Utazásra termett! Renault Grand Scénic teszt

Renault Grand Scénic 1.6 dCi Stop&Start Privilége teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Alapos nyúzópróbának vetettük alá a tökéletes családi autónak ígérkező Renault Grand Scénicket. Csaknem 3000 kilométeren vallott. Jól.

Újdonságnak aligha nevezhető a Renault Grand Scénic, hiszen már az aktuális, második nemzedéke, azaz a harmadik Renault Scénic hosszított kivitele is négyéves modell. Tökéletes családi autó, ahogyan írtuk nem egész két éve, s kapaszkodjanak meg, azóta kisebb mértékben kétszer is frissült a sorozat. Legutóbb idén tavasszal, amikor az azóta már tesztelt, szabadidő-autós XMOD érkezett. A teljes sorozatra a Magnumtól, nem Thomastól, s nem is a jégkrémtől, hanem a Renault nyergesvontatójáról kölcsönzött méretű embléma került, kicsikét mások a lökhárítók, elöl pedig a köténylemezben a ködfényszórók között LED-es menetfény világít (ez egyébként sokat segít éjszakai, akár visszapillantóból felismerhetőségén, ami több autós utazásnál komoly előnyt jelent). A tesztautó motorja pedig a szintén már több mint két éve érkezett 1.6 dCi, mely a Scénic kínálatában, de a Renault dízelmotorjai között is a legtakarékosabb, s amúgy csendes, 130 lóerejével, s főként 320 Nm, 1750 1/perctől érkező nyomatékával pedig egészen erőteljes is.
Hirdetés
Én magam, az amúgy első generációs Renault Grand Scénicet birtokló és immár több mint tízezer kilométer óta hajtó családapa biztosan ódákat fogok zengeni róla, hiszen valóban imádom a műfajt és Scénicket is, de, hogy netán kijöjjön valami hiba, a tesztautót egy alapos nyúzópróbának vetettük alá: uszkve 60 óra alatt csaknem 3000 kilométert mentünk vele. Persze nem teljesen önzetlenül, hanem azért is, mert közben a Scénic vitt el minket Olaszországba Mazda MX-5-öst venni, s annak összes nyűgje után ez a bizonyítottan remek egyterű hozott minket haza.
Kinek mi a véleménye róla?
Két és fél nap alatt négyen hajtottunk csaknem 3000 kilométert a Grand Scénicbe. Az utat a teljes út átlagfogyasztásának megtippelésével kezdtük, én (a szerző) voltam a leginkább pesszimista, ugyanis kereken 6 litert tippeltem, a többiek pedig jobban hittek a gyári, 4,4 literes érték közelíthetőségében. Csalódást azonban talán senkinek sem okozott, legalábbis negatívat nem a Scénic, ám álljon itt néhány sor az úti- és sofőrtársaktól is.
Járja Norbert, fejlesztési vezető, újdonsült MX-5 tulajdonos
A összkép teljesen pozitív: a vezetési és az utazási élmény is hibátlan volt. Pont azt kaptam az autótól, amire számítottam. Kényelmesen utaztam benne, és nem várt módon jó volt vezetni. A váltója kicsit hosszabb úton járt, mint amihez én szoktam, de annak ellenére, hogy szidni szokták a Renault és minden más francia márka váltóit, teljesen jól kezelhető és pontos is volt. Elektronikus kütyük is élvezhetőek voltak, nem volt eltúlozva, illetve talán egy kicsit az a pont, hogy a kijelzőkön megjelenő betűk színét (!) lehet állítani. Amennyiben már szükségem lesz az MX-5 mellé egy nagyobbacska autóra, akkor a Scénic is bekerül majd a kalapba, ha hasonlóan színvonalas marad.
Popp Balázs, programozó, Fiat Stilo tulajdonos
A túrát megeleőzően nem igazán vettem volna családi autónak Scénicket, ám engem meggyőzött. Teljesen kényelmesen, hosszú távon jól vezethető, igazi kilométerfaló. Amennyiben mostanság ilyen autóra lenne szükségem, már elgondolkoznék rajta. Egy dolgot tudnak megemlíteni, ami nekem nem tetszett benne: a tempomat automata (R, azaz Return gomb nyomásával) előhívható visszagyorsítása lehetne finomabb.
Stál Zsolt, a különítmény külsős tagja, amúgy a Relaxbabzsák ügyvezetője és csapágykereskedő, egy Renault Laguna Grandtour újdonsült tulajdonosa
Fogyasztási tippem 5,9 l/100 km volt - ha az ólomlábúak nem vezetik a kocsit, ha nem szívunk be hatalmas dugókat visszafelé, hozható lett volna az érték. Gyakorló kétgyerekes családapaként az 1.6 dCi Scénic engem meggyőzött. Amire ezt az autót kitalálták, arra való. 1-7 személyt a lehető legnagyobb kényelemben, biztonságban, gazdaságosan a célba juttatni. A kényelmi extrái alapfelszereltségű autóim után lenyűgöztek (start&stop rendszer, visszagurulás-gátló, mozgatható könyöklő, belső kis tükör, hátsó rolók még a harmadik sorban is, megszámolhatatlan kis rekesz elrejtve itt-ott). Amit nem rendelnék az a világos szövet kárpit, amit hiányoltam a magas felszereltségből az az ülésfűtés.

A tesztautó ellátmánya a fullos Privilége volt, amiben az a legjobb, hogy külön tételek nélkül is igen komoly luxust ad, persze amolyan tucatautós szinten. Bőr-szövet kárpitozásúnak tűnnek az ülések, az árlistáról aztán megtudtuk, hogy valójában teflon bevonatos műbőr-szövet párosításról van szó, ami azonban nem bizonyult izzasztónak. Kétzónás, hátravezetett befúvós a légkondi, elektromos (mindenhol automata, azaz egy érintésre végigfutó) az összes ablak, behajlós, elektromos a külső tükörpár, s az összes hátsó ablakon van napvédő roló.
Az ülések nem túl combos oldaltartásúak, de az igen hosszú távú utazáson is kényelmesnek bizonyultak. Nem csak elöl, ahol különösen komfortosak, hanem hátul is, ahol soronként egyenértékűek a székek. A második sorban lévők mind Isofix-csatlakozósak, a szélsők tologathatók és mind dönthető támlájúak - ez utóbbit mondjuk az utazás alatt valahogy nem sikerült megoldanunk, csak a tesztautó leadás előtti fotózásakor, hát így jártunk. A leghátsó üléseket pedig nem használtuk, de el kell ismerni, hogy a kompakt egyterűek között, s a 4,56 méteres hosszúsághoz mérten azok is egészen tűrhetők - rövidebb távokra és főként gyerekeknek.
Ha az összes, mind a hét ülést kihajtogatjuk, akkor 208, a legjellemzőbb használati módban öt üléssel 702, míg a hátsó ülések nem csak előrebillenthetőségével, hanem kiszerelhetőségével is operálva 2063 literes poggyászteret kapunk az első ülések mögött. Öttagú család az óriási csomagtérrel kalkulálva még a használaton kívül - tehát hét üléssel - a padlóba tehető fedőrolót behúzva is gond nélkül be tud pakolni egy hosszabb nyaralásra is. Telitalálat, hogy a roló alatti magasság épp egy fedélzeti bőrönd magassága, 52 cm, így az állítva is tehető, s abból 6 darab mindenképp befér tehát.
Ha valaki netán még nem ismerné a buszlimuzinos műfajt, vagy a Scénicet, az üléspozíció magas, az ablakfelületek óriásiak, a kilátás pedig még a hátsó szélső helyekről is átlag feletti módon jó, a hatalmas első szélvédő mögött csücsülő első utasok pedig igazi panorámabuszban érezhetik magukat. Lehet tehát menet közben gyönyörködni a tájban, s az 1.6 dCi bizony legalább annyira partner a hosszú távú utazásokban, mint a kényelmes utastér. Sőt, hosszú távú autópályázásoknál van igazán elemében a Scénic. Városban is egészen jó vele autózni, de arra azért figyelni kell, hogy bár 1750 1/percnél hegyomlásnyi erővel tol a 320 Nm nyomaték, 1500 1/perc alatt kevés a kraft, s könnyedén szembesülünk azzal, hogy lendület nélkül bizony egyesben is elakadunk egy garázskihajtón vagy emelkedősebb utcán – ha nem akarunk kuplungot gyilkolni.
Autópályán azonban a valódi (GPS szerinti) 130 km/órás tempó 2400 1/perc fordulattal, csendesen futható. A motor gyakorlatilag néma, a szélzaj, de még a 17 colos felnikre húzott, 205/55 R17-es abroncsok gördülése is egészen visszafogott, utóbbi főként hátul hallható. Az egyenesfutás korrekt, s az elöl MacPherson rugóstagos, hátul csatolt lengőkaros futómű még úgy is jól csillapít, hogy elődjeinél jóval feszesebb. Ennek megfelelően a korábbi Scénicekhez mérten a kanyarodási dőlés is szerényebb, de azért még van, szerpentinen autózáskor pedig a Scénic bizony dülöngél, nem kanyarvadászatra lett kitalálva. Váltója könnyedén, de viszonylag hosszú utakon jár, fékje pedig finoman adagolható, s szükség esetén kellően hatásos – bizony nem egy olasz témfergő „autópályás sziesztáját” védtük ki vele, meg persze a tekintélyt parancsoló kürttel.
A hosszú utazáshoz jól jött a temérdek utastéri rakodóhely, viszonylag nagy a kesztyűtartó, nagy az első ülések közötti könyöklő – utóbbiak mondjuk kisebbek, mint a Scénic II esetén. Ha már Scénic II, majdnem letargiába estem, amikor nem találtam meg a kesztyűtartóba érkező hűtőlevegő kapcsolóját, de végül megbékéltem, ugyanis nem a rekesz hűtését, csak annak kikapcsolhatóságát spórolták ki a tervezők. Ugyanígy kicsit gengszterség, hogy hátul immár egyenértékűek az ülések, a középső szélesebb, mint a Scénic II keskeny és Isofix nélküli középsője, a Scénic III szélsői azonban véznábbak, mint a Scénic II-eséi.
Minden más jobb azonban itt, a motor erősebb és csendesebb, a teszten fixen beállt 6,0 literes fogyasztásával és gyári 4,4 literes értékével takarékosabb is mint a korábbi hasonló teljesítményű, s minden eddigi közül is a leginkább aszkéta Scénic is az 1.6 dCi motoros. Nem csak tökéletes családi, hanem remek utazóautó is tehát a Grand Scénic, ami ezzel a motorral és 5 év/100 000 kilométer garanciával, 7 üléssel, a navigációt is tartalmazó fullos, semmi többet nem kívánó, de azért bőrkárpittal és Bose hifivel is felszerelhető Privilége ellátmánnyal is hazavihető 7 050 000, a tesztautó „gránit piros” metálfényezésével 7 176 000 forintért. Ami nyilván nem kevés pénz, ám a konkurencia ajánlataihoz mérten több mint versenyképes, még szerénynek is nevezhető. És ébresztő konkurencia! Azon gondolkozott már valaki, hogy milyen jó vétel lesz majd 3- 4 évesen, egy még 1-2 év gyári garanciával bíró használt Renault, ami például a legjobb kompakt egyterű is lehet? Bizony előfordulhat, hogy a Renault – jelenleg még átlag feletti – értékvesztése hamarosan csökkenni fog, ami öröm a márkának és az új Renault-kat vásárlóknak, hátrány a használtak közül mazsolázóknak – így nekem is.
Értékelés
Pozitív
Kényelmes, tágas, jól variálható utastér, méretes csomagtér, okos navigáció, jó felszereltség, alacsony fogyasztás
Negatív
1500 1/perc alatt erőtlen motor, hosszú úton járó váltókar, nem elég széles hátsó ülések
Árak
Tesztmodell alapára
7 050 000 Ft (2013.08.22.)
Tesztautó ára
7 126 000 Ft (2013.08.22.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1598 cm3
Teljesítmény:
96 kW (131 LE) 4000 1/min-nél
Nyomaték:
320 Nm 1750 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,1 s
Végsebesség:
195 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,4 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4560 mm
Szélesség:
1845 mm
Magasság:
1645 mm
Saját tömeg:
1578 kg
Össztömeg:
2179 kg
Tengelytáv:
2770 mm
Karosszéria-kivitel:
egyterű
Csomagtér:
752 l
Belső szélesség elöl:
1470 mm
Belső szélesség hátul:
1460 mm
Belmagasság elöl:
990-1090 mm
Belmagasság hátul:
1020 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
130-300 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
470 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1220 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1060 mm
Csomagtér magassága:
520-900 mm
Csomagtér hossza:
920-1240 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1850 mm
Raktérnyílás szélessége:
1040 mm
Raktérnyílás magassága:
860 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel üzemű
Motorosztály:
Euro 5
Hengerűrtartalom:
1598 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
manuális - 6 fokozatú
Nyomaték:
320 Nm 1750 1/min-nél
Teljesítmény:
96 kW (131 LE) 4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
195 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,1 s
CO2-kibocsátás:
115 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,4 l/100km
Fogyasztás a használónál:
6,0 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
62 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
69 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  A renault diesel jó kis autó csak legyen a garázsban hozzá egy csere turbó,és egy motor.Mert biztosan kell előbb vagy utóbb.150000 km -re tervezték.

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  A gyári fogyasztási adatok köszönőviszonyban sincsen a valós fogyasztási 6.7-7L átlagfogyasztással!!
  Egyébként nagyon jó kényelmes megbízható autó!

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  Seat Altea, XL, VW Touran:, szerinted ezek a skoda csoport autó szépek, jellegtelen, unalmas, sivár, drága autók, nem véletlenül jóval sikeresebb a scenic, minden tekintetben jobb, mind design, mind kényelem, mind felszereltség, a seatok belső anyaghasználata meg még a dacia lodgy szintjét sem éri el. a németek ennek a nyomába sem érnek

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  Kedves Miklós! A cserét a szervizesek ajánlottak, de a fórumokat bújva is láttam, hogy az szükséges. Sajnos valóban van hibalehetőség ebben az autóban, remélem, hogy zömüket meg fogom úszni.
  Üdv, Katona Mátyás

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  Tisztelt Katona Mátyás!
  A “Milyen egy Scénic ötödik, hatodik éve? 10 ezer együtt töltött kilométer után is bőven szerethető a 2007-es Renault Grand Scénic” cikke kapcsán egy megjegyzés (kérdés): Honnan tudta, hogy 160000 km-nél hajtókar csapágy csere kell? Én úgy hallottam, hogy 120000 km-nél kell, de csak azután, hogy 157000 km-nél elszált és teljes blokk cserét eredményezett 680000 HUF költséggel. Egyébként én is (addig) nagyon szerettem, főleg a belső variálhatóság miatt. Az “Chek Enjection” üzenet is meg volt, de sehol nem tudtak vele mit kezdeni, minden féle jótanács: “nagyobb fordulaton használd” másik: “turbó lógás, csere” és persze mindkettő márka szervízben… szóval kaptam tőle jócskán: műszer, ablakemelő, hátsó ablaktörlő, automata kézifék hibaüzenet hiba nélkül, vezetőülés alatti 48 pontos csatlakozó elázás, stb…. Szóval igazán ez az autó csak a garancia idején szerethető, mert utána…
  Tisztelettel: Szittya Miklós

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  Van akinek ez tetszik, van akinek nem. Ez a Scenic nekem sem a kedvencem, de az egyterűek szegmensében azért a franciák viszik a prímet, hiszen ők “találták fel” az egyterűt. Miért lenne jobb a VW Touran? Szerintem semmiben sem jobb. A Seat Altea meg pláne. Az Altea XL korábban nekem is tetszett, de a belseje egy siralom, és ráadásul nincs belőle 7 személyes, ami a cikk szempontjából fontos. El nem tudom képzelni, hogy pl. egy C4 Picasso (vagy Grand Picasso) helyett egy Seat Alteát, vagy Altea XL-t választanék. Vagy meg sem fordulna a fejemben, hogy a Peugeot 5008 helyett egy Touranba üljek. Volt német autóm, nincs is velük semmi gond, de egyterűben inkább a francia, na jó egy Ford S-Max azért tetszene 🙂
  Hogy miért kell tesztelni? Az pedig nagyon egyszerű, egy autós újság (weboldal) minden autót tesztel, függetlenül attól, hogy tetszik neki, vagy sem. Ezt majd a tesztelést követő cikkben megírják.

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  Az ízlés szubjektív, és közel sem biztos, hogy a te ízlésed az etalon. 🙂 Mindenkinek az ízlését tiszteletben kell tartani, mert van akinek ez tetszik.

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  Csak azt nem értem miért kell mindig ilyen gusztustalan francia autókat tesztelni ? Sok egyterű van még ami sokkal jobb ennél Seat Altea, XL, VW Touran . Milyen ez a műszerfal borzalom . Azt mondom akinek nem számít hogy néz ki az autója az a lényeg elvigye a-b-be a családját annak jó de akinek van ízlése annak nem ajánlom .

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  Persze lehet konkurensekhez viszonyítani így és úgy, (amúgy nincs konkurens az árat is figyelembe véve) de a peugeot 1MFt-os többlete az majd 12,5%-os különbség az amúgy is ház árát érő autónál…tehát minek is fizessek + 1 MFt-ot, annyival nem lehet jobb, az értékvesztésről nem is beszélve??? Ez tipikus best buy autó persze a fapados változatban vagy a tesztel gép 3-4 évesen…Az enyém 2004-es, annak első ajtajában elfér az 1,5 literes palack + 1 fél literes is, valóban családi gép és nekem még sokáig az is marad…

 • 2017.10.30. at 00:06
  Permalink

  Szép is, jó is, praktikus is ez a Scenic, ez az 1.6 dCi állítólag jó motor. Nekem valahogy kívülről nem tetszik a formája, nem tetszik a hátsó lámpája sem.
  Régebben valahol olvastam egy tesztet róla, és ott azt írták, hogy egy hasonló felszereltségű Peugeot 5008 kb. 1 millióval drágább, de aki kirpóbálta mindkét autót, az azt mondja, hogy megéri a Peugeot azt a plusz 1 milliót. Nem tudom, hogy így van-e, de a Peugeot valahogy nekem is jobban tetszik (persze 1 millió sok pénz).
  A kategóriában van még sok további ellenfél, és sok közülük jó autó.

Vélemény, hozzászólás?