Újabb elektromos, városjáró Nissan

Nissan Pivo 3: autószerűbb lett az EV harmadik kiadása

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Nissan előreláthatóan 4-5 év múlva dobja piacra villanymotoros városjáró törpéjét.

Sorozatgyártáshoz közeledik a Nissan először nagyon furcsa, később elég furcsa, most meg már csak simán szokatlan Pivo elektromos sorozata.

Szellemes megoldás: a hátsó ülések egyben az ajtók felfüggesztési pontjaiként is szolgálnak

A 2005-ös első és a 2007-es második után a most Tokióban bemutatásra kerülő Nissan Pivo 3 alig négy-öt év múlva már sorozatgyártásba is kerülhet. A Nissan termékfejlesztésért felelős vezetője, Francois Bancon teljesen új vezetési élményt ígér, és ezúttal lehet is benne valami.

Leaf-szerű formák, a kék fénycsíkok az elektromosságra utalnak, a négykerék-kormányzás miatt kiemeledően fordulékony a Pivo 3

Külső visszapillantó helyett kamera és monitor jutott a Pivo 3-nak, gombmentes kialakítású utasterébe repülős kormány került

A Pivo 3-ban elöl középen ül a sofőr, mögötte ketten foglalhatnak helyet. Érdekesebb azonban az egyelőre részleteiben nem ismertetett elektromos hajtáslánc, melyről most annyit tudunk, hogy a Pivo mind a négy kerekét külön villanymotor hajtja. Mind a négy kerék kanyarodik is, hiszen a szerkezet fordulóköre az általános nyolc-tíz helyett csupán négy méter átmérőjű, azaz a Pivo 3 rendkívül fordulékony járgány.

A Pivo 3 legújabb funkciója az automata parkolórendszer, melynek bekapcsolásával a villanyautó automatikusan kikeresi a legközelebbi parkolóhelyet, és ott a sofőr beavatkozása nélkül elhelyezi önmagát. Ezután rácsatlakozik az ott elhelyezett töltőre – már ahol talál – feltölti akkumulátorait, és amikor sofőrje az okostelefonján levő alkalmazással szól neki, hogy indulnának, szépen odagördül elé.

KITT, hozd a kocsit! Az elektromos Pivo lábhoz szólítható

Hirdetés

Kérdéses, hogy milyen testmérettel komfortos a Pivo utasülése

A formatervezést vezető Taro Ueda elmondta, hogy direkt, a hagyományosabb megjelenés érdekében változtattak a Pivo UFO-szerű külsején, és igyekeztek Leafre emlékeztető karosszériát kialakítani. A Nissan pillanatnyilag nagy elektromos bevezetések előtt áll, hamarosan érkezik a Leaf Infiniti változata, továbbá az NV200 haszonjármű villanymotorral, majd egy “radikális elektromos jármű, egy zászlóshajó”, ahogy Bancon fogalmazott.

Ez a radikális modell lehet a Pivo 3, de az is elképzelhető, hogy valamilyen kompakt villanymotoros sportkocsival állnak elő 2016-17 környékén.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?