Táncolva nyitotta meg Elon Musk a Tesla európai gyárát

Erre mondják, hogy Elon Musk betáncolt az autógyártás történelmébe?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kedden már a termelés is megkezdődött a Berlin mellett, Grünheidében épített Tesla-gyárban, az amerikai villanyautó-márka első európai üzemében.

Rekordidő alatt építette fel autókat és később majd akkumulátorokat is gyártó üzemét a Tesla a Berlin melletti településen. A beruházás bejelentésétől számított 861. napon már át is adták az első 30 kocsit a vásárlóknak. A hatmilliárd eurós (2200 milliárd forintos) beruházással létrejövő Tesla-gyár 12 ezer embernek ad munkát. Olaf Scholz kancellár a gyáravatón felidézte, hogy az egyik legtekintélyesebb amerikai autógyártó vállalkozás, a Ford is csaknem száz éve, 1925 óta tevékenykedik Németországban. Akkor is igaz volt, most is érvényes, hogy "globális versenyre van szükség, és nem deglobalizálásra", a világot átszövő gazdasági kapcsolatok felszámolására, mert az a jólét jelentős csökkenésével járna. A Tesla projektje egyébként sok további beruházást vonzott a térségbe, a Berlin körül elterülő Brandenburg tartományba. A német BASF - a vegyipar egyik legnagyobb szereplője - katódgyárat épít, amelyben évente 400 ezer elektromos autóhoz gyártanak akkumulátorhoz való elektródákat, a kanadai Rock Tech Európa legnagyobb lítiumfeldolgozó üzemét tervezi a tartományban létrehozni, az elektromos meghajtású teherautókhoz gyorstöltő berendezéseket gyártó amerikai Microvast pedig az európai központját telepíti Brandenburgba.
Hirdetés
Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Tesla beruházása kezdettől komoly lakossági ellenállás mellett zajlott. A környék lakói és környezetvédő szervezetek tiltakoztak többek között azért, mert a melléképületekkel és az elkészült gyártmányok parkolóival együtt 302 hektárt elfoglaló üzemhez kivágtak egy egész erdőt, és attól tartanak, hogy a gyár évi 1,4 millió köbméteres - egy negyvenezres település fogyasztásának megfelelő - vízfogyasztása ivóvízhiányt okozhat az eleve egyre szárazabb éghajlatú vidéken. A beruházás bírálói a megnyitóra is szerveztek tüntetéseket, amelyeken több százan vettek részt.
Hirdetés

Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.03.24. at 11:21
    Permalink

    A karót nyelt Diess-től, Zipsétől, Kalleniustól meg a többi hasonszőrűtől sose látnánk ilyesmit, Musk ebbe is új színt visz. Amíg azok kínosak ügyelnek rá, nehogy szöszmösz legyen az öltönyükön, Musk táncol…

Vélemény, hozzászólás?