Szerinted mit takar a Teslákban elrejtett Elon mód?

Egy hacker különleges rejtett üzemmódot fedezett fel a Tesla szoftverében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Tesla néhány autóban elrejtett egy vezetési módot, amelyet alapesetben senki sem érhet el. Az Elon mode-ra keresztelt beállítás ugyanis a mindennapokban veszélyes alternatívát takar.

Az nem is kérdés hogy jelenleg a Tesla rendelkezik az egyik legfejlettebb önvezető technológiával, de a jármű önálló közlekedésre még így is alkalmatlan a jelenlegi formájában, mert még mindig akadnak váratlan helyzetek, amelyeket az nem tud kivédeni. Ezt bizonyítja számos olyan baleset, amikor megpróbálták kijátszani a Tesla rendszerét felelőtlen sofőrök. A Teslák jelenleg a kettes szinten állnak az önvezetés fokozatait mérő ötszintes skálán. Ez dióhéjban annyit tesz, hogy a sofőrnek folyamatosan felügyelnie kell az autó manőverezését, de a fedélzeti szoftver már együttesen is képes a kormányt valamint a pedálokat kezelni ellentétben az egyes szinttel.
Hirdetés
A Teslák - és sok más gyártó modelljei - úgy kényszerítik a figyelem folyamatos fenntartására a sofőrt, hogy a vezetőnek a kormányon kell tartania a kezét, illetve egy kamera a szemmozgást is figyeli. Ha pedig bármi problémát észlel a rendszer azonnal félreállítja az autót. Ezt a funkciót tudja kikapcsolni az úgynevezett Elon mode bizonyos autókban, amire egy hacker hívta fel a figyelmet. Az Elon Muskról elnevezett beállításnak köszönhetően az autó mindenféle figyelmeztetés nélkül közlekedik: ahogyan az alábbi videóban is látható, a sofőr nem fogja a kormányt és a telefon is a kezében van, amit az autó alapesetben szintén észre kellene, hogy vegyen.
Hirdetés
A hacker elmondása szerint 1000 kilométert közlekedett így. A túl gyakori sávváltás volt az egyetlen probléma amibe belefutott. Azt is hozzátette viszont, hogy ez igen veszélyes tud lenni hosszútávon, mert esetenként az autó kiszámíthatatlanul és kevésbé emberi módon kanyarodik, amire a többi közlekedő nem feltétlenül számít. Hozzá kell viszont tenni, hogy a legjobban felszerelt Teslák hardveres téren állítólag már most is képesek lennének a hármas szintű önvezetésre, ennek bevezetését azonban egyelőre a jogi hercehurcára hivatkozva nem lépi meg a cég.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?