Pár éven belül már Uberezni sem lehet villanyautó nélkül

2030-ra az Uber összes sofőrjének elektromos autót kell vezetnie majd

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jelenleg az utasoknak és a sofőröknek is drágább az Uber, ha elektromos autót választanak, de 2030-tól akkor sem lesz más opciójuk.

Nem csak az autógyártók jelentik be sorra, hogy néhány éven belül kizárólag elektromos autókat fognak bemutatni új modellként, hanem már az Uber is a kizárólagos villanyosítás útjára lép. A CBS Newsnak nyilatkozva az Uber vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi elmondta, hogy 2030-tól a cég teljes flottájának elektromosnak kell lenni. Ezután egy kérdésre ismét megerősítette, hogy ez azt jelenti, hogy az a sofőr, aki addigra nem szerez be egy villanyautót, nem Uberezhet tovább.
Hirdetés
Addig még hosszú az út, jelenleg ugyanis az Uberen elérhető autók kis része villanyhajtású. Jelentős bővüléssel már jövőre megdupláznák az arányt, de még úgy is csak 50.000 elektromos autó állna az Uber szolgálatában. Hét év persze hosszú idő, így a sofőröknek lesz idejük felkészülni, de hogy pénzük is lesz-e erre, az más kérdés. Az elektromos autók nem csak itthon, de az USA-ban is jóval drágábbak a belsőégésű motoros modellekhez képest, amivel az Uber is tisztában van. Éppen ezért 800 millió dollárt, több mint 320 milliárd forintot terveznek majd különböző támogatásokra fordítani, hogy sofőrjeik átálhassanak a villanyautókra. Érdemes azonban figyelembe venni azt is, hogy a fenntartási költsége alacsonyabb is lehet az elektromos kocsiknak. A Hertzcel való együttműködés keretében az Uber sofőrjeinek nem feltétlenül muszáj megvásárolni a villanyautókat, hanem heti vagy havi alapon bérelhetnek is egy Teslát. Így több sofőr is kipróbálhatja, milyen az Uberezés egy zéró emissziós autóval, és egy válaszadó szerint ebben a rendszerben hetente 200 dollárral többet keres, mivel megspórolja az egekbe szökött üzemanyagok árát. Az Uber emellett fuvaronként 1 dollárral támogatja a villanyautók sofőrjeit, illetve kedvezményes töltési árazást is terveznek bevezetni. Mindennek egy részét viszont az utasok fizetik meg: jelenleg is szűrhető, ha valaki kifejezetten villanyautóval szeretné elvitetni magát, ám ez drágább a hagyományos kocsikhoz képest. Az Uber szerint ez csak átmeneti: ahogy egyre több villanyautó lesz, úgy azok fuvardíja is csökkenhet majd. Végső soron pedig már csak villanyautókkal szeretnének üzemelni, ami nem csak Amerikára, de Európára is vonatkozik. Ez alapján kérdés: vajon a hazai és a környező országokban működő szolgáltatók is rá lesznek-e kényszerülve, hogy ők is főként villanyautókra váltsanak? Hosszú távon szinte biztosan.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?