Megtört a használtautó-piac lendülete az első három hónapban

Négypontos csökkenéssel zárta a negyedévet az új Használtautó-index

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az idei első negyedévben elkelt személyautók összértéke a legutóbbi, tavaly utolsó negyedéves számoknál szerényebb - de csak egy kevéssel.


Közel kétéves folyamatos emelkedést követően 2017 első negyedévében megszakadt a Használtautó-index növekedési trendje: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám az év végi 132,4-ről 128,4 pontra esett vissza. A csökkenés oka, hogy azonos átlagár mellett mintegy 3 százalékkal csökkent a gazdát cserélő használtautók mennyisége. A megújult Használtautó-index immár a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 90 százalékát felölelő adatbázisra épül, így minden eddiginél pontosabban képezi le a piacon zajló folyamatokat.
„Bár az év elején némileg visszaesett a hazai használtautó-piac forgalma, 2016 elejéhez képest így is 28 százalékkal nagyobb volt a gazdát cserélt autók összértéke” – mutat rá Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője. – „Ebben nagy szerepet játszott az árak emelkedése is: a meghirdetett autók kínálati átlagára kétszámjegyű növekedést mutatva immár 1,9 millió forint felett jár. Az áremelkedés oka a tartósan gyenge forintárfolyam mellett az, hogy az olcsóbban behozott, de nehezebben felderíthető előéletű autókkal szemben egyre többen a belföldi kínálatot részesítik előnyben, amely így magasabb áron is eladhatóvá vált.”
Mi is az a Használtautó-index?
A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a korábbi időszakokhoz. A megújult Használtautó-index a Használtautó.hu-n kívül a vele közös tulajdonban lévő Jófogás.hu autóhirdetési adatbázisára is támaszkodik, így 2016-tól immár a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 90 százalékát felölelő piaci szegmensről rendelkezik közvetlen információval. Új viszonyítási pontnak emiatt 2016 elejét jelöltük ki, a piaci mozgásokat pedig 2014 elejétől mutatjuk be: a 2008-as válságot követő hosszú stagnálás után ugyanis ekkortól kezdett látványos emelkedésbe a használtautó-piac.
Hirdetés
A használtautó-import továbbra is elsődleges forrása a hazai használtautó-utánpótlásnak. Azonban e szegmens növekedési üteme idénre lényegesen lelassult: míg 2016 elején 24 százalékkal hoztak be több használt autót, mint egy évvel korábban, addig az idei első három hónapban behozott 34 800 személyautó mindössze 7 százalékkal volt több, mint tavaly ilyenkor.
Az Opel, a Suzuki és a Volkswagen teszi ki az eladott használt autók harmadát
Száz eladott hazai használt autóból 14 az Opel, további 10-10 százalék pedig a Suzuki és a Volkswagen emblémáját viseli. Ezt a három márkát a Ford (8%) és a Renault (6%) követi. Összességében a fenti öt márka biztosítja a teljes hazai használtautó-forgalom 48 százalékát.
Egyre korszerűbb motorral kínálják a használt autókat
Bár a gazdát cserélő használt személyautók átlagéletkora jelenleg 12 év, környezetvédelmi szempontból öt év alatt sokat javult a hazai kínálat. Míg 2012-ben csupán 6,5 százalékos volt az Euro 5, vagy annál kedvezőbb besorolású járművek aránya, 2017 első negyedévére ez az érték már 34,8 százalékra emelkedett. A másik oldalról nézve a kínálatot: az Euro 3-nál rosszabb besorolású járművek aránya 2012-ben még 31,8 százalék volt, ez mára 18,9 százalékra csökkent. Ezek azok a járművek, amelyek a jelenlegi szabályozás értelmében szmogriadó esetén nem közlekedhetnek Budapest útjain. (Tudni kell, hogy arányuk a teljes hazai autóparkban sajnos jelentősebb, mint az eladásra hirdetettek körében.)
A használtautó-piac legfontosabb mutatói
Új Használtautó-index: 128,4 Kínálati átlagár (ezer Ft): 1970
Változás az előző negyedévhez képest (%pont): -3,1 Változás az előző negyedévhez képest (%): +0,3
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?