Felszaladt az olajár, drágul mindkét üzemanyag

Tovább drágulnak az üzemanyagárak a hétvégén

Az orosz-ukrán háború és a közel-keleti konfliktus fejleményei miatt idén eddig nem látott magasságokban a Brent típusú olaj hordónkénti ára, ráadásul a magyar valuta is gyengélkedik, így borítékolható volt, hogy a hétvége áremelést hoz a kutakon.

Fájdalmas csapást mértek az ukránok Oroszországra, hiszen kedden az eurázsiai ország egyik legnagyobb finomítóját érte dróntámadás, emiatt pedig a termelés is leállt. Az oroszok később elismerték, hogy a napi 340 ezer hordós kapacitásnak közel a fele veszett oda - számolt be az esetről a Reuters. Bár a közlemény szerint a károk nem súlyosak, a Brent hordónkénti árfolyama is megérezte az esetet, és tavaly október óta nem látott magasságokba kúszott. Időközben a forint is gyengült az amerikai dollárhoz képest, így minden abba az irányba mutatott, hogy a hétvégén áremelés következik a hazai kutakon is. A várakozásoknak megfelelően péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4, míg a gázolaj beszerzési értéke bruttó 7 forinttal emelkedik majd a Holtankoljak.hu szerint. Ha a töltőállomások érvényesítik a kiskereskedelemben is a változásokat, akkor a 95-ös benzin literje a hétvégétől átlagosan 645, míg a gázolajé 652 forint lehet a szakportál szerint.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?