Vége a Red Bullnak, jön a Mercedes korszak

(Nem) Fújhatja a Red Bull és a Ferrari

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hétvégi Kanadai Nagydíj után betiltják a fújt diffúzort, amivel a Renault és a Ferrari-motorok 0,8 másodpercet veszíthetnek körönként.

Már csak a hétvégi Kanadai Nagydíjon használhatják a csapatok a nyitott szelepes, fújt diffúzort.
Ennek lényege, hogy gázelvételkor is nyitva marad a motor pillangó szelepe, levegőt engedve a motorba, amelyet a nyitott kipufogó szelep mellett elégetve hoznak létre nagy nyomást a kipufogócsőben.
Mivel a kipufogógázok olyan cselesen vannak kivezetve az autóból, hogy azok mindenképpen a diffúzor alá jussanak, ezzel plusz leszorítóerő érhető el. Természetesen ez a rendszer 5-10 százalékos többlet üzemanyag-fogyasztást eredményez, amiért csak rövid ideig használható, például az időmérőn, de verseny közben is jól jöhet egy-két körön keresztüli védekezésre, vagy a bokszkiállás előtti gyors körre.
A rendszert a Renault- és a Ferrari-motoros autókon használják, a Mercedes állítólag megbízhatatlannak tartotta, miután több motorjukat is felrobbantotta. Egyes vélemények szerint a Renault motorjait eleve így tervezték, míg a Ferrari később adaptálta a módszert. A leghatékonyabban azonban a Red Bull hasznosította, ahol a kipufogógázokat a legfurmányosabb módon terelik a diffúzor alá, felhasználva többek között az indítómotor nyílását a diffúzoron.
Az FIA véleménye szerint ez felesleges benzinégetés, és azzal sem hagyták magukat meggyőzni, hogy az egészre a Renault-motorok kipufogószelepeinek hűtése miatt van szükség. Ezért a Kanadai Nagydíj után betiltják a rendszert.
Hogy ennek pontosan milyen hatása lesz, azt június 26-án, az Európai Nagydíjon tapasztalhatjuk meg. Becslések szerint a rendszer betiltásával körönként akár 0,8 másodperccel is lassulhatnak a Renault- és a Ferrari-motoros autók. Ha ez igaz, akkor vége a Red Bull sorozatos pole pozícióinak, és az Európai Nagydíjtól kezdve a Mercedes-motoros autók, elsősorban a McLarenek korszaka jön el.
Minden tiszteletem a tudományé és a szakembereké, de én azért erre nem vennék mérget.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?