút. Nemrég a váci mérnökség szakembereit kísérte kamera az egyik ilyen munka helyszínére. A csomópontban emelőkosaras járművel kellett a lámpákat cserélni, ehhez külön terelést építettek ki. A a jelzőfej cseréje után a jelzőfej térbeállítását is el kell végezni, hogy a lehető legjobban lássák azt az autósok. Ilyenkor minden esetben megért a többi jelzőfejen a lencséket tisztítani, illetve az árnyékolókat rögzíteni és takarítani is, hogy továbbra is jól láthatóak maradjanak.
Hirdetés
Ezen felül ilyenkor elengedhetetlen a vezérlőgép és a jelzőlámpák közötti összekötés, valamint a szerelőaknák épségének ellenőrzése is. A jelzőlámpák ugyanis nagyon bonyolult rendszerben működnek, akár egész városokban, városrészekben összehangoltan váltanak, hogy zöldhullámokat biztosítsanak, illetve megelőzzék a dugók kialakulását, vagy épp segítsék azok mielőbbi felszívódását. A vezérlőgép esetében az érintésvédelmi relé tesztelése, a vezetékek épségének szemrevételezése, a kötési pontok ismételt meghúzása történik ilyenkor. Mindezt az alábbi videóban is megnézhetitek, amelyet a Magyar Közút tett közzé a hivatalos Youtube-csatornáján.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?