Üzemanyag-drágulás: csak a gázolajnál várható

A forint miatt emelkedhet a gázolaj ára

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Apadt a nyersolaj és a benzin nemzetközi jegyzési ára, a forint árfolyama ugyanakkor romlott, s a gázolaj is drágult hajszálnyit, így utóbbinál a hazai árak is emelkedhetnek.

E héten csak egyszer és nem is vészes mértékben változtak a hazai üzemanyagárak. Szerdán a benzin és a gázolaj átlagos töltőállomási ára is apadt 3-3 forinttal, így lett a 95-ösé literenkénti 420, a gázolajé 419 forint.
A következő hétre, legalábbis annak első felére ennyi változás sem várható. Hiába apadt ugyanis a benzin átlagos, dollárban mért jegyzési ára 0,5 százalékkal, azt ki is oltja a forint 1 százalékos romlása a dollárhoz mérten. A gázolajnál nem csak a forint árnövelő hatása érvényesül, a nemzetközi árak is feljebb mentek 0,2 százalékkal.
Hirdetés

Ha a nemzetközi változásokat forintosítjuk, a benzin esetében 0,5, a gázolajnál 1,2 százalékos áremelkedés látható. Előbbinél szinte kizárt, hogy növelné a mostani árakat a MOL, a gázolaj esetében azonban sanszos egy 2-3 forintos áremelés, azaz akár a múlt heti ármérséklés eltörlése is. A döntés szokás szerint hétfőn esedékes, ha lesz drágulás, az szerdán léphet életbe, amikor újabb, péntektől hatályos ármódosításról dönthet az olajtársaság. Ami pedig biztos, az a töltőállomások közötti jelentős árszórás, az egyes kutak árai között akár literenkénti 20-30 forintos eltérések is adódhatnak, így a drágább helyeken akár a tavaly tapasztalt ármaximumok, 450 forint környékén mérhetik a naftát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?