Májustól új címkét kell kapjanak a gumiabroncsok

Több információt adnak májustól a gumiabroncscímkék

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A májustól alkalmazandó gumiabroncs-címkék egy QR-kódot is kapnak, ami által nem csak azokon, hanem okostelefonunkon is olvashatjuk majd a legfőbb tudnivalókat, valamint egyéb információkat is.

Idén májustól új gumiabroncscímke alkalmazandó az EU-ban. Nem csak a személyautó, hanem a busz és teherautó (C1, C2, C3 típusú) abroncsok esetében is. Az új címkén a gördülési ellenállás és a vizes úttesten való fékezés új szerkezetű osztályozást kap, míg a zajterhelést ezentúl a decibelek száma mellett az ennek megfelelő A, B vagy C betűs osztályzás is jelzi. A vásárlók a címkén található QR-kód beolvasásával a választott gumiabronccsal kapcsolatos további információkhoz is hozzáférhetnek egy uniós adatbázisban. Egy másik újítás két olyan piktogrammal kapcsolatos, amelyek jelzik, hogy az adott gumiabroncs havas körülmények közötti tapadása megfelel-e az EU-ban alkalmazott típusjóváhagyási előírásoknak (azaz a „hópehely-tesztnek”), valamint olyan szegecs nélküli abroncsról van-e szó, amely az új ISO szabványnak megfelelő jégen való tapadást biztosít.
Hirdetés

Az új mezők mellett a nedves úton tapadás és a gördülési ellenállás osztályzása is módosul. A

z új címkén az A-C-ig terjedő osztályok változatlanok maradnak, ám a személygépkocsik és kisteherautók által használt C1 és C2 típusú gumiabroncsok esetében a korábban a gördülési ellenállás és a vizes úton való tapadás szempontjából az E osztályba tartozó abroncsok most a korábban üresen álló D osztályba kerülnek, amíg a korábban az F és G osztályba tartozókat most az E osztályba sorolták át.

A fogyasztók az abroncscímke jobb felső sarkában megjelenő QR-kód beolvasásával letölthetik az egyes gumiabroncsokról szóló további információkat.

A QR-kód az adott termék EPREL adatbázisban (energiahatékonysági címkézés európai terméknyilvántartása) szereplő adatlapjára viszi az érdeklődőket, ahol a gumiabroncs összes címkeértéke mellett az adott modell gyártásának kezdete és vége is megtekinthető. A termékek adatlapjait a gumiabroncsgyártók külön-külön adják hozzá az EPREL adatbázishoz, és ahogyan ez korábban is történt, a megfelelő címkeosztályba sorolást is az illetékes gyártó kezeli.
Hirdetés
Az új EU-s gumiabroncscímke célja, hogy a fogyasztók üzemanyag-hatékonyabb abroncsokat választhassanak, valamint, hogy a féktávolságokkal kapcsolatban is információkhoz juthassanak. Az alacsonyabb gördülési ellenállású abroncs a privát autósok és a flották számára is érezhető fogyasztás- és költségcsökkentést hozhat. A vizes körülmények közötti tapadásra vonatkozó egyértelmű információk pedig a közlekedésbiztonságot javíthatják, míg az útzajjal kapcsolatos tájékoztatás célja a közúti forgalomból eredő zajszennyezés csökkentése.
Hirdetés
Forrás: Coninental
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.02.01. at 09:32
    Permalink

    Ha öregszik a gumi 1-2 évet, teljesen megváltozik a menettulajdonsága. A baj ott kezdődik, hogy márkától függően máshogy. Van úgy, hogy egy közepes gumi egy-két év elteltével veszélyesen rosszá válik. Főleg a téli gumiknál érezhető.
    Javasolnám az Uniónak, hogy ne az új gumikat teszteljék, hanem mondjuk az egy évet és 10 ekm-t futottakat, majd annak eredményét címkézzék fel!
    Sokkal de sokkal nagyobb bizalommal vásárolnám meg a jelzés alapján.

Vélemény, hozzászólás?