Magyar dizájn: 1951-es jelmezbe öltözött a Citroën Berlingo

Az ikonikus Kacsa furgonváltozata előtt tiszteleg a modell ükunokája

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bármilyen meglepő, a látványnál sokkal több közös van a 70 éves Citroën 2CV Fourgonette és a legújabb Citroën Berlingo múltidéző álruhába bújtatott változata között. Íme egy igazán jópofa haszonjármű, ráadásul magyar dizájnertől, gyártásra készen.

Az 1948-ban bemutatott 2CV, azaz közismertebb nevén "Kacsa" 1948-ban mutatkozott be a Párizsi Autószalonon, melynek létezett egy jóval kevésbé ismert haszonjármű változata, amely 1951-ben debütált. Az ikonikus modell most 21. századi technológiával tér vissza, a Berlingo alapjain. Így Berlingo 2CV Fourgonette néven fut majd a különlegesség, amelyet valóban megvehetünk és használhatunk majd. Előrendelésre október elsejétől lesz lehetőség, a gyártás pedig 2023 januárjában indul. A gyártásért az olasz Caselani lesz a felelős, számukra a legnagyobb kihívás az volt, hogy a két autónak teljesen különbözőek az arányaik.
Hirdetés
A MOME-n végzett Obendorfer Dávid, aki a végeredmény dizájnjáért felelős, a következőt fűzte hozzá: "nem igyekeztünk mindent pontosan lemásolni, inkább az összhatást próbáltuk nagyon hasonlóra kihozni." Nem kell viszont túl komoly fantázia, hogy meglássuk: a dizájnelemek alatt a Berlingo lényegében változatlan. Ez a modell egyben egy sorozat utolsó darabja is, a Caselani ugyanis már a Type-H és a Type HG újragondolását is véghez vitte 2017-ben, majd 2020-ban. Egyszerű volt a feladat a Berlingo orrával, hiszen azon már lényegében így is bármelyik rokonmárka dizájnja feszülhet, a megszokott keretek közt rajzoltak hát egy sokadik formatervet az autó elejére. Új a hűtőrács és a gépháztető, a sárvédők szénszálas műanyagból készültek és korhű, kerek lámpákat is kaptak, illetve az eredeti Kacsa szellőzőit utánozva néhány kamunyílás is megjelenik. Az oldalpaneleken, a hátsó ajtókon és a tetőn az eredeti Fourgonette rétegelt, vízszintes csíkokkal fűszerezett megjelenését visszaidéző burkolatokkal találkozhatunk, amelyeknek most semmi szerepe sincs a látványon kívül, ám akkoriban az autó szerkezetének merevségét segítette elő a megoldás. Hátul a megszokott látvány helyett két ovális ablak és oldalanként két-két kerek lámpa fogad, ezzel is az eredeti előtt tiszteleg a modell.
Hirdetés
Motorikusan is egy új Berlingót találunk a retro dizájn mögött, alatt. Az újdonság orrában az 1,2 literes, háromhengeres PureTech benzinmotort kell keresni, ám elméletben semmi akadálya, hogy a Berlingo tisztán elektromos változatából is készítsenek Fourgonette modelleket. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis miben hasonlít az eredeti és az új, mi bennük a korábban említett közös szál. A válasz egyszerű: a személyautó technológia, hiszen ahogy az eredeti Fourgonette a 2CV alapjaira épült, úgy a Berlingo a 2CV jelenlegi megfelelőjével, a Citroën C4-essel osztozik a platformján. Ha még látványosabb szemléltetésre vágysz, hogy honnan ered és miért ilyen ez a retro vállalkozás, akkor figyelmedbe ajánljuk az alábbi videót, amelyet maga a végeredmény dizájnjáért felelős Obendorfer Dávid töltött fel a Youtube csatornájára. Érdemes megfigyelni a vízszintes csíkok eredetét, a hűtőrács és a lámpák hasonlóságát, és hogy mindez hogy lett átültethető egy modern Berlingóra.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?