Letiltja telefonod a Juke. Jó ez így?

A könyöklőt úgy alakították ki a Nissan Juke-ban, hogy leárnyékolja a mobiltelefont

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Arra törekszik a Nissan, hogy minél kevesebbet mobilozzunk vezetés közben. Egy friss fejlesztésük erre részben megoldást mutat, bár nem egészen kerek, más irányból kéne megközelíteniük a témát.


Az autóbalesetek nagy százalékban vezethetőek vissza arra, hogy a sofőr máshová figyelt, például a telefonját babrálta, SMS-ezett, e-mailt írt, vagy szimplán kézben tartott készülékkel telefonált. Erre, pontosabban ennek ellenszerére többen is keresik a megoldást, egyesek szerint az lenne a legjobb, ha az autóba ülve megszűnne a hálózat, a kocsi leárnyékolná a telefon minden be- és kimenő rádió, wifi, vagy bluetooth adatforgalmát. A Nissan most egy Faraday kalitkaként működő könyöklővel kísérletezik, csakhogy alapvető kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatban.
Hirdetés
Az elmélet szerint a sofőr beszáll és telefonját egyenesen a könyöklőbe zárja, mivel tudja, hogy akkor nem fog csörögni, nem jön üzenet. Ezzel a mozdulattal megszűnik a bluetooth kapcsolat, így a kocsi kihangosító rendszere sem használható, viszont aki ezt tudja, az nagy valószínűséggel nem fogja oda rakni a telefonját, mert lehet, hogy fontos hívást vár. A teljes elszigetelés és az ilyen fura megoldások szerintünk nem célravezetőek. Gyári kihangosítórendszerrel telefonálni vezetés közben nem túlzottan veszélyes, bár nyilván az is eltereli némileg a figyelmet, de a kezeink szabadok, és általában az autó kijelzőjén még a névjegyzéket és a híváselőzményeket is láthatjuk. Ha van egy olyan hely az autóban, ahol nem működik a telefon, biztos nem tenném oda. Ha viszont fordítva, az egész autóban csak egy hely van, ahol működik, akkor oda tenném és nem nyúlnék hozzá. Ehhez olyan multimédiás rendszer is kell az autóba, ami maradéktalanul tükrözi a telefon kijelzőjét. Ebből az irányból kicsit élhetőbbnek tűnik az ötlet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 18:56
    Permalink

    Szerintem manapság messze a mobil (vagy az autó érintőképernyőjének) babrálása a legnagyobb veszélyforrás. Ha egyik sincs az autódban, már sokkal biztonságosabb a kocsid, mint egy csomó asszisztenssel megtöltött autó. A kihangosítóval való telefonálás közben valóban szabad a kéz, de ettől még zombiként vezetsz, és egy csomó mindent nem veszel észre, hosszabb a reakcióidő, majdnem ugyanolyan rossz. A legbiztonságosabb az lenne, ha nem lenne térerő bent, de ez már nem fog megvalósulni. Csak reménykedhetünk, hogy a szembejövő Kama3 sofőrje nem SMS-t ír…

Vélemény, hozzászólás?