Újabb kiemelt rendőrségi ellenőrzés: most a zebrákat figyelik

Zebra terv: fokozott ellenőrzéssel kampányol a rendőrség a gyalogosok biztonságáért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak az autósokat figyelik keddtől csütörtökig kiemelten a rendőrök, a gyalogosokat is, hogy a szabályokat betartva kelnek-e át az utakon.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el közútjainkon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. 2500 gyalogosból közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. Ezeknek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken elszenvedett baleseteknek nagyságrendileg 2,5%-a halálos kimenetelű.
Hirdetés
A rémisztő számok csökkentése érdekében a ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága e hét kedd-csütörtökre, azaz a 2021. május 11. és 13. közötti időszakra hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva. A baleset-megelőzési ellenőrzés során a rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is.
Hirdetés
A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre. Fontos ugyanis tudni, hogy bár a gyalogosnak elsőbbsége van a zebrán, számolni kell az autó tehetetlenségével. A hirtelen lelépő, addig akár az átkelő felé sem forduló gyalogos előtt megeshet, hogy már nem tud megállni az autó. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás. Az autóvezetők felelőssége, hogy kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani – legyen szó gyalogos-átkelőhelyről, busz- vagy villamos-megállóhelyről, a gyalogosoknak pedig az, hogy meggyőződjenek a biztonságos átkelés lehetőségéről és fejezzék ki egyértelműen átkelési szándékukat.
Hirdetés
A rendőrség közleménye szerint az ellenőrzések célja a hibás magatartások kiszűrése, mint írják a rendőrök a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken lesznek elsősorban jelen, az ellenőrzések konkrét helyszíneit előzetesen nem hozták nyilvánosságra.
Forrás: police.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?