Már éles tesztüzemben a sofőr nélküli buszok Skóciában

A nyár végétől teljesen önvezető buszok járhatnak menetrend szerint Skóciában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyelőre utasok nélkül tesztelik az önvezető buszokat az Egyesült Királyságban, de a nyár végére akár már heti tízezer embert is kiszolgálhatnak a sofőr nélküli tömegközlekedési eszközök.

Igaz, jelenleg egyetlen előre meghatározott, mindössze 23 kilométeres szakaszon tesztelik a most forgalomba állított 5 darab, sofőr nélküli buszt, azonban a projekt felelősei kiemelték, hogy ez már az utolsó fázis. A közúti tesztelés előtt ugyanis zárt pályán és virtuális szimulációkkal is kísérleteztek a szakemberek. A buszokat azért nem hagyják teljesen magukra az utakon, a járművekhez tartozni fog egy "kapitány" is, aki válaszol az utasok által feltett kérdésekre és felügyeli a busz mozgását. Ugyanakkor azt nem fejtették ki, hogy minden buszhoz tartozik-e egy felügyelő vagy egy emberhez több jármű is tartozik majd.
Hirdetés
A most üzembe helyezett, már a 4-es szintű önvezetési besorolással rendelkező buszok egyidőben 36 személy szállítására alkalmasak, és ha sikeres lesz a tesztfázis, a nyár végén már utasokkal is közlekedhetnek. A 4-es besorolás szerint a rendszer nem számíthat emberi beavatkozásra, minden esetben önállóan meg kell oldania az adott forgalmi szituációt, de a gyártó természetesen ezeket az autókat is elláthatja kezelőszervekkel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?