Mutasd az emblémád, mert nem tudom mi vagy!

Klónozás az autóiparban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Lancia Delta. Nem probléma, mindenki ismeri. Saab 600. Micsoda? Nem csoda, bizony ez is egy Lancia Delta, csak éppen Saab-Lancia felirattal a hátulján...

A Fiat felvásárolta a Chryslert, és több fronton egyszerre indult el meghódítani az amerikai piacot. Hogy mi lesz a kaland vége, még csak sejteni sem lehet, mert a pakliban egyaránt benne van a győzelem, de a csúfos bukás lehetősége is - az olaszok persze az előbbiben bíznak -, de az már most tudható, hogy Európában több Chrysler modell is Lancia, illetve Fiat emblémával fog megjelenni. Ilyen lesz a 300C alapú Lancia Thema, a Sebringből lett Flavia, vagy éppen a Dodge Journey, amely társaihoz hasonlóan egy könnyed emblémacserével majd Fiat Freemont néven érkezik.

Az Egyesült Államokban nem újdonság ez a módszer, a tengerentúlon hosszú évtizedek óta bevett dolog, hogy az óriások a holdudvarukba tartozó márkákkal összefogva egyszerre többféle emblémával is árusítottak (árusítanak) egy-egy műszakilag és formailag is azonos modellt – például mi sem természetesebb, hogy a Chevrolet Lumina APV és a Pontiac Trans Sport egypetéjű ikertestvérek.

Másik gyártó modelljének az átvétele elsősorban gazdasági kérdés, hiszen a fejlesztések igen költséges folyamatok, és adott esetben olcsóbb lehet az osztozkodás: az eladó örül, mert csökkentheti az önköltségét, a vevő pedig nem rokkan bele az új típus létrehozásába. Nem ritka, hogy a kooperáció már a kezdetek kezdetén létrejön. Kitűnő példa erre a francia PSA, valamint az olasz Fiat együttműködése, és az úgynevezett Eurovan család megalkotása. A Citroën Evasion, a Peugeot 806, a Fiat Ulysse és a Lancia Zeta modellek után a két vállalatcsoport a második generációnál is egymás kezét fogva haladt tovább az úton, és nem ők az egyetlenek, akik összeálltak. A Fiat a Suzukival is cserélt emblémát (Fiat Sedici – Suzuki SX4), az 1996-ban megjelent Mazda 121 pedig anno Ford Fiestaként gördült le elsőként a szalagról.

Érdekesebb eset, amikor gyárak, márkák egybeolvadása miatt kerültek fura szerzetek a kereskedelembe. Maradva az olasz példánál, a Fiat-birodalomba beolvadó Autobianchi A112-es kisautója 1982-től már Lancia néven is megjelent, majd következett az 1996-ig értékesített Y10, amit otthon Olaszországban ugyan még Autobianchi márkanéven árultak, de Európa már Lancia Y10 felirattal ismerte meg – utóbbi évszám egyben az Autobianchi teljes megszűnését is jelentette.

Itáliából észak felé haladva az Audi 50 esete szorosan összefügg a Volkswagen Polo, és a még nagyobb világsikert arató Golf megszületésével. A ’60-as években komoly terjeszkedésbe (és felvásárlásba) fogó Volkswagen remek kisautóhoz jutott az Audi 50 formájában, és mintegy fél évvel később 1974-es bemutatkozása után már VW karikával és Polo felirattal is kapható volt a kocsi. Eredeti négykarikás termékként 1978-ig szerepelt a kínálatban, nagyságrendileg 180 ezer példány talált gazdára.

A Mercedes-Benz G-osztály eredetileg katonai célokra készült, nem véletlen tehát, hogy a tervezői munka 1972-ben kezdődött, míg a polgári változatok csak 1979-ben jelentek meg. A gyártás helyszíne Graz, nem véletlenül: a roppant igényes hajtásláncot, és magát az elpusztíthatatlan autót nem a svábok agyalták ki, hanem az osztrák Steyr mérnökei, így aztán a csillagos márka kvázi „bevásárolta magát”, lett Steyr-Daimler-Puch, közös üzem, és vele együtt G-osztály.

Németországtól még északabbra a Volvo is tartogat meglepetéseket. A holland Daf név hallatán általában mindenki a 66-os kisautóra, illetve a fokozatmentes Variomatic automataváltóra gondol, csakhogy a ’70-es években a svédek szemet vetettek a gyárra (ebből lett a NedCar, ahol később a Volvo S40 a Mitsubishi Carismával együtt készült), és ennek a korszaknak ékes bizonyítéka az 1975 és 1980 között piacra dobott Volvo 66. Kevesen tudják viszont, hogy a későbbi Volvo 343 is tulajdonképpen Daf fejlesztés, mert a Daf 77-es félig már készen volt, amikor a Volvo képbe került, és aztán a saját arculatához igazította a típust, és nevezte 343-asnak.

Az igazi meglepetést azonban a végére tartogattuk! A ’70-es évek végén a Saab nem állt úgy anyagilag, hogy költséges fejlesztésbe fogjon, ezért partner keresett – segítő jobbot a Fiat nyújtott. A későbbi közismert négyes fogat - Alfa Romeo 164, Fiat Croma, Lancia Thema, Saab 9000 - történetét nagy valószínűséggel minden autókedvelő ismeri, ezek a modellek gyakorlatilag közös alapra épültek, de a Lancia és a Saab külön üzletet is kötött egymással. 1980 és 1982 között a Giorgio Giugiaro által tervezett, és az Év autója 1980 címet is elnyerő Lancia Delta bizony Saab-Lancia felirattal is kapható volt 600-as néven, igaz, csak Svédországban és Norvégiában. Létezett alap GLS, és gazdagabb GLE kivitel, ám a magas ár és a gyenge érdeklődés hamar megpecsételte az 1,5 literes, 85 lóerős motorral és ötfokozatú váltóval szerelt típus sorsát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 18:00
  Permalink

  És még meg sem említettük a keleti blokk autóit,Zastava,Dacia,Polski Fiat,Pobeda=Warsava,ebbből Nysa és Zuk,Csajka-Packard,Zsiguli,Moszkvics,ami Kadett volt anno állítólag stb stb.

 • 2017.10.31. at 18:00
  Permalink

  Üdv, Kamikaze !
  Sajnos linket nem tudok betenni, mert a céges net nem engedi megnyitni azt az oldalt.
  DE !
  Keress rá arra, hogy “papírtrabi” vagy “A car for a dollar”
  Van egy doukumentumfilm fent az inda-n, ahol a Trabant még élő tervező és gyártó mérnökeivel vannak nagyon jó riportok, illetve bemutatják a gyártás, tervezés folyamatát is.
  Abban beszélnek(bár csak burkoltan, hiszen valószínűleg ők csempészték ki nyugatra a járművet és dokumentumait…) a Trabant 603-ról !
  Jó szórakozást hozzá !

 • 2017.10.31. at 18:00
  Permalink

  Valóban olvasmányos, érdekes cikk.
  Egy valami azonban kiegészítésre szorul: a VW golf alapja nem más, mint a Trabant 603. Aki nem hiszi, olvasson utána. Igaz, Zwikauban duroplaszt karosszériával és wankel motorral tervezték meg, ezt azonban a konzervatívabb nyugat németek nem merték megvalósítani. De a többi az Trabant. (nem véletlenül lehet könnyedén átrakni a golf első futóművét a Trabant alá…)

Vélemény, hozzászólás?