Nem fognak újabb papírt kérni a rendőrök a közúti ellenőrzésnél

Mindenki megnyugodhat: nem kell újabb papírt az autóban tartani

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A napokban felreppent hírek ellenére nem lesz szükségünk rendőri ellenőrzéskor a forgalmi engedélyen túl egyéb vizsgapapírt bemutatni.


Miként az a rendőrség weboldalán is olvasható, az elmúlt napokban megjelent hírek szerint a 2018. május 20-a után vizsgáztatott gépjárművek esetében a forgalmi engedély mellett a műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatni a helyszínen az ellenőrzést végző rendőrnek. Ez azonban nincs így!
A félreértés abból ered, hogy az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2/2018. (II. 5.) NFM rendelet több ponton módosította a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet. Ennek keretében a Rendelet 4/C. § (2) bekezdése úgy módosult, hogy a jármű-honosítási eljárás során valóban be kell mutatni a 2018. május 20-a után végzett műszaki vizsgálatok igazolására a „Műszaki vizsgálati bizonyítvány”-t is. Ez azonban csak a honosítási eljárásra vonatkozik.
Bár korábban magunk is írtunk arról, hogy a lejárt műszaki vizsgájú autók nem lesznek honosíthatók, ez valójában azt jelenti, hogy jármű honosítási eljárás keretében nem lesznek honosíthatók. Azonban lejárt vizsga esetén a jövőben is lehetőség marad az egyedi forgalomba helyezési eljárás (39 ezer forintért), így valójában az új szabályzás csak az érvényes műszaki vizsgával rendelkező autók vizsga-honosítását szigorítja, a hamisított külföldi papíroknak a jövőben nem lesz értelme. Igaz, az idei évtől már eleve nem volt sok, ugyanis végre az importált autók forgalomba helyezése előtt is kötelező lett az eredetiségvizsgálat - bármekkora biztonságot is jelentsen az.
Hirdetés

Szintén érdekes, hogy mindenki mostani változásként említi azt, hogy a vizsgák során megállapított hibák kisebb, komoly, illetve veszélyes besorolásúak lehetnek. Ám a bemattult fényszóró például eddig is rögzítésre került, mint "szennyezett", ellenben az nem okozott bukást a vizsgán. A kisebb hibák esetén ugyanis (ha nincs belőle túl sok) még megkapjuk normálisan a vizsgát (2 évre), míg a komolyabbak esetén csupán 2 hónapra, a veszélyeseknél azonban az autó nem vehet részt közúti forgalomban, magyarán a vizsga helyszínéről sem hajthatunk el vele, hívhatunk trélert. De ez eddig is így volt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?