Nem szégyen megkívánni a fullextrás Daciát!

Dacia Sandero tetőablakkal? Mutatjuk az összes extrát, amit találtunk benne!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha azt hiszed, hogy a jelenlegi, átlagos magyar használt autód jobban extrázott egy új Daciánál, akkor nagyobbat nem is tévedhetnél! Mutatjuk a csúcsok csúcsát a francia-román márkánál!

Már kívülről fújjátok a Dacia Sanderót, ha gyakran jártok az oldalon, így az alapokkal most csak röviden foglalkozunk: A 4 métert azért kényelmesen átlépi, a beltérben pedig már inkább az eggyel magasabb méretosztályt közelíti. Stepway szinten 1,59 méter magas, ami teljesen más összképet ad az autónak, ez nem csak egy körbeműanyagozás. Ráadásul így meglepően hosszú a felszereltségek listája, éppen ezért erre hegyeztük ki ezt a tesztet, de természetesen az sem marad el, hogy milyen extrákért kell mindenképp valamelyik másik, drágább gyártónál keresgélned.
Hirdetés
A sort már kívül megkezdik a kéttónusú könnyűfém felnik, a matt ezüstre fújt, holttérfigyelővel ellátott, elektromosan állítható tükrök, a sötétszürke sárvédőív-toldatok, az ajtók dekormatricái, a tetőcsomagtartóvá alakítható tetősínek és a B-oszloptól hátrafelé sötétített üvegek. A műszerfalra pillantva vegyes az összkép, ha ugyanis egy 10-15 éves autóból ül át valaki, akkor egyértelmű a magas extrázottság, ám az új autók, illetve a legfeljebb 4-5 éves használtak mezőnyéhez hasonlítva már akadnak olyan részletek, amelyek nem éppen a luxust hirdetik. A leglátványosabban mindez a műszeregység-infotainment pároson szemléltethető. Az előbbi ugyanis manapság a magasan felszerelt modellekben teljesen digitális, itt viszont két analóg óra fogad egy aprócska, monokróm kijelzővel, míg a központi képernyő felbontása, reakcióideje és funkciói elég sokára lesznek megszokott extrák a hazai használtpiacon.
Hirdetés
Ilyen például az automata klíma, az ülésfűtés, a telefontükrözés, az USB-csatlakozók az utastérben, a kulcs nélküli nyitás-zárás-indítás, a négy elektromos ablak, a friss navigáció, illetve a kormányról vezérelhető tempomat, és ami a leginkább meglepett, az elektromosan nyíló és csukódó tetőablak. Pontos adatot aligha tudok mondani, de a hazai, átlagosan közel 16 éves autópark nagyjából 90 százaléka nem rendelkezik ilyen extralistával. Mindezt elfogadható hátsó lábtérrel és korrekt, 328 literes, állítható mélységű csomagtartóval kombinálva mintha egy más világban lennénk, hiszen egy Daciáról nem ez él a köztudatban. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az extrák a legtöbb esetben nem érnek fel más gyártók hasonló opcióihoz, általában dizájnban vagy a menő részfunkciók terén nyújtanak kevesebbet, netán idegesítő apróságokkal rendelkeznek. Ilyen például a klímavezérlő és a kulcs nélküli nyitás-zárás lassú reakcióideje, az infotainment szigorúan egyetlen funkciót megjeleníteni képes menürendszere, a tolatókamera éjjel pixeles és zajos képe, illetve a tetőablak logikátlanul üzemelő, a középkonzolra elhelyezett kapcsolója, amelyet előre kell billenteni, ha hátra szeretnéd nyitni az üveget, majd az autó hátulja felé kell húzni, ha visszazárnád. Tagadhatatlan azonban, hogy ettől még hibátlanul ellátja a funkcióját minden egyes felsorolt extra.
Hirdetés
A motortérbe is a Sandero csúcs-erőforrását kérték, amely továbbra is 999 köbcentis, 3 hengeres, de itt már 110 lóerős, és a korábban tesztelt, olcsóbb tesztautóval szemben, már nem a szívómotorhoz fejlesztett ötfokozatú váltót kapta, hanem a hatsebességest, amelyik jobban illik hozzá. Így egész komoly dinamikára tett szert, a turbó már 2000 alatt elkezd tölteni, ám a 200 newtonméteres csúcsnyomaték a 2900 és 3500 közötti fordulatszám tartományban érkezik meg, ekkor konkrétan meglepő megmozdulásokra képes az 1106 kilogrammos karosszéria. A teszthét egy pontján autópályán kellett nagymotorokkal tartanom a lépést, és bár esélyem sem volt utolérni az ennél nagyobb lökettérfogat mellé fele ennyi kerékkel rendelkező gépeket, az úticélunkat elérve mindenki meglepett kommenteket fűzött ahhoz, hogy mennyire nem akart lemaradni a Sandero. Mindezt az adatok is alátámasztják, a gyorsulási érték 10 másodperc, míg a végsebesség 180 km/óra. Kissé rontja az összképet, hogy ez a motor és váltó kombináció nem elérhető a sokkal feszesebb és pontosabb futóművel szerelt, emelés nélküli változatban. Ám ha már fullextra, akkor nem csak azt érdemes megnézni, hogy mi van az autóban, hanem azt is, hogy mi hiányzik. Ami ugyanis itt nincs, azt (jelenleg) csak más márkáknál fogod megtalálni. Az egyik legfeltűnőbb hiányosság, hogy a tempomat nem rendelkezik sem távolság- sem pedig sávtartó funkcióval. Az ülések gombok helyett karokkal mozgathatók, a puhára párnázott támlák deréktámasza nem állítható. A hátsó sorba sem szellőző, sem pedig könyöklő nem jutott, illetve felső kapaszkodók sincsenek. A tévhitekkel ellentétben akad azonban aktív biztonsági rendszer, csak épp nem olyan kifinomult, mint a legtöbb más, modern autóban. Tagadhatatlan tehát, hogy szinte minden, akár csak 5-10 éves használt autónál lehet jobban extrázott egy új Dacia, ráadásul az új autók mezőnyében sem kiemelkedően rossz a lista. Mindez teljesen más szinten értelmezendő, ha megnézzük, hogy mit kapni ennek az autónak az extrákkal növelt áráért hasonló méretben, más márkáktól. A válasz egyszerű: vagy fapadost, vagy semmit. Ezt a konkrét Sandero Stepwayt összeválogatva ugyanis mindösszesen 7 964 000 forintra jön ki a végösszeg, ami továbbra is verhetetlen, egyes konkurensekhez képest féláron kínálják.
Árak
Tesztmodell alapára
7 089 000 Ft (2023.08.07.)
Tesztautó ára
7 964 000 Ft (2023.08.07.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
999 cm3
Teljesítmény:
81 kW (110 LE)
Nyomaték:
200 Nm
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10.0 s
Végsebesség:
183 km/h
Méretek
Hosszúság:
4099 mm
Szélesség:
1848 mm
Magasság:
1587 mm
Saját tömeg:
1106 kg
Össztömeg:
1587 kg
Tengelytáv:
2604 mm
Csomagtér:
328 l
Motor és váltó
Motor:
Benzin
Motorosztály:
Euro 6d
Hengerűrtartalom:
999 cm3
Hengerek/szelepek száma:
3/12
Nyomaték:
200 Nm
Teljesítmény:
81 kW (110 LE)
Menetteljesítmény
Végsebesség:
183 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10.0 s
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.08.07. at 10:07
    Permalink

    Bár a Daciát egy őszinte autónak tartom, ami nem akar többnek mutatkozni, mint egy közlekedési eszköz, ezzel az árral már súrolja a haza kedvenc Vitarát, ami bár mára egy “öreg vas”, azért nem nagyon találni olyat, amiben ne múlná felül a Sanderot.

    • 2023.08.07. at 13:39
      Permalink

      Vicces vagy. Vagy nem vezetted és használtad még mindkét autót amiről beszélsz.

      A Vitara korai 2000es évek szintjén áll (de egy adag kapcsolót még a 90es évekből mentettek át).
      A burkolatok az utas és csomagtérben(!), az ajtózáró pöckök, a kormányon átnyúlás a fedélzetihez és a nullázáshoz két (orbitális méretű) plexiből kijövő pöcökkel, az ignis kulcs, a nagyon oldschool/alap/bénán kivitelezett fedélzeti rendszer (ablaktörlő, ablakemelő működés, késleltesek hiánya). A parkolókban semmi mást nem látok ami 20 évesnél fiatalabb autó, és motorleállítás után megáll menet közben valahol az ablaktörlő, mint a suzukikon.
      Az ülés (kényelme) és a vezetői hely ergonómiája (váltókar), a nem túl szerencsésen programozott/megépített ezres turbómotor (sokkal nagyobb laggal és sokkal sokkal kevésbé lineáris és kultúrált erőleadással, viselkedéssel). Különösen kis sebességnél, araszolás/tolatás/városi használatnál nagy a különbség ahogy meg tudták valósítani a mérnökök a két ezres turbósmotorst/hajtásláncot.
      Az aliexpresszes univerzális fejegység (fix segédvonalakkal ahol van tolatókamera), a 3 óra (kétféle idővel), az íróasztal kábelátvezetőjének merev zörgős anyaga a két befúvó között. Mind a klíma, mind amiben van az esőérzékelős ablaktörlő, ülésfűtés elég primitíven működik. Zavaró hogy a mostani lámpában egy búrán belül eltérő színhőmérsékletű fényforrásokat használnak, az egy darab tolatólámpaizzó sem túl sok, a benti világítás meg főleg. A hangrendszer sem igazán a kor/árszínvonalhoz méltó.

      Alapáron 50l benzin+40l gáz tartály van a Sanderohoz, 47l a Vitarához. Ahol kamu, akarom mondani lágyhibriddel próbálnak fogyasztást csökkenteni (sikertelenül, mert nem eszik kevesebbet mint az 1.6 szívó tette, de az 1.4T-hez képest sem nagyon lehet kimérni) a károsanyagkibocsátást, míg a francia/román márka gázzal (és szívócsőbefecskendezéses az alapmotor).

      Árban és méretben közel állnak egymáshoz, az igaz. De nem sok dolog rémlik amiben a Vitara múlná felül a Sanderot.

      • 2023.08.07. at 14:06
        Permalink

        “Ahol kamu, akarom mondani lágyhibriddel próbálnak fogyasztást csökkenteni (sikertelenül, mert nem eszik kevesebbet mint az 1.6 szívó tette, de az 1.4T-hez képest sem nagyon lehet kimérni) a károsanyagkibocsátást”

        Spritmonitor :

        1.6 120 LE : 6,7 liter
        1.4T 140 LE : 6,86 liter
        1.4T 129 LE : 6,3 liter

        Tehát a lágy hibrid 4 decivel eszik kevesebbet az 1.6 szívónál és majdnem 6 decivel a sima 1.4T-nél.
        A 90 lovas, 3 hengeres Sandero átlaga 6,26 litert kér, tehát ugyanannyit, mint a sokkal erősebb Vitara.

        spritmonitor.de/de/uebersicht/48-Suzuki/426-Vitara.html?fueltype=2&constyear_s=2015&power_s=128&power_e=130&gearing=1&powerunit=2

        spritmonitor.de/de/uebersicht/113-Dacia/1122-Sandero.html?fueltype=2&constyear_s=2020&power_s=89&power_e=91&gearing=1&powerunit=2

        • 2023.08.07. at 16:02
          Permalink

          Gázból pedig 7,43at, amivel 3900Ft helyett 2400Ft 100km, igen.

          Mostani üzemanyagárral a lágyhibrid akár 250Ft előnyt is (a kombinált CO2 kibocsájtás is jobb értelemszerűen) tud a korábbihoz képest.
          Nézzük meg mennyi volt az áremelkedés az 1.4T, majd a lágyhibridnél, és hogy ez visszajön-e valaha. Azok a tulajok akiknek mindkét verzió volt, nem tudtak fogyasztáskülönbséget kimutatni, de ok, ezek szerint van ott pár deci.

          • 2023.08.08. at 08:44
            Permalink

            “Nézzük meg mennyi volt az áremelkedés az 1.4T, majd a lágyhibridnél”

            Azt feleslegesen nézzük, mivel ma ugyanaz a kocsi is sokkal drágább, mint pár évvel ezelőtt.

        • 2023.08.10. at 23:20
          Permalink

          1.4T 129 LE-t használok, 6.3 hosszútávú átlaghoz állandóan 130.cal kell robogni, botlábúnak lenni és télen-nyáron klímázni. Ha megtanulod javadra fordítani a visszatöltés miatti erős motorféket, a 15km/h alatt üres fokozatban leálló motort, és az autópálya tempót sem erőlteted, akkor előrelátó közlekedéssel, odafigyeléssel, 4 közepét tudja a kézi váltós konfig.

          • 2023.08.12. at 10:14
            Permalink

            Aham, persze. 4 közepe :-))) 70 kilométeren, de a fogyasztást 100 kilométerre vetítve adjuk meg.

      • 2023.08.08. at 10:03
        Permalink

        új daciaban még nem ültem, de amit a Suzukiról írtál az igaz.. Van benne sok extra de a legtöbb nem átgondoltan működik. Beülhettek volna egy európai autóba, hogy lássák hogy kéne működnie egy-egy extrának..

  • 2023.08.07. at 11:26
    Permalink

    Vitarat használunk céges autóként. Nincs benne anyag a 6 éves autó ablaka rendszeresen rosszul záródik. Padló takaró lemez zörög. Két auto van mindkettő produkálja.

  • 2023.08.09. at 23:37
    Permalink

    Szerintem ezek így mind hitviták. Akinek a Suzuki tetszik jobban, az azt fogja venni, akinek meg a Dacia, az azt. Nem hinném, hogy van olyan ember, aki végigtanulmányoz egy excel táblát és annak alapján dönt racionálisan.

Vélemény, hozzászólás?