Kincs, ami nincs – Ford Focus Vignale kombi teszt

Ford Focus Vignale kombi 1.5 TDCI teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Benzinmotoros Focust most már csak három hengerrel vihetsz haza. Ha mégis négy hengerre vágynál, akkor a dízelmotorok jöhetnek szóba. Egyelőre azok közül is csak a 150 lóerősek, pedig már a 120 pacival is tökéletesen megfelel a mindennapok során.


Lassan, de biztosan mindenki megismeri és felismeri a Vignale névvel felvértezett Fordokat, főleg mert a karosszéria több pontján is olvasható a felirat. Viszont a jelentését sokáig nem tudták mire vélni az emberek, ám a Fiestával már abban a kellemes meglepetésben volt részem, hogy egyenesen rákérdezett egy járókelő: „Ugye, ez egy Vignale?” Persze a Fiestán is ott vannak a feliratok, emberünk azonban nem erre figyelt, szimplán a stílusjegyekből következtetett a legmagasabb felszereltségre. Szóval úgy tűnik, bevált a Ford ötlete és egy picit rangosabbá váltak ezek a modellek.
Hirdetés

A Fiestát egy pici luxusautónak neveztem, és ezt akár a Focus esetében is elsüthetném. A felszereltség és az ár mindenképpen a luxus irányába tereli az autót, ugyanis a Vignale felszereltségű Focust teletömték minden földi jóval. Viszont a prémiummárkák szintjét azért nem éri el. A dizájnt nézegetve megállapítható, hogy igazán vonzó jelenség lett a kombi. A legmagasabb felszereltséghez természetesen a többi modellétől eltérő lökhárító és hűtőrács jár, amitől elegánsabbnak tűnik a Focus. Hozzá kell azonban tenni, hogy már a Titanium szinttel is kellőképpen látványos szemből az autó. Az ST Line modellek meg aztán végképp, bár azt korábban megállapítottuk, hogy túltolták az árazását. De vissza a kombi puttonyához!

A formatervezőknek sikerült „szünetmentesen” átvezetni az autó vonalait a hosszú fenékre, ezért bármelyik szögből is nézünk rá, kellemes látványt nyújt.

Kimondottan jól néz ki a hátsó kerekek fölötti fény-árnyék vonal, ami a vezetőülésből a visszapillantó tükrökben nézve vaskos sárvédődomborulatnak tűnik, ezzel egy kis sportautós fílinget csempészve a kombi formatervébe. Továbbá a leggazdagabban felszerelt modellek csomagtér-ajtaján a Focus felirat helyett a Vignale szó olvasható, ezzel is megkülönböztetve ezeket a testvéreitől. Érdekesség még, hogy a felszereltségi listában kettős kipufogóvég szerepel, ám a bal oldali krómkeretes „lyuk” mögött csövet nem találtam. Persze ettől függetlenül sokkal harmonikusabb így a látvány.

Az utastérben a sötét tónus uralkodik, ám a napfényvédő bevonattal ellátott, nyitható panorámatetőnek köszönhetően ez nem jelent komorságot, mert rengeteg fény jut be. A fekete bőrkárpitozású ülések gyorsan belopják magukat az utasok szívébe, és persze a háttámlájukon ott virít a Vignale felirat, még a hátsó sorban is. A műszerfalon is felbukkan a bőrkárpit, némi fabetétet utánzó műanyaggal.

Viszont a formát tekintve minden majdnem ugyanolyan, mint a Fiestában.

Csak egy kicsit jobban elnyújtották széltében a középkonzolt, rajta a szellőzőket és a vezető előtti műszerpultot is. A tekerőgombok és a kapcsolók ismerősek már a kisebb testvérből, ahogyan a SYNC 3 multimédiás rendszer is, az extraként rendelhető 8 colos kijelzővel. Ez a rendszer kitűnő nyelvtanár, ugyanis magyarul továbbra sem ért, a hangutasításokat is angolul kéri.

Említést érdemel még a HUD is, amit valójában minden autóban áldásnak érzek, és a nagyon szép hangzású, hat hangszórós B&O Play hangrendszer szintén megfontolandó extra. A vezető persze egy 4,2 colos kijelzőt is kap a szeme elé, ugyanakkor, ha ott a HUD, úgyis mindent onnan olvas majd le. De a kombi ugye nem csak a vezetőről szól, mi a helyzet hátul? Az utasok itt sem panaszkodhatnak a lábtér bőséges, a csomagtér szintén, az ülések pedig ugyanolyan kényelmesek, mint elöl. Alapból 608 literes a csomagtér, ám a hátsó üléseket lehajtva teljesen sík, akár 1620 literes tér is várhatja a cumót, amiket könnyű bepakolni, hiszen alacsony a rakodási magasság, ráadásul a csomagtér-ajtaja elektromosan nyílik és csukódik.

Az átellenes oldalon, a motorháztető alá bekukkantva, szinte üdítően hat a négy henger látványa. Pontosabban csak a szépen burkolt motorblokk látszik, amiről tudjuk, hogy négyhengeres és 1,5 literes. Egy igazán kedvelhető erőforrás! Kívülről hallgatózva lágyan kerreg, az utastérben viszont már fel sem ismerhető a dízelsége, ha kellőképpen bemelegedett. Persze ez a hangszigetelő üvegfelületeknek is köszönhető. A 120 lóerejét 3600-as fordulatnál leadja, míg a 300 Nm forgatónyomaték már 2000-es fordulattól megérkezik.

Szóval bőven elegendő az ereje a lendületes előzésekhez és a magasabb sebességfokozatokban kigyorsításkor is.

Annyi csak a probléma, hogy jelenleg az itthoni árlistán kizárólag a kétliteres, 150 lóerős dízelmotorral szerepel a Vignale kombi. Amellyel talán még rugalmasabb, de a fenntartási költségeket figyelembe véve a 120 lóerős motor is logikus választás lehetne. A hatfokozatú, manuális sebességváltó a dízelmotorral is ugyanolyan kiváló összhangban dolgozik, mint a benzinesben, így minden egyes váltás élményszámba megy. Továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy a kategóriában még mindig a Ford az egyik legjobb ezen a téren, ahogy a kormányszerkezetével és a futóművével is remekel. Emellett az EcoBlue dízel a fogyasztásával is elégedettségre adhat okot. Vegyes használatban megelégedett 5,5 liter gázolajjal az autó.

A kombi Focusok eltérő hosszúságú lengőkarokkal szerelt, független hátsó felfüggesztést kapnak, és egyedi geometriát alkalmaznak az esetükben. A lengéscsillapítók áthelyezésének köszönhetően még teljesen megpakolt csomagtérrel is kiváló az úttartása, ugyanolyan pontosan reagál a kormánymozdulatokra és nehéz kihozni a sodrából, ám ha mégis megcsúszik és elindul a fara, könnyű egyenesbe hozni. Emellett változtatható a karaktere is: kényelmes, sportos vagy gazdaságos üzemmódokat lehet kiválasztani, amelyek között valóban érezhető a különbség.

Persze biztonságból amúgy is jelesre vizsgázik a Focus Vignale. Hosszú lenne felsorolni mindent, amit ez a felszereltségi szint tartalmaz, de a teljesség igénye nélkül van benne sávtartó automatika, adaptív sebességtartó, ütközésmegelőző rendszer, táblafelismerő, fáradtságfigyelő és minden fényszóró, valamint lámpa LED, illetve elöl automatikus távolsági fény állítással is felszerelték. A Vignale brossúrájában végigböngészhető részletesen a további felszereltségi tételek hosszú sora, ám ott az apró betűs rész szerint csak 2019-től lehet majd megvásárolni ezt az autót. A kétliteres 150 lóerős motorral. Amellyel 9,2 millió forint az alapára. Ez az adat pedig az ST Line-hoz hasonlóan erősen elgondolkodtató. Bár annál bőségesebb a felszereltsége, azért még mindig egy alsó-középkategóriás kombiról beszélünk.
Értékelés
Pozitív
Dizájn, utastér anyagai, összeszerelés minősége, dízelek között csendesnek számító motor, váltó, futómű, kormányzás
Negatív
Magas ár, jelenleg nem rendelhető az 1,5 literes dízelmotor a Vignale felszereltséggel
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1497 cm3
Teljesítmény:
88 kW (120 LE) 3600 1/min-nél
Nyomaték:
300 Nm 1750-2250 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10,3 s
Végsebesség:
194 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
3,9 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4668 mm
Szélesség:
1825 mm
Magasság:
1481 mm
Saját tömeg:
1338 kg
Össztömeg:
1955 kg
Tengelytáv:
2700 mm
Karosszéria-kivitel:
kombi
Csomagtér:
608-1620 l
Belső szélesség elöl:
1460 mm
Belső szélesség hátul:
1440 mm
Belmagasság elöl:
910-1000 mm
Belmagasság hátul:
930 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
235 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
520 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1350 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1140 mm
Csomagtér magassága:
480 mm
Csomagtér hossza:
1020 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1870 mm
Raktérnyílás szélessége:
1110 mm
Raktérnyílás magassága:
760 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1497 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
6 fokozatú manuális
Nyomaték:
300 Nm 1750-2250 1/min-nél
Teljesítmény:
88 kW (120 LE) 3600 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
194 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10,3 s
CO2-kibocsátás:
98-104 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
3,9 l/100km
Fogyasztás a használónál:
5,5 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
58 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
60 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
62 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.11.18. at 08:13
    Permalink

    – A harcsa szájjal és az alsó fekete széles, mosolyra emlékeztető fekete betéttel, plusz a béna lámpákkal úgy néz ki szemből, mint egy mutáns ebihal, amely félúton megállt a fejlődésben, hogy harcsabéka legyen Csernobilban.

    http://www.termeszettar.hu/anyagok/beka/003d.jpg

    – Az odaragaszott tabletért szerintem járna a fszkorbács a tervezőknek. Nem csak a Fordnál, minden márkánál. De legalább belül nem locsolták tele zongoralakkal, ez is valami.

    Ha adnak belőle minimum egymillió marketing kedvezményt, meg úgy is drága.

  • 2018.11.18. at 19:58
    Permalink

    Most már egyre többet lehet látni az utakon, így számomra egyre inkább egyértelműbb, hogy kinézetre ez az egyik legbénább autó a mezőnyből.
    Mondjuk motorikusan is. 🙂

  • 2018.11.19. at 12:34
    Permalink

    Kedves autonavigátor csapat, milyen dolog ez, hogy töröltök egy kritikus hozzászólást? Akkor is SZÉGYEN, hogy nincs magyar menü a fordokban. Még hogy vignale :d :d

    • 2018.11.19. at 15:05
      Permalink

      Kedves kaktuszbónusz!
      Tanuld meg kulturáltan megfogalmazni a véleményedet és kerülni a vulgáris kifejezéseket.
      Nagyon szívesen olvasok különböző véleményeket, de a hirtelen felböfögött és ocsmány jelzőkkel telített felhördülésekkel nem tudok mit kezdeni.

    • 2018.11.20. at 13:16
      Permalink

      Szerintem teljesen felesleges ezen rugóznod.

      Engem csak azért tiltottak ki a vezess.hu-ról, mert az ottani moderátort megkértem, kulturált modort vegyen már fel, ha a kommentelőkkel beszélget (bár ott éppen Zöld cseszte fel az agyát)

      Kitiltottak szó nélkül és törölték fél év összes kommentjét.

Vélemény, hozzászólás?