Oregon és Kalifornia is betiltja a belsőégésű motort 2035-től!

Már két amerikai állam is követi Európát, 2035-től csak villanyautókat engednek újonnan árusítani

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyáron Kalifornia, most pedig Oregon szavazta meg, hogy nincs szüksége újonnan értékesített, belsőégésű motoros autókra a következő évtized közepétől. Mutatjuk a részleteket!

Oregon állam környezetvédelmi hivatala elfogadta azt a szabályozást, amely szerint 2035-től - az EU döntéséhez hasonlóan - nem lehet majd belsőégésű motorral szerelt új autót forgalmazni. Az Advanced Clean Cars II névre keresztelt szabályozás azonban hagy néhány kivételt: később meghatározásra kerülő kritériumokkal például engedélyezettek lesznek a konnektoros hibridek. A szabályozás nem tér ki a legnagyobb haszonjárműkategóriákra, illetve nem tiltja a használt járművek eladását és a más államból történő "átregisztrálását" sem, így elméletben lehetséges lenne még akár az is, hogy egy oregoni lakos "átugorjon" valamely szomszédos államba, ott vegyen egy benzinest, majd hazavigye és otthon helyezze újra forgalomba.
Hirdetés
A szabályozást így kikerülni azonban csak elmélet, ami könnyedén elbukhat, ha tovább folytatódik a hasonló jellegű döntéshozatali hullám az Egyesült Államokban. Nem Oregon az első ugyanis, ahol ilyen határidő lépett életbe, Kalifornia már augusztusban megszavazta ugyanezt a 2035-ös tiltást. A közzétett adatok alapján Oregonban és Kaliforniában is nagyobb arányban támogatja a döntést a lakosság, mint ahányan ellenzik azt, a tiltás támogatottságát látva pedig újabb államok vették fel a napirendjükre a kérdést. Lehetséges, hogy az USA területén sem lesz 2035-től olyan állam, ahol lehet majd belsőégésű motoros autót venni?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?