Súlyos szavak a város szívében

Graffiti a Gödör garázsában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Számomra olykor értelmezhetetlen feliratok, súlyos szavak és tag nevek (graffitis bandanevek) borítják a teremgarázs feljáratának falait. Hogy ez valakinek tetszik és még büszke is rá... hihetetlen!

Az esőzések lévén a padlón álló víz különösebben nem zavart, de az összefirkált, sokszor súlyos vádakat használó grafikák, a megrongált világítás, a leszerelt kilincs, az összetört üvegek nagyon is. Szégyen, hogy így néz ki egy parkolóház a város szívében, a Deák Ferenc tér, a Bazilika és az idén éppen ünnepelt Széchenyi lánchíd közvetlen közelében, több neves szálloda szomszédságában, egy turisztikai és forgalmi szempontból igen fontos helyen! (Valószínűleg egy graffitis számára ez éppen ezért maga a mennyország!)
Rögtön el is csíptem a téren dolgozó takarító munkásokat, meg a parkoló biztonsági őreit, akik egybehangzóan elmondták, több éves visszatérő probléma számukra a graffiti. Ha ráérek, jöjjek vissza este 8-10 között, meglátom, mi van itt; a feljáróban gördeszkás tizenévesek bandáznak! Ők rongálták meg az építményt is.

Volt már kint a tévé, több újság, no és persze a hatóságok is, a helyzet azonban évek óta nem rendeződik megnyugtatóan. Időnként rendbe teszik a teret, de pár nap és újra ugyanígy néz ki. Egy néhány éve futó reklámszlogenre utalva: ez senkinek nem szúrja a SZEMÉT?

Dehogynem! Tavaly a BRFK-n is külön nyomozócsoport alakult a graffitis bandák felgöngyölítésére, amelyek számát ekkor nyolcvan-százra becsülték, tagjaik számát pedig négy-ötszázra. A kár, amelyet éves szinten okoznak ezek a fiatalok, négy-ötmilliárd forintra tehető! Egyelőre nem riasztotta el őket tevékenységüktől sem a rendőrség, sem az, hogy a falfirkálás büntethető.
Más nagyvárosok megoldották ezt a problémát, talán egyszer külföldi mintára nálunk is sikerül! Addig is marad a rossz érzés – legalábbis én úgy sejtem, ez kevés embernek tetszik! Valószínűleg kevesen is parkolják itt szívesen le este az autójukat, hiszen közismert, hogy a festék, a filc és a hangulatot fokozó szerek sem olcsók. Becslések szerint egy-egy ilyen "művész" több tízezer forintot költ a hobbijára hetente (!), s hogy ezt miből fedezik a jellemzően 13-17 éves gyerekek, vagy hogy hol vannak ilyenkor a szüleik, mindenkinek a képzeletére bízzuk!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.11.01. at 05:03
    Permalink

    Tényleg felháborító! A külföldiek pedig ezt viszik haza emlékeikben szeretett hazánkról. Felmerül a kérdés, hogy a szülők ennyire nem foglalkoznak gyermekeikkel? Ennyire nem látják hogy mennyire nagy a baj velük? Ennyire rosszul állnak a dolgok az országban, hogy nincs idő a családra? És még sorolhatnám a kérdéseket, melyre nincs válasz… Vagy van? Jó lenne, ha végre a piramis tetején történne valami, hogy a család ismét fontos legyen!

Vélemény, hozzászólás?