Mire elég a defektjavító?

Milyen pótkerék lapul a csomagtérben?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mindenki spórolni akar, ennek áldozata sokszor a pótkerék is. Pedig Európa ezen a felén nem biztos, hogy érdemes, sok defekten ugyanis nem segít a defektjavító.

Néhány éve a nagyon olcsó autók felszereltségének méltatásakor is biztos elemként szerepelhetett a pótkerék, ám ez ma már pont a drágább autókhoz nem jár. Ennek oka, hogy minél nagyobb kerék van egy autón, annál több tömeg, hely és pénz takarítható meg, ha pótkerék helyett a gyártó csak defektjavító szettet rak a csomagtérbe. A tömegcsökkentéssel minimális mértékben, de az üzemanyag-fogyasztás is apasztható. A mai luxuskocsikhoz sok esetben már opcióként sem lehet kérni az autóhoz illó 17-18-19 colos kerékből pótot a csomagtérbe, ez pedig egészen egyszerűen az autó alapfunkcióját, azaz mobilitását korlátozza. Ha lejjebb megyünk, a tömegmodelleknél sok esetben felárért kínálnak defektjavító helyett legalább szükség, ritkábban teljes értékű pótkereket. Sőt, a legújabb modelleknél sokszor már helye sincs a pótkeréknek!
A hazai utakat ismerve mindenkit óvva intenék a defektjavítótól, a mai defektek jó része a gumisok és saját tapasztalatom szerint is végzetes. Nem pontszerű sérülés okozza ugyanis a gumi leeresztését, hanem az oldalfala szakad - leginkább durva kátyúfogás következtében. Az ilyen sérüléseken nem segítenek a defektjavítók és a gumisok sem. A megoldás csak a csere, itthon ilyen esetben hívható az assistance vagy egyéb tréleres, aki elviszi az autót a legközelebbi gumishoz, így biztosan lassabb és drágább a javítás, mintha csak kereket kellene cserélni. Ha hétvégén vagy éjszaka történik a „baleset”, aligha várható azonnali javítás, de sok esetben hétköznap is várni kell az új abroncsra.
Már egy mankókerék, azaz szükségpótkerék is komoly fegyvertény a defektjavítóval szemben. Ha ilyen lapul a csomagtérben, a defekt utáni továbbhaladás nem kétséges, de nem olyan egyszerű, mintha teljes értékű pótkerekünk lenne. Ügyelni kell arra, hogy hajtott tengelyen azonos méretű abroncsok legyenek, különben hosszabb távon a differenciálmű is tönkremehet - a kocsi stabilitása viszont mindenképpen romlik. Ezért például, ha a leggyakoribb esetből indulunk ki, vagyis fronthajtásos autó, első gumija lyukad ki, rögtön dupla kerékcserével kell számolni. Előre sértetlen teljes értékű abroncsot kell szerelni a hátsó tengelyről, oda pedig mehet a mankókerék. Teljes értékű pótkerékkel ez a macera sincs, de utóbbi legfőbb előnye inkább az, hogy hosszú távra is alkalmazható, míg a mankókerék legfeljebb 60-80 km/órás tempóval, rövid, mintegy 100 kilométeres távon használható csak.
Autóvásárláskor, ha van rá lehetőség, feltétlenül érdemes áldozni a pótkerékre. Ha egyszer szükség lesz rá, sokkal többet fog érni, mint a csomagtérben az annak feláldozásával nyert néhány liter plusz tér, mely ráadásul sok esetben padló alatti rekeszt jelent csak. Nyugat-Európához mérten a hazai utakon is jóval nagyobb a kátyúk miatti, oldalfal szakadásos defekt esélye, de még rosszabb a helyzet keleti szomszédjainknál. Ezért Romániába, Ukrajnába indulva akár a csomagtér jelentős részét erre pazarolva érdemes vásárolni egy teljes méretű felnit az autó többi abroncsához passzoló gumival, hogy defekt esetén ne kelljen esetleg éjszaka kényszerpihenőt tartani. Elhagyatott helyen az assistance-nál hamarabb érkezhetnek meg a "hiénák", akik akár az autó többi kerekét vagy egyéb értékeket is elvihetnek!
Mint sok mást, a defektet is jobb megelőzni, mint orvosolni. Ezért a rossz úton autózóknak alacsony oldalfalú abroncs helyett magas oldalfalút érdemes használniuk. A ballonos abroncs ugyanis nem csak kényelmesebb, a sérüléseknek is jobban ellenálló. A gumin kívül az azt hordozó kerék sem lényegtelen, az alufelni önmaga is sérülékenyebb és kialakítása miatt az abroncsot is jobban feszíti, több esélyt ad a defektre. A gumik belsejébe fecskendezhető defektmegelőző adalékok annyit érnek a kátyús defekteknél, mint a javító-sprayk, semmit!
Teljes értékű pótkerékkel is csak akkor teljes a „biztonság”, ha a többi abroncséhoz hasonlóan, legalább 2 havonta ellenőrizzük abban a keréknyomást. A gyári szerszámkészletet érdemes otthon, vészeseten kívül próbára tenni, előfordulhat, hogy a gyári kerékkulcs helyett jobb egy-két ezresért egy komolyabb, nagyobb nyomatékkarral rendelkezőt beszerezni. Utóbbival könnyebb a csavarok kilazítása, ez főként hölgyek számára lehet fontos.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 22:34
  Permalink

  Kedves Hölgyeim,Uraim!
  Én vettem egy “x” nevű autót.
  Pár héttel később látom nincs pótkerék a hatalmas 400 literes csomagtartóban.
  Hát gondoltam mivel téli gumit úgy is kell vennem a hidegebb időszakra,akkor veszek eggyel több felnit és gumit,hogy legyen a csomagtartóban.Mivel havi szinten járok külföldre és több ezer km-t teszek meg,hát jobb ha van mint trélert fizessek ha jön a baj.
  Na jött a következő meglepetés (azután,hogy nincs pótkerék az autóhoz):a plusz kerék nem fér be a kialakított pótkerék helyére,mert magasságban felnyomja a csomagtér “platniját”.
  Ami ezáltal úgy néz ki,mintha egy talicska földet borítottam volna alá.
  Mivel nekem kell a teljes csomagtér a sok holmi végett,ugyanis egy hónapra készülök legalább távol maradni,ezért ugrott a mutatvány és a pótkerekem (idézőjelben)mert nem fér be ugyebár,az most hever a garázsban és rendelhetek valahonnan magamnak hozzá mankó kereket.
  Felháborító!!!!!!!

 • 2017.10.31. at 22:34
  Permalink

  ez valóban beválik, én is mentem kátyúba, hívtam rendőrt, kifizette az önkormányzat és a biztosító a felnit, 2 nap múlva már be is foltozták a kátyút. Nem lehetett volna előtte?

 • 2017.10.31. at 22:34
  Permalink

  A kátyúk eltüntetésére jó módszer:
  miután egyszer majdnem elestem motorral egy kátyú miatt, feljelentést tettem a helyi rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen a közúti közlekedés biztonságának gondatlan veszélyeztetése miatt. Két napon belül kijavították a kátyút, ami már hetek óta ott volt. Ajánlom mindenkinek a módszert, működik!

Vélemény, hozzászólás?