Eladó James Hunt egykori Forma-1-es autója

Kalapács alatt a Hesketh 308

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bejött a Hajsza a győzelemért című film? Lauda profizmusa, vagy Hunt lazasága a szimpatikusabb? Hunt 1974-es Hesketh 308-asa épp eladó.


F1-rajongók biztos megköveznek ezért, de szerintem a Hajsza a győzelemért (Rush) című film azon túl, hogy szórakoztató és egész jó mozi, azért is értékes, mert talán többekben felkeltei az érdeklődést a sportág ma már klasszikus, vad korszaka iránt. A film végigköveti az öntörvényű James Hunt és a precíz, fegyelmezett Niki Lauda karrierjének elindulását és csúcsát. A későbbi világbajnokok párharcában kulcsszerepet kapott az RM Auctions május 10-én kalapács alá kerülő egyik tétele is, a Hesketh 308.
Hirdetés


Az említett versenyautó formájával nem lett klasszikus, se nem túl szép, se nem olyan ronda, mint más autók a korszakból. Eredményei sem kiemelkedőek, Hunt 1974-ben három 3. hellyel csak a 6. lett a pontversenyben és az autó számtalanszor nem fejezte be a futamot, pedig erőből nem volt hiány. Motorja V8-as, 2993 köbcentiméteres és 485 lóerőt tudott. A Cosworth DFV 90 fokos hengerszögű, szárazkarteres és DOHC szelepvezérléses változata hajtja Lucas befecskendezéssel. Váltója négyfokozatú, felfüggesztései természetesen teljesen függetlenek, fékei hűtött tárcsák 4 dugattyúval. A versenygép teljes felújításon esett át, emiatt és filmtörténeti értéke miatt 185 millió forint körüli árat várnak érte az aukció szervezői.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?