Olyan okos ez az autó, hogy már önmagát vezeti. Tesla Model S

Itt az önvezető villanyautó: próbán a Tesla Model S P85D

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Tesla-tulajok jellemzően fanatikusak, óvatosan, de hittérítők. Így próbálhattuk ki az első hazai önvezető Model S-t, ami ráadásul P85 D.

A Facebook nagy úr és persze nagy lehetőség is. Atyja, Mark Zuckerberg neve legalább annyira megjegyzendő, mint Elon Musk, azaz a Tesla alapítójának és agytrösztjének neve. Mindketten korunk nagy vívmányainak életre hívói. Amint egy ismerősöm megosztotta, hogy már itthon is van önvezető Tesla, lecsaptam rá. Pillanatok alatt el is jutottam annak tulajdonosához, aki - mint nagyjából minden Tesla-tulaj - szolid hittérítő. A Teslák hitét, a környezetvédelem és az autóimádat hitét egyszerre mosolyogva szórja, az önvezető funkció pedig egy mellékes, hasznos funkció csupán. Érdekesség, hogy az még nem is volt meg az autóban, amikor megvette. Az autót, aminek nincs itthon képviselete, nemhogy vásárolni, szervizelni sem lehet itthon, mégis imádni való, nem csoda, hogy tulajdonosa is bevallja, "szerelmes" autójába, így tudja elnézni annak egy-két meghibásodását, amiből már fél évnyi használat során is volt néhány.
Hirdetés

Múlt heti villanyautó-körképünkből tudjuk, hogy a Tesla használtan sem olcsó, újonnan pedig pláne nem az, ám amennyiben vetélytársaihoz, a hasonló prémiumvilágot, illetve főként teljesítményt adó konkurenciához mérjük, bizony még annak is találhatjuk. Nem mellesleg üzemeltetése is filléresnek mondható a belső égésű motoros izomgépekhez mérten. Jellemzően persze nem "spórolásból" veszik a kuncsaftok a Teslákat, ami már ugyebár nem csak Model S, hanem Model X is lehet - az újak közül, hiszen a Roadster, az első Tesla már kifutott.
Korábban is volt már szerencsénk itthon próbálni a Model S-t, annak gazdáját szó szerint az utcán szólítottam le, s tapasztalhattam: a teslások nagyon nyitott, barátságos emberek. Ez azóta sem változott, sőt. Maga az autó viszont igen, ez a Model S most annak ellenére egy új modell, hogy kívülről ez nem látszik rajta. Míg a korábbi Model S esetén nem találtam tökéletesnek sem az üléseket, sem az utastéri anyagokat, azokkal itt már nincs gond. E példány tulajdonosa is elismerte: az általa is először próbált modellben ő is a német prémiumautók szintjétől elmaradónak találta azokat, és ő is hiányolta az összkerékhajtást. Így aztán, bár összekonfigurált magának egy autót és hónapról hónapra lefoglalt egy gyártási helyet, a megrendelést csak akkor véglegesítette, amikor a Tesla bejelentette az összkerekes verziót.
Ő tehát már kétmotoros Teslát, P85D-t rendelt, amiben az első villanymotor 211, a hátsó 480 lóerős, ma egyébként még erősebbként árulják már ugyanezt a modellt is. Az akku pedig a névből eredően 85 kWh-s, elvileg, NEDC ciklus szerint 491 kilométeres hatótávot adó, ám a valóságban ebből minimum 100 kilométert el kell felejteni. A tulajdonos tapasztalatai szerint klímával, szórakoztató elektronikával legfeljebb 105-110 km/órás tempóval hozható a 320 kilométeres hatótáv is, ha pedig 180-200 km/órás tempóval autóznánk (mondjuk Németországban), akkor 200 kilométeresnél nagyobb hatótávval nem számolhatunk. Bécstől Nyugatra mindez nem probléma, hiszen bőven van annyi Tesla Supercharger, hogy ez ne jelentsen mást, mint 200-300 kilométerenkénti félórás kávészünetet, ahol az autó ingyenesen tölt. Már amennyiben épp nincsen sor a töltőknél. Ha csak egy autó van előttünk, akkor már kétszeres idővel számolhatunk.
Nálunk nagyobb tervezést igényel a villanyautóval közlekedés, de így is több az előnye, mint a hátránya. Budapesten már kellő mennyiségben, ráadásul a város legfrekventáltabb helyein találhatunk töltőket és velük persze ingyenes parkolóhelyeket is a villanyautók számára. A CHAdeMO rendszerű, átalakítóval használható gyorstöltőket persze még igencsak keresni kell. Regisztrációs, cégautó és teljesítmény adó már most sem fizetendő, Budapest I. és II. kerületében zöld rendszámmal ingyenes a parkolás, talán jövőre már az egész országban az lesz, még a buszsávok is megnyílhatnak a villanyautók előtt. Ha az autót magunk töltjük, akkor is legfeljebb ötödannyiba kerül az "üzemanyag", mint egy benzinmotoros esetén. Oké, a 85 kWh-s akku teljes töltése több mint 3500 forint, de egy közel 700 lóerős autóval 200-300 kilométer valóban legalább több mint ötszörös költség és persze sokkalta jelentősebb emisszió lenne benzinből - nem feltétlen ritkább tankolásokkal.
A Tesla egyértelműen nem egy kompromisszumokat követelő, hanem egy csodákat adó villanyautó kíván lenni. A bődületes teljesítmény speed motoroknak is becsületére váló, 3,3 másodperces 100 km/órára gyorsulást ad. De még a speed motoros gyorsulás sem igazán jó hasonlat, a P85D katapultálása a villanymotorok azonnali teljesítményleadása és 967 Nm nyomatéka miatt a gázpedál lenyomásától bődületesen présel az ülésbe. Észnél kell lenni a pedál kezelésekor. De nem csak a teljesítmény, a stabilitás is megdöbbentő. Miként a Nissan Leaf, a Tesla autói is eleve villanyautónak készültek. Az akkumulátorok a padlólemezben utaznak, így a tömegközéppont igen egyedi módon a tengelyek szintjénél is alacsonyabban van. A kerekek pedig alapáron 19, ezen az autón 21 colosak, bődületesen széles, 245-ös abroncsokkal. Nincsenek tapadási problémák. Az utastér a hatalmas, állított formátumú érintőkijelzővel sajátos. Sajátos az is, hogy pakolóhely nincs az utastérben. A tulajdonosok elfogultságát jelzi, hogy ezt nem hibaként filozófiaként fogják fel: cuccolni az első csomagtartóba kell, hiszen az például szoftveresen le reteszelhető, ha mosóba, garázsba leadnánk az autót. Ilyenkor "Valet módban" a navigáció sem mutatja a korábban beírt címeket, illetve a motor is csak korlátozott teljesítménnyel használható. Sokkalta nagyobb persze a hátsó csomagtér, amiben gyerekekre méretezett és szabályos, 15-32 kilós biztonsági ülésnek megfelelő kétszemélyes pad is utazik - természetesen egyetlen mozdulattal kihajthatóan. A középső üléssor pedig három teljes értékű ülést ad - ez is egyedinek számít a prémiumautók világában.
És igazából ez a megdöbbentő, hogy technikai színvonalát tekintve a mai átlagautókhoz mérten egy űrhajóban ülünk, hiszen helyi emisszió nélkül kapunk elképesztő menetdinamikát, közben pedig egy hihetetlenül funkcionális családi autót is. Ami légrugózásával nem csak stabil, megdöbbentően kényelmes is, ami mindig csatlakozik az internethez, mindig mindent tud. Sok más mellett még azt is, hogy ha valahol megemeltük az autó hasmagasságát (mondjuk egy fekvőrendőr miatt) a légrugós futóművel, akkor ott legközelebb arra járva már magától fogja ezt megtenni. Olyan szinten szinkronizálja a naptárunkat, hogy szól, ha már indulnunk kell valahova, úgy, hogy a szükséges töltési helyeket és időket is belekalkulálja. Ma még nem áll ki nekünk a garázsból, de a következő szoftverfrissítéssel már azt is tudni fogja. Most még "csak" sofőrhelyettesítésre képes - a legutóbbi, szintén automatikusan érkezett frissítés önálló telepítése óta. Ha a sofőr menet közben kicsit elkalandozna, akkor követi a sávot, tartja a távolságot az előttünk haladótól, de ha van kellő hely, ha elég jó a sávok felfestése, akkor még önálló sávváltásra is képes. Hogy a rendszer meggyőzően működik, azt videónk is mutatja. Nagy segítség ez akár a mindennapos dugóban araszoláskor, de akár egy hosszabb monoton utazás során is. Kávét persze ne főzzünk menet közben, hagyjuk azt a megfelelő szakemberekre, a töltések idejére.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 11:15
  Permalink

  Nem akarok kárörvendőnek tűnni, tényleg csecse a verda, de ahogy majdnem nekivezette magát a szembejövő autónak, az több volt, mint meredek! Van még hova fejlődni!

 • 2017.10.28. at 11:15
  Permalink

  Látszik, hogy Elon Musk és csapata villámgyorsan szeretné presztízsmárkává tenni a Teslát. Pedig tudjuk, hogy presztízst nem lehet vásárolni, azt ki kell érdemelni – amihez gyakran több évtizedes múlt szükséges, és az az alatt legyártott temérdek minőségi autó, generációról generációra, amelyeknek neve hallatán az emberek elismerően csettintenek.
  Mindezek ellenére a Tesla nagyon jó úton halad, és talán hazájában, az USÁ-ban már most a nagyokkal egy lapon emlegetik a nevét. Azt pedig nagyon jó látni, hogy éledezik az amerikai autóipar és bőven van még benne potenciál.

Vélemény, hozzászólás?