Videó: így lesz a műanyag flakonból üléskárpit

A gyári dolgozók szemetét építi autóiba a Toyota

Ma már egyre több gyártó igyekszik az autóit környezetbarátabbá tenni, ennek pedig része a felhasznált anyagok mibenléte is. A Toyota által közzétett videóban végigkövethető, hogyan lesz műanyagpalackokból egy Land Cruiser üléskárpitja.

Pár éve merész újdonságnak számított, ma az ügyfélkör egyenesen elvárja, hogy az autógyártók minél szélesebb körben alkalmazzanak újrahasznosításból származó anyagokat a járművekben. Ez persze nem csak a piac igényeivel vág egybe: a termékek egész élettartamára vetített szénlábnyom csökkentése alapvető célkitűzéssé vált az autóiparban, a másodlagos nyersanyagok alkalmazása pedig több szinten is segít teljesíteni a vállalásokat. Egyrészt felhasználásukkal csökkenthető a természetet terhelő szemét mennyisége, másrészt rendszerint kevesebb erőforrás (energia, víz stb.) felhasználásával jár a hulladékok visszaforgatása, mint a primer kárpitok, burkolatok és egyéb műanyagok előállítása. Van ugyanakkor egy fontos szempont, ami alapvetően befolyásolja az újrahasznosítás környezeti hatásfokát: nem mindegy, hogy az összegyűjtött, szortírozott, újrahasznosításra előkészített hulladéknak mekkora utat kell megtennie, amíg a gyártási folyamat egyes fázisain át eljut a végfelhasználás helyszínére.
Hirdetés
A Toyota legnagyobb belföldi üzemében, a taharai gyárban ezért rövidre zárták a kört: házon belüli gyűjtőállomást létesítettek, ahol mintegy 8000 dolgozó adhatja le a munkahelyen, illetve otthon keletkezett műanyaghulladékot. A PET-palackokat mosva, szortírozva, bedobozolva juttatják el a feldolgozási pontra, ahonnan vissza is érkezik Taharába ugyanaz a műanyag – immár újrahasznosított szövetanyag formájában, amelyet a Land Cruiser 250 üléseinek kárpitozásánál használnak fel.
Hirdetés
Forrás: Smarter Media
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?