Még egy Skoda ünnep – 110 éves a mladá boleslavi üzem

1905 óta ad otthont az autógyártásnak a csehországi Mladá Boleslav

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy évszázad és még egy évtized alatt 17 millió autót építettek a csehek a Skoda mai főhadiszállásán. Mladá Boleslav 1905 óta autóváros.


Májusban már megünnepeltük a Skodát, akkor a nagymúltú márkáról, mint 90 éves autógyárról emlékeztünk meg, de mint abban a cikkben is írtuk, a kerek évfordulók a cseheknél szép számban vannak. Ha valaki megkérdezi, hogy akkor most hány éves is a Skoda, arra többféle válasz is adható, de ölre menni emiatt kár. Inkább örüljünk a csehek sikerének. A Skoda autógyár korai elődje, a Laurin & Klement 1905 októberében kezdett autót gyártani Bohémia szívében, a közép-csehországi Mladá Boleslavban. Václav Laurin és Václav Klement prezentálta az első Voiturette nevű kocsiját, ezzel elkezdődött a máig tartó, több vargabetű után sikeres történet.
Hirdetés


A Laurin & Klement alapítása után tíz évvel fogott bele az autógyártásba, addig elsősorban kerékpárokat és motorokat építettek. A Voiturette neve a francia kisautó szóból ered és a korabeli sajtóbemutató után egyből sikeres lett. A maga nemében egész autószerű konstrukció volt, mert a hűtőjét már a motor elé építették és a kormányoszlop döntve volt beépítve. Motorja kéthengeres vízhűtéses, 1,0 literes és 7 lóerőt teljesített. A féltonnás gép ezzel elérte a 40 km/órás sebességet, erejét háromfokozatú váltóval lehetett beosztani és volt hátramenet is. 44 példányban épült, és vele elkezdődött a ma ismert sztori. Az 1859-ben alapított Skoda-művek 1925-ben vette át az akkorra már rutinos L&K gyárat. A régi márkanév ma a legjobban felszerelt Skodákon él tovább.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?