Nagyon pörög a használtautó-biznisz

Újabb rekordon a Használtautó-index

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy év alatt 11 százalékkal nőtt a gazdát cserélő használtautók száma, megugrott a piac összesített forgalma is.

Rekordmennyiségű, közel 140 ezer darab használtautó adásvétele zajlott Magyarországon a harmadik negyedévben, ami 11 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának hasonló értékét. Mindez tavalyhoz képest gyakorlatilag változatlan, 1 558 000 forintos átlagár mellett is a 2008-as válság óta mért legnagyobb szintjére, 140,3 százalékos magasságba lökte a gazdát cserélő használtautók összértékének alakulását mutató Használtautó-indexet.
Kisebb törésekkel, mintegy 40%-kal nőtt 2009 eleje óta a használtautópiac volumene (Forrás: Használtautó.hu) Kisebb törésekkel, mintegy 40%-kal nőtt 2009 eleje óta a használtautópiac volumene (Forrás: Használtautó.hu)
„Egyelőre nem látszik nyoma annak, hogy kifulladna a Használtautó-piacnak immár két éve zajló folyamatos növekedése. A Használtautó-index szárnyalása logikus következménye a piaci folyamatoknak – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu szakértője. – Az első kilenc hónapban 12 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba (55 ezer), miközben a használtautó-import 2014 első kilenc hónapjához képest 28 százalékos növekedéssel 90 ezer fölé nőtt ebben az időszakban. Ennek hatására nőtt a lecserélt járművek száma is, amelyek pedig jórészt a hazai használtautó-piac kínálatát erősítik.
Mi is az a Használtautó-index?
A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével a hivatalos statisztikai adatok megjelenése előtt hetekkel bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Ezzel a szolgáltatásával hiánypótló szerepet tölt be. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék feletti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete felette jár a bázisnak tekintett időszak teljesítményének.

A Használtautó.hu előrejelzése szerint 2015-ben összesen mintegy 76 ezer új autót helyeznek majd forgalomba Magyarországon, miközben az újabbnál újabb rekordokat döntő használtautó-import mértéke akár a 125 ezres szintet is eléri majd. A belföldi átírások száma várhatóan 550 ezer lesz, szemben a tavalyi 492 ezer darabbal.
Hirdetés

A használtautó-piac összetétele
A használtautók piaca meglehetősen koncentrált: a leggyakoribb öt márkát képviselő személyautók teszik ki a teljes forgalom felét. Az év első kilenc hónapjában gazdát cserélt több mint 400 ezer használtautó-mennyiség első negyedén két márka, az Opel (14,2%) és a Suzuki (10,3%) osztozik, a második negyedet három további márka: a Volkswagen (9,8%), a Ford (8,3%) és a Renault (6,9%) fedi le. Az első tíz hely további részesei sorrendben a Skoda, a BMW, a Fiat, a Peugeot, illetve a Mercedes.
A hazai piac felét 5 márka, az Opel, a Suzuki, a Volkswagen, a Ford és a Renault adja (Forrás: DATAHOUSE) A hazai piac felét 5 márka, az Opel, a Suzuki, a Volkswagen, a Ford és a Renault adja (Forrás: DATAHOUSE)

Míg az első öt hely mind a sorrend, mind az arányok tekintetében hosszú évek óta változatlan, a BMW és a Mercedes a használtautó-importban betöltött magas részesedése miatt fokozatosan egyre előrébb kerül: a Mercedes két év alatt a 11. helyről lépett feljebb a 10-dikre, míg a BMW ugyanezen idő alatt a 9-dikről a 7-dik helyre ugrott a gyakorisági listán.
A használtautó-piac legfontosabb mutatói - 2015. III. negyedév
Használtautó-index: 140,3 Kínálati átlagár (ezer Ft): 1558
Változás az előző negyedévhez képest (%pont): +5,1 Változás az előző negyedévhez képest (%): +0,2

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Ne reménykedj. 😀
  Semmi nem érdekli, csak hogy az “ellenségeinek” ne legyen nyugalma.
  Ő írta tegnap.

  Vagy leszarjuk, vagy ezt fogja csinálni. Ne beszélj vele, különben eteted.

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Én veled ellentétben soha nem reklámoztam egyetlen autómárkát sem, csak utólagos engedelmeddel elmondtam valakinek a tapasztalataimat, hogy nem csak a Hyundai tudja hozni ezt az elvárást, ha normálisan használják.

  Majd ha egyszer megnősz, bölcsebb leszel, lesz saját autód és több egymástól független típust is használtál már, lesz tapasztalatod és talán sikerül megvilágosodnod, hogy nem fekete-fehér a helyzet, feleselges vak hívője lenni bármelyik autókonszernnek, mert mindenhol vannak jobban és kevésbé jobban sikerült típusok.

  Egyébként meg volt korábban egy kérésem, de lehet, hogy ezek szerint nem volt elég érthető a számodra, de továbbra is szeretném, ha engem mellőznél a hülyeségeiddel és nem éreznél kényszert minden hozzászólásomba beleugatni, pláne amit másnak címzek.
  Tudom, hogy ez sem fog célt érni és eljutni a tudatodig, mert a fajtád a szép szóból nem szokott érteni, de én igyekszem optimista lenni. 🙂

  Béke. És felejtsük el egymást.

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Nem kell azt a kotlát reklámozni! A Hyundainál ez természetes, a Fiatnál meg úgy hívják, hogy MÁZLI. Ettől még nem fognak rohanni a népek, hogy Fiatot vegyenek, mert ismerik a hírét…

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  [i]rosszat nem tudok mondani azon felül,hogy 2év alatt a szokásos karbantartáson felül 10ezer kilométer alatt a 2első lengéscsillapító megdöglött ami valljuk be nem a gyár hibája(lásd gyömrői út kifelé vecsés előtt!).[/i]

  Ehhez nem kell Hyundai Accentnek lenni, ugyanezt az én 10 éves Fiatom is hozta az elmúlt 2 évben, bár nem 10 ezret, hanem 30-at futott 2 év alatt.

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  A német izék “megbízhatóságát” bármi tudja hozni. A Hyundai más ligában játszik, jól választottál. Ma már ők oktatják az autógyártást.

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  háát nem tudom hozzá merjek-e szólni a témához de amit 6évesen vettem Hiunday Accentet (62300Km-el) 1milláért,elektromos tükrön kívül fullos(persze manuklímával),arról rosszat nem tudok mondani azon felül,hogy 2év alatt a szokásos karbantartáson felül 10ezer kilométer alatt a 2első lengéscsillapító megdöglött ami valljuk be nem a gyár hibája(lásd gyömrői út kifelé vecsés előtt!).Az autó még mindig tartja az árát és nagyon nagyot csalódtam benne pozitív irányban,féltem a koreai csodáktól főként szakmabeliként…Bátran merem mondani,hogy egy német autó megbízhatóságát simán hozza,igaz kárpitozásban meg pár apróságban elmarad de ha a praktikumot nézem akk az se gond…

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  [i]“…de nem vagyunk egyformák.”[/i]

  Ezért pl. kimondottan hálás vagyok a sorsnak. Nagyon nagy kib.s lenne tőle, ha hasonlítanom kellene rád. Kevés nagyobb trauma van.

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Nagyfaternak volt egy régi 929 coupe. Igazi KIT volt a maga korában.
  Ezt a 626 nekem is tetszett
  [url]https://www.google.hu/search?q=mazd+626+1994&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCEQsARqFQoTCOLS_8XOs8gCFaRzcgodZFUEkA&biw=1252&bih=578#imgrc=MsdouZcrCf3FqM%3A[/url]

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Nem vágnék fel a helyedben arra, hogy garázsmesterként még eggyel több autót kell naponta suvickolnom, de nem vagyunk egyformák.
  Mondjuk van segítséged félszű félix és kopasz személyében. 🙂

  Valóban hülyeség a BMW tulajokat általánosan ledegradálni, de nálad azért betalálna.
  Nekem személy szerint nincs bajom a BMW-sekkel max. néha útakadályt képeznek, úgy mint a saabosok. 🙂

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Én is keresek most egy igazán jó állapotú sor6 BMW cabriót. Van még egy hely a garázsban és akkor lesz teljes a totális gyártói eklektika nálunk. Úgy néz ki, hogy kintről fog jönni, itthon nagyon kicsi a felhozatal. Azért nem baj ugye?
  Te meg tényleg gyökér voltál.

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Az a baj, hogy az emberek amúgy is rohadt csórok. Mégis kinek van pénze (legális forrásból persze) egy új autóra? Vagy akár egy 6-8 évesre? Könyörgöm, egy lakás áráért lehet normálisabb új autót venni! Ki a franc tud? Ketten dolgozunk a feleségemmel 4-5 helyen, napközben beosztottként, előtte-utána meg vállalkozóként, elvileg eleget keresve, aztán közben mégis csak egy 18 éves Civic-et nyúzunk most már 8 éve. (Persze CHF hitelből vettük régen ezt is…. fiatalon, bízva a forintban… háháá) Ezért az öreg fos EU-ból már kiutált 10-20 éves autók meg úgy pörögnek mint régen az okosba eladott Ladák a merkurból. 5-10x-es áron. 🙁 Gyalázat.

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  De még mennyire pörög a használtautó piac. Oly annyira, hogy eladhatatlan az autó ha tényleg leírod az autó történetét. Leírod, hogy mennyi a valós km benne és máris megijednek tőle és a kutya nem hív fel csak a kereskedő max valami röhejes árat kínálva. De meg is érdemli a magyar ember. Ez kell neki. Öreg autó visszatekert km-el az kell!!! Utána meg még egyszer rákölti az árát amennyiért megvette mert hát kevés km-es autót vett amiben valójában 2szer vagy 3szor annyi van mint amennyire visszatekerték.

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Az jó, ha lesz használt bmw minden árkategóriában, mert minden gyökér, a pénzestől a csóróig, vehet egyet és jól felismerhetővé teheti magát a forgalomban.

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Na ezeknek a képeken látható kitaposott belű 15-20 éves roncsoknak a behozatala az igazi környezetszennyezés…
  Nagy részüket Németországban, Ausztriában 50-100 Euróért dobják az ember után, itthon pedig eladják a nepperek tízszereséért, plusz az üzembehelyezés. Hogy a viharba ne pörögne… 🙂

 • 2017.10.28. at 12:28
  Permalink

  Hmmm…lássuk csak – jó kis 626-os meg 323-as Mazda, meg van ott még 1-2 Lancer meg egy PT Cruiser. Más normális kocsit nem látok.

  A pápaszemes Merdzsó vajon mennyire lehet körberohadva? Azt a krahácsot meg is érdemli az, aki megveszi:)

Vélemény, hozzászólás?