Már megvan a telek, ahol új akkumulátor-gyár épül Debrecenben

3000 milliárd forintos beruházás, 9000 új munkahely - Debrecenben épít gyárat a CATL

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kínai CATL minden idők legnagyobb, 3000 milliárd forintos beruházásával 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben. Villanyautók számára fognak akkumulátorokat gyártani.

Az már augusztusban ismert volt (lásd itt), hogy hazánkban, az ország történetének legnagyobb összegű beruházásával hozza létre legújabb üzemét a kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited). Mai hír, hogy aláírták a gyárnak otthont adó területre az adásvételi szerződést, ennek kapcsán pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott.
Hirdetés
A tárcavezető a hajdúsági városban tartott rendezvényen mérföldkőnek nevezte a telekre vonatkozóan most aláírt adásvételi szerződést, mondván, hogy ez a projekt első, jogi kötőerővel rendelkező megállapodása. Arról számolt be, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hatalmas nemzetközi verseny nyomán, két és fél év tárgyalás után választotta hazánkat második európai üzeme felépítésére. Kiemelte, hogy ez nem csak hazai léptékben számít óriási összegnek, az elmúlt tíz év öt legnagyobb zöldmezős beruházása közé tartozik Európában.
Hirdetés

Kína és Németország után mi leszünk a harmadik ország a világon, ahol CATL gyáregységgel rendelkezik.

Majd hozzátette, hogy a projekthez állami támogatást is nyújtanak, amelynek részleteit később, az Európai Bizottságnál induló notifikációs folyamat lezárását követően hozzák majd nyilvánosságra. Továbbá aláhúzta, hogy Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van jelen gyártóbázissal mindhárom nagy német prémium autómárka, az Audi, a BMW és a Mercedes, amelyek fontos szerepet szánnak hazánknak elektromobilitási stratégiájukban, így sietni kell a tervek szerint 2025-ig tartó építkezéssel, mert nagy a kereslet az akkumulátorokra.
Szijjártó Péter közölte, hogy a jelenlegi európai helyzet ráadásul még különlegesebb jelentőséget ad az alkalomnak, miután korábban talán soha nem állt a világgazdaság ilyen rövid idő alatt kétszer is a feje tetejére, mint most a koronavírus-járvánnyal és az ukrajnai háborúval.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?