Vadveszély? A közutasok már megtették a magukét, most te jössz!

Vadriasztó prizmákról hallottál már? Így néznek ki a zalai utak mentén!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Magyar Közút, a Zalaerdő Zrt. és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közösen helyeztek el vadriasztó prizmákat egy kiemelten vadveszélyes útszakaszon. Mutatjuk, hogy néznek ki és mire képesek a kis fényvisszaverők.

Zala megye vadállományban gazdag terület, ráadásul akadnak kanyargós, rosszul belátható útszakaszok is bőséggel. Emiatt nem meglepő, hogy 2022-ben összesen több mint 150 vadelütésről érkezett bejelentés a rendőrségre, amelyek közül 7 esetben személyi sérülés is történt. A rendőrök, a közutasok és az erdészek szerint elsősorban a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, ezért a Zalaerdő Zrt. 150 darab vadriasztó prizmát vásárolt. Ezeket a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársaival közösen, július 15-én hajnalban a 74-es számú főútvonal Nagykanizsa-Palin elkerülő szakaszának szélességjelző oszlopaira csavarozták fel, ezen a szakaszon ugyanis rendszeresek a vadelütéses balesetek.
Hirdetés
Mindez miként előzi meg, hogy te vadakkal ütközz? A kihelyezett, kék fóliás optikai vadriasztó prizmák az érkező járművek fényszóróinak a fényét törik meg, kék fénysugarakat vetítve arra a területre, ahol a vadak mozognak. Így a jármű elhaladásakor egy stabil optikai riasztókerítés jön létre, ami várhatóan elriasztja a vadállatokat a közúti forgalomtól. Mindez persze nem zárja ki teljes mértékben, hogy vadállattal találkozzunk az utakon, ezért összegyűjtöttünk néhány jótanácsot a vadveszélyes útszakaszokra.
Hirdetés
 1. Lassíts! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni.
  Hirdetés

 2. Kapcsold fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthatsz át, előbb észreveheted a vadat. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsold le a reflektort, hogy az is lásson, aki a másik irányba tart!
 3. Tarts nagyobb követési távolságot! Ha az előtted haladó hirtelen fékez egy vad miatt, akkor is meg kell tudnod állni!
 4. Folyamatosan és éberen figyeld az út mindkét oldalát, ne foglalkozz mással! Vezetés közben az ember hajlamos elgondolkodni – különösen éjszaka egy kihalt úton, ez vadveszély esetén komoly balesethez vezethet.
 5. Ha messze bukkan fel a vadállat az úton, akkor is lassíts! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek: megesik, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
 6. Ha egy őzet vagy szarvast látsz, ott számíts a haverjaira is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve közlekednek, valószínűleg nincsenek messze a többiek sem.
  Hirdetés

 7. Mindig állj készen a a vészfékezésre, és taposs is bele padlóig a fékbe, ha hirtelen nagytestű vad kerül az autó elé!
 8. Ha megáll és "kővé dermed" a vadállat az autó előtt, akkor dudálj, hátha magához tér!


Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.07.22. at 13:02
  Permalink

  Húzza a vadásztársaság az állataiba!
  Azért fizetünk tetemes sokszoros adókat, hogy az úton csak járművek legyenek.
  Márcsak bocs, úti balesetért simán a vadásztársaságnak kellene kártérítést fizeni.
  Akkor lenne korrekt, ha az erdőben telibe vert állatért kellene fizetnem.

Vélemény, hozzászólás?