Vigyázz! A közút kamerái és az autósok is veszik, ha szemetelsz!

Videón az illegális szemétlerakás: komoly büntetést kaphat, aki az út mentén szórja ki a zsákjait

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hazánkban a szemét legális lerakásának kérdése egy igen vitatott téma, a saját ingatlannal nem rendelkezők számára problémás lehet. Ha ezt úgy oldod meg, hogy illegálisan lepakolod a zsákokat oda, ahol már "más gondja" lesz, jogosan kerülhetsz nagy bajba.

Őseink egy fényes jövőt álmodtak meg az ezredforduló utánra, ahol a technika és az emberi intelligencia együtt érhet új szintre. Ehhez képest tavaly járványügyben szappanos kézmosásból kellett népoktatást tartani, idén pedig a Magyar Közútnak arra kell komoly összegeket szánnia, hogy szembeszálljon az illegális hulladéklerakással. Ez természetesen egy sokkal több tényezős dolog, mint aminek látszik: albérlőként magam is szembesültem vele, hogy szinte sehol nem rakhatom le a szemetemet, és mivel 200 kilométeres körzetben nincs saját lakással rendelkező rokonom, a főbérlőmet pedig nem igazán érdekli, hogy tudom-e hová vinni a hulladékot, trükközni kell még akkor is, ha csak simán elkopott két téli gumi, vagy kitakarítottam a garázst. Ennek ellenére tapasztalatból mondom, hogy van intelligensebb kiskapu is, mint a mező közepére, más szántóföldjére, vagy mondjuk egy autópályaparkoló kukája mellé kiszórni egy dobozos kishaszonból a tucatnyi kukászsákot.
Hirdetés
A Magyar Közút legújabb instagram videójában mégis pontosan ez történik: egy civil autós a visszapillantó tükrében videózza, ahogy egy férfi zsákszámra pakolja ki az illegális szemetet egy autópályaparkolóban. Hogy ez miért nem a megfelelő viselkedés, az több módon is kifejezhető. A legegyszerűbben talán úgy, hogy amíg a Közútkezelő nem viszi a te kukád mellé zsákszámra az autópályákon összegyűlt, utazás közben keletkezett szemetet, addig te sem viheted a pálya pihenőjéhez a sajátodat. Ha ez a logika nem érintene meg, nyomós érv lehet még, hogy a januárban megváltozott jogszabályok alapján akár hároméves börtönbüntetést is kaphatnak az illegális szemetelők. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az illegális hulladéklerakók végleges felszámolása és a szemetelők visszaszorítása érdekében egy kamerás megfigyelőrendszer kiépítését és fejlesztését valósította meg a közelmúltban. A kamerákat első körben a kezelésükben lévő, illegális hulladéklerakással leginkább érintett 57 közúti helyszínen helyezték ki. Az egyik ilyen újonnan telepített kamerának köszönhetően - ami ha mozgást érzékel, azonnali értesítést küld az illetékes közutas mérnökségekre - a Budapest-Csömör összekötő úton, az M0-s csomópont környezetében füleltek le egy férfit, aki körülbelül 20 zsák építési törmeléket, ablaküvegeket és autógumikat helyezett el illegálisan a helyszínen. Feljelentést tettek továbbá azon férfi ellen is, akit a már említett autós videózott le, ahogy az M3-as autópálya egyik pihenőjében tette ugyanezt. Az illegális út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása a közútkezelőnek – és így az adófizetőknek is – évente, országosan mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül. Ebből a pénzből több ezer kátyú tűnhetne el, vagy akár 20 kilométernyi mellékút újulhatna meg az alapozásával együtt.
Hirdetés

Ha tehát bármi okból nagyobb mennyiségű szemetet kellene leraknod, akkor a környezetedben található hulladékudvart keresd, valószínűleg közelebb lesz, mint kiautózni a világ végére a zsákokkal. Amennyiben pedig bármi miatt nem engedik, hogy lerakd a szemeted, inkább arra keress megoldást, hogy miként oldhatnád meg mégis ott, akár egy hulladéklerakásra jogosult ismerős segítségével.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.07.10. at 20:53
    Permalink

    “Őseink egy fényes jövőt álmodtak meg az ezredforduló utánra, ahol a technika és az emberi intelligencia együtt érhet új szintre.”

    Szerintem sokan egyetértünk abban, hogy inkább egy általános elbutulás figyelhető meg 😀

Vélemény, hozzászólás?