Milyen olajat töltsek a Corollába? Válaszol a Motorolajdoktor

Fizetett hirdetés

Új rovat: itt a Motorolajdoktor

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Milyen olaj kell egy 200 ezer kilométert futott Toyota Corollába? A Motorolajdoktor választ ad.


Új rovattal segítjük olvasóinkat, jelentkezik a Motorolajdoktor, akinek mindenki felteheti a motorolajokkal kapcsolatos kérdéseit. Akár e cikk alá, akár a motorolajdoktor"kukac"autonavigator.hu e-mail címre levelet küldve.
Alapszabály ugyanis, hogy minden - belső égésű motoros - autó akkor fog a legjobban szolgálni, ha minden esetben a számára megfelelő olajjal üzemel. De vajon milyen is az, milyen való bele újonnan vagy már némi használat után? Ezen kérdések megválaszolásában segít a Motorolajdoktor, aki elsőként az alábbi, szerkesztőségünkbe érkezett kérdést válaszolta meg.
Hirdetés
> Egy 2007-es Toyota Corolla 1.6 vvti benzines autóm van, 200.000km-rel.
> Milyen olajat ajánlana hozzá, tekintve a magas km-t, és természetesen, hogy még sokáig hibamentesen használhassam?
>
> Köszönettel,
>
> Koppány
> Budapest

Kedves Koppány,
Ez a motor szerencsére olaj szempontjából nem egy érzékeny típus. Ha nem fogyasztja az olajat, akkor még 200.000km felett is megfelelő lehet bele egy vékonyabb olaj, hiszen ez az autó gyárilag úgy van tervezve, vékony olajra van kalibrálva minden furat stb.
Gyárilag 0W20 kell bele, valószínűleg a gyári olaja az Eneos gyártmányú Premium Ultra 0W20 típusú olaj.
Ha csipegeti az olajat és vastagabbat szeretne bele, akkor esetleg egy 5W30-as olaj megfelelő lehet bele, például az Eneos Premium Hyper 5W30.
Személy szerint, ha 5W30-at választanék, akkor az Eneos Sustina 5W30-at tenném bele, ami kicsit drágább ugyan, de hihetetlen jó tulajdonságokkal bíró olaj, hosszú távon kiváló állapotban tartja a motort. Persze megfelelő - ha biztos forrásból származik - a Liqui Moly Special Tec AA 0W20, vagy a Valvoline Synpower 0W20 is.
Figyeljen mindenképpen a szűrők minőségére is, úgy egy hosszútávon megbízható társra lelhet ebben a Toyota motorban.
Üdvözlettel,
Motorolajdoktor
A Motorolajdoktor a Szakál-Metál webáruházat ajánlja!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.09.19. at 13:15
    Permalink

    Ez egy faxság, hogy ha csipegeti az olajat, akkor vastagabb kell bele! Eleve, valamilyen szintű olajfogyasztás természetes. Ha meg a természetesen felül eszi az olajat, akkor azon nem segít a vastagabb olaj, inkább csak ront. A gyári előírású olaj kell bele, egyébként meg megk kell keresni az olajfogyasztásokát és meg kell javítani.

  • 2018.09.21. at 00:18
    Permalink

    Bátorkodom megjegyezni, hogy téves gondolat a kocsi által futott kilométerek miatt sűrűbb olajat beletenni. A kopás nem szokott olyan mérvű lenni, hogy ne kenjen rendesen a gyárilag kijelölt olaj.

Vélemény, hozzászólás?