Mostantól mindig te vagy a hibás, ha elütsz egy vadat!

Egy törvénymódosítás miatt ezentúl a vadásztársaság nem köteles megtéríteni a vadkárt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Július elején megváltozott a vadgázolásra vonatkozó törvény, így mostantól jóformán minden esetben az autósnak kell fizetnie, ha elüt egy vadat. A járműben keletkezett kárt pedig senki sem köteles megtéríteni a törvény szerint.

A jogszabály eddig sem az autósok oldalán állt, a módosítással pedig még inkább szorult helyzetbe kerülnek a járművezetők. A változtatás előtt csak akkor lehetett egyértelműen kimondani a sofőr felelősségét a gázolásban, ha az út mellett kihelyeztek vadveszélyre figyelmeztető táblát. Ilyen esetekben már a júliusi módosítás előtt sem kérhettek az autósok kártérítést a területi vadásztársaságtól, épp ellenkezőleg, a sofőrt kötelezhették az okozott kár megfizetésére. Tábla híján a bírói gyakorlat a Polgári Törvénykönyv veszélyes üzemek találkozására előírt szabályait alkalmazta, mely szerint, a felelősség mértékében az autós vagy a vadásztársaság köteles megfizetni az okozott kárt, amennyiben a baleset bárkinek is felróható. Ez alól a gyorsforgalmi utak (autóutak, autópályák) kivételt képeztek, ugyanis ezeken a szakaszokon az autósnak nem kellett vadakkal számolnia, így az ilyen utakon bekövetkező vadkárokat a vadásztársaság viselte - egészen július elsejéig.
Hirdetés
A Magyar Közlöny 2023. évi 90. számában megjelent módosítások értelmében mostantól már az autópályákon, és autóutakon is a sofőr vonható felelősségre, ha vaddal ütközik - igaz a jogszabály kötelezi a gyorsforgalmi utak üzemeltetőjét, hogy a vadak úttestre jutását megakadályozza. Sőt, a törvény olyannyira a vadászoknak kedvez, hogy ezentúl csak akkor kötelezhető a vadásztársaság kártérítésre, amennyiben az autós minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja, hogy a baleset előtt a vadat nem űzték, lőtték, hajtották - derül ki a Das.hu elemzéséből. A pontos törvény így szól:
Hirdetés

75/A. § (1) A vadászatra jogosult a vadászható állat által okozott kárért való felelősség Polgári Törvénykönyvben foglalt szabályai alapján köteles a mezőgazdálkodáson és erdőgazdálkodáson kívül másnak okozott kárt megtéríteni azzal, hogy a vadászatra jogosult ellenőrzési körén kívül eső oknak a vadászati jog gyakorlásán és a vadgazdálkodási tevékenység folytatásán kívül eső okot kell tekinteni.


(2) A vadászható állat által okozott kárért való (1) bekezdés szerinti felelősség és a fokozott veszéllyel járó tevékenységért való felelősség találkozása esetén a Polgári Törvénykönyvnek a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályait kell alkalmazni.


Hirdetés

(3) A (2) bekezdésben meghatározott esetben nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.


(4) Gyorsforgalmi utat úgy kell üzemeltetni, hogy arra a vad ne jusson fel.


Ha bekövetkezik az ütközés, akkor is nagyon komoly szabályok vonatkoznak az autósokra, de ebben az aspektusban nem sokat változott a törvény. Vaddal történő ütközés esetén a helyszínt a rendőrök kiérkezéséig nem szabad elhagyni, sőt az állatot sem szállíthatja el a pórul járt autós, mert az a vadásztársaság tulajdonát képezi, így elvitele lopásnak minősül. Fontos ugyanakkor kihangsúlyozni, hogy az autós nem minden esetben köteles az elhullott vad után kártérítést fizetni, de a Das.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvény értelmében a vadásztársaságok követelhetik az elhunyt állat után járó pénzt a szerencsétlenül járt járművezetőtől.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?