Működik-e a Zsiguli a fából készült dugattyúkkal?

Új értelmet nyer a faék egyszerűség? Kőrisből faragtak dugattyút egy Zsiguliba az oroszok!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kedvenc orosz műhelyünk ismét megcsinálta a műsort: ezúttal fából készítettek dugattyút a Zsiguliba. Vajon meddig bírják a kőrisből esztergált belsőségek az ezerkettes motorjában?

Ez a történet már évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a Garage54 emberei megpróbáltak fadugattyúkkal üzemeltetni egy motort, ám ekkor semmilyen megerősítést sem kapott a kőrisből esztergált dugó. Természetesen pillanatok alatt átégett a fa, így most újra megpróbálták a mutatványt az oroszok, ám ezúttal a dugattyú legtetejére egy vékony fémlapot erősítettek, hogy a hőhatás ne égesse át azonnal a fát.

Sajnos ez a megoldás sem járt sikerrel, így egy harmadik ötlet is kellett.

Végül az egybefüggő gerenda helyett egymásra ragasztott, rétegelt lemezeket használtak a dugattyúk alapanyagának. Ezzel a módszerrel már beindult a motor, ám alig néhány percig maradt csak járóképes. Természetesen a kísérlezet követően szétszedték és bevizsgálták a dugattyúkat, hogy mennyire égtek el. Az alábbi videóban láthatjátok a részleteket, mindenképp megéri vetni rá egy pillantást.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?